De Televisie
Ik houd mijn spreekbeurt over de televisie omdat ik vaak tv kijk en het lijkt me leuk om jullie er wat over te vertellen.
Het woord “televisie” komt van de Latijnse woorden tele (= ver) en
Visus (= zicht). Dus het woord televisie betekent eigenlijk ver zien.
Uitvinder tv.
De oorspronkelijke uitvinder van de televisie in die dagen bekend als “ TELEVISORS” was een zekere John Logie Baird (zie plaatje). Hij begon zijn experimenten in 1923 met een mechanisch systeem. Dat bestond uit ronde aluminium schijf waarin een serie gaatjes waren gemaakt. (de naam van deze schijf is NIPKOW) (zie plaatje). Die schijf draaide rond door middel van een elektromotor. Achter de schijf was een neonlamp opgesteld met een versterkingslens ervoor, Daardoor kreeg beeld met een klein formaat van circa 4 bij 3 inch.
De eerste beelden waren nog erg wazig en trillend. Kleur was er nog niet. Alles was zwart wit.
De eerste televisie in Nederland.
Op de Voorjaarsbeurs van 1938 kon het Nederlandse publiek voor het eerst kennis maken met de televisie. Daarbij was Philips betrokken. Men was er daar in geslaagd de beelden scherper te maken. Er waren toen nog geen geregelde uitzendingen in Nederland. Dat begon pas in 1951. Je had nog maar één kanaal waarop nog niet de hele dag uitgezonden werd. Er waren nieuwsberichten, shows met zang en dans en films. Alle programma’s waren live omdat er nog geen manier was om beelden op te nemen. Zo konden mensen voor het eerst gebeurtenissen rechtstreeks volgen.
De kleurentelevisie
Tot in 1953 waren alle beelden zwart-wit. Toen kwam in de V.S de kleurentelevisie op de markt. Het geluid van deze televisie’s was nog steeds mono. Bij ons duurde het nog tot 1963 voordat de kleurentelevisie de huiskamer veroverde. Er kwamen ook steeds meer uitzendingen op meerdere kanalen.
Hoe kan je een tv-programma ontvangen?
Tv-programma’s worden via een grote zendmast uitgezonden. Die zendmast zendt golven uit. Om televisie te kunnen kijken moeten die golven opgevangen worden. Dit kan op verschillende manieren, namelijk via een antenne, een ondergrondse kabel en via een satelliet. Vroeger had je alleen antennes. Ieder huis waar een tv was, had een antenne op het dak. Daarmee kon je zenders van je eigen land en soms ook van België en Duitsland ontvangen.
Toen er steeds meer mensen een tv kregen, kreeg je ook steeds meer antennes op de daken. Dat was lelijk gezicht. Daarom gingen sommige gemeenten centrale antennes neerzetten. De mensen kregen dan een kabelaansluiting. Bij kabel staat ergens in de stad een grote antenne. Zoals je hier in Dordt op de Watertoren. Vandaar uit gaat een kabel naar de huizen. Met kabel kun je zenders ontvangen uit de meeste West-Europese landen, omdat de antenne veel hoger en beter is dan een gewone antenne op je dak. Als je programma’s wilt ontvangen van landen die nog verder weg liggen, heb je een satellietontvanger nodig. Dit heet ook wel schotelantenne. Voor zulke grote afstanden moet het signaal via een satelliet rond de aarde gestuurd worden. Met een schotel antenne kun je dat signaal ontvangen. Ook de kabel-tv ontvangt sommige zenders van de satelliet. Zo kun je tegenwoordig via de kabel wel 30 of 40 zenders ontvangen. Soms zie je ook wel een schotelantenne bij een huis. Die mensen willen dan een zender ontvangen die niet op de kabel-tv is.
Het Beeldscherm.
Op een televisiescherm zie je eigenlijk geen bewegende beelden. Je ziet echter een heleboel stilstaande beelden die snel achter elkaar worden vertoond. Elk beeld is weer iets anders dan het vorige, zodat je ogen en hersenen denken dat het beeld beweegt. Elk stilstaand beeld op de televisie bestaat uit honderden horizontale lijnen en elke lijn bestaat uit honderden verschillende gekleurde puntjes licht.
Dat licht moet je mengen. Licht mengen gaat anders dan verf mengen. Bij het licht heb je primaire kleuren rood, groen en blauw. Daarmee kun je andere kleuren licht maken.
Het beeldscherm is de platte kant van een grote buis. Tegen de achterkant zit een laag fluorescerende verf. Aan de andere kant van de beeldbuis zit een punt, de hals. Daarin zit het elektronenkanon. Dit schiet elektronenstralen af in de richting van het beeldscherm. Als de elektronenbundels tegen de fluorescerende verf aan schijnen worden ze omgezet in die puntjes licht. De puntjes lichten dan dus op. De snelheid en manier waarop de elektronenbundels de puntjes raken maken het uiteindelijke beeldpatroon.
Welke soorten tv’s hebben we zoal:
Normale standaard televisie: Hiermee is het allemaal begonnen. Het toestel heeft een beeldverhouding van 4:3. Het scherm is wat bol. De beeldjes gaan met een snelheid van 25 beeldjes per seconde over het scherm wat overeenkomt met 50 Hz.
In 1989 deed de breedbeeldtelevisie zijn intrede. Dit is een tv met meestal een plat beeldscherm dat i.p.v. de 4:3 beeldformaat een 16:9 beeldformaat heeft. Dit betekent dat er veel meer beeldlijnen komen. In vergelijking met de normale televisie wordt bij breedbeeld het aantal beeldlijnen verdubbeld. En het menselijke oog is beter “afgesteld” op breedbeeld.
Het is meestal 100Hz. Dat houdt in dat er 50 beeldjes per seconde over het scherm kunnen. Dit is nagenoeg trillingvrij.
LCD TV: LCD staat voor Liquid Cristal Display.
Een LCD-scherm werkt door een middel van elektrische stroompjes die kleine lagen vloeibare kristallen wel of niet doorzichtig maken.
Het beeld van deze televisies is erg rustig en helder. Het is bij deze televisie alleen niet mogelijk om schuin voor de televisie te zitten, want dan zorgt de hoek van het licht ervoor dat je niks ziet. Door een ribbelstructuur op het beeldscherm aan te brengen kan je dit vermijden. Daardoor wordt de kijkhoek groter.
De prijs van deze televisies is nog erg hoog maar ze worden wel steeds goedkoper.
Plasma Tv:
Dan is er nog het plasmascherm. Met zo’n soort scherm kan je ongelooflijk grote beeldbuizen maken. Dit soort televisies werkt heel anders dan de andere die ooit zijn gemaakt. Zoals ik al gezegd had, maken elektronen licht. In een plasma tv zitten de gassen neon en xenon atomen. Als er stroom (= elektronen) door deze atomen gaat, dan komen er lichtfotonen . Deze licht fotonen geven licht af. Dit alles geeft een loepzuiver beeld. Deze televisies zijn op dit moment nog heel duur ( € 5500,- of meer).
De afstandsbediening
Met de afstandsbediening hoeven we niet zoals bij de eerste televisies uit de stoel om de tv te bedienen. Dat was vroeger niet zo’n probleem want er was toch maar één net. De afstandsbediening werkt met infrarood stralen: als je op een knop drukt wordt een signaal naar de ontvanger in de tv gestuurd, de tv ontcijfert het signaal en voert de opdracht uit.
De rol van de televisie in onze wereld.
Het medium televisie is in onze wereld onmisbaar geworden. Het brengt het nieuws, ontspanning en sport.
Uiteraard moeten al die programma’s wel betaald worden. In ons land gaat dat op twee manieren. Bij de zogenaamde publieke omroepen via kijk -en luistergeld. Bij de commerciële omroepen zoals RTL en SBS 6 wordt het maken van programma’s betaald met geld van adverteerders.
De kijkcijfers zijn erg belangrijk. Als adverteerders reclame willen maken vlak voor een populaire soap of voetbalwedstrijd - dus als er veel mensen kijken - betalen ze meer.
De toekomst:
De techniek van de televisies zal nog verder worden verbeterd. De beeldkwaliteit zal nog scherper worden en we zullen steeds meer televisiezenders in huis kunnen halen. Wat echt een grote verandering zal opleveren is het moment waarop we driedimensionaal beelden kunnen zien.
Ik hoop dat jullie met mijn spreekbeurt iets meer te weten zijn gekomen over de televisie.
Als er nog vragen zijn dan kunnen die nu stellen.
REACTIES
1 seconde geleden
R.
R.
goeie spreekbeurt , ik ga deze ook doen over een maand . Dankzij jou weet ij genoeg. peaceee!!!!!!!!
20 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
ik heb helemaal geen commentaar ik vond hem leuk de manier hoe je het hebt geschreven en hij was heel nuttig voor me dank je wel veel groetjes bilal
20 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
Het is een heel goed spreekbeurt en ik heb er vel uit gehaald voor mijn spreekbert en het is ech heel goed.
16 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Ik vind dit een heel goede spreekbeurt. Ik heb er al heel wat informatie kunnen uithalen voor mijn spreekbeurt
14 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
dit is precies wat ik nodig had voor mijn werkstuk. dankjee. maar, wat voor cijfer had je hier op??
14 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
Wat je zegt klopt niet hoor, de oorspronkelijke uitvinder van de tv is Paul Gottlieb Nipkow. John Logie Baird het de tv alleen maar verbeterd.
14 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Bedankt man!
op wikipedia stond het allemaal best vaag (wat normaal niet is)
en dit is duidelijk :D
thx!
14 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
waarom is de bron info er niet?
13 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Geen idee
10 jaar geleden
W.
W.
het is cht heel goed maar het kan wel beter
12 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
heel goed gedaan jongetje of meisje
12 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
heel een goede spreekbeurt we hebben veel van geleerd
12 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
je mist de evolutie denk ik
11 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Goeie spreekbeurt zeg! Ik zit nu in groep 7 en ik heb er veel van geleerd! Dankzij jou heb ik vast een goed cijfer!!
10 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Goede info. Dit is precies wat ik nodig heb
10 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
ik ga hem nu ook doen maar dan in eigen woorden
9 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
goed
8 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
heel saai en dom
6 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
bartkorfje is veel leuker
6 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
bedankt alleen nog maar over typen en klaar
4 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
ummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
4 jaar geleden
Antwoorden