Coca Cola

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas vwo | 884 woorden
  • 1 februari 2005
  • 672 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 672 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Spreekbeurt Cola

De geschiedenis van Cola
De scheppers van Coca-Cola zijn John 'Doc' Pemberton en Frank Robinson uit Atlanta, Georgia. Pemberton was geen drogist of apotheker, zoals wel beweerd is, maar een uitvinder die al wat kleine successen had gehad met haarverf, leverpillen en een hoestsiroop.De Zomers in Atlanta waren heet. Overal in de stad waren sodabars die frisdranken verkochten. En pemberton hoopte in de jaren tachtig van de vorige eeuw dus in 1880 een gat in de markt te vullen met een frisdrank die dezelfde opwekkende werking had als koffie en thee. Het geheim zat 'm in de minieme hoeveelheden extract van de coca-plant, de Afrikaanse kola-noot en synthetische cafeine, plus een mengsel van vruchtenextracten en geurige oliën waarmee de drank op smaak gebracht werd. Someteen Vertel ik meer Over De Ingrediënten
Eerst zat er ook Cocaïne in Cola, het actieve oppeppende bestanddeel van de coca-plant werd enkele jaren later verwijderd. Als 'naamgevers' bleef echter altijd zowel een extract van het cocablad als van colabestanddelen aanwezig.

Volgens de overlevering bracht Pemberton begin mei 1886 de eerste lading siroop naar een sodabar in de buurt. De siroop moest in een glas geschonken worden en vervolgens werd er koud sodawater bij gespoten. Pembertons Beste vriend, robinson, kwam met de naam Coca-Cola handgeschreven logo dat tot op de dag van vandaag het beeldmerk van Coca Cola is.
Enkele maanden daarna presenteerde hij het dan het logo van Coca-Cola En Dat is Deze.
Het recept van Pemberton, 'de formule' zoals het later vaak werd genoemd, groeide uit tot een van de grootste industriële mythen. Een mythe die door Coca-Cola zelf altijd zorgvuldig geheim is gebleven. Het oorspronkelijke recept ligt in een zware kluis in Atlanta. Slechts twee topmensen bij het bedrijf kennen de formule en om de kans dat zij gelijktijdig overlijden te minimaliseren, mogen zij nooit samen in een auto of vliegtuig reizen, zo Gaat het verhaal.

Cola ingrediënten Cola Bestaat uit natuurlijk Water, vruchtensappen,koolzuur Suikers en kleurstoffen.
Het Water In frisdranken is meestal gewoon bronwater. De vruchtensappen zorgen voor de smaak. Suikers zijn onmisbaar natuurlijk zij maken het drankje zoet. Als je Cola Light Besteld krijg je frisdrank met zoetstoffen en geen echte suiker. E koolzuur Natuurlijk voor De Prik. Het geeft een sprankelend effect aan het drankje .. Als je een beugel hebt mag je geen cola zeggen ze. Mag ook niet want er zitten speciale suikers in die de lijm van je plaatjes kunnen loswrikken. Als je cola wil neem dan Light dat is beter.

Cola Nu
Gedurende de jaren zestig en zeventig begon de grootste concurrent op de frisdrankmarkt, Pepsi, steeds meer op Coca-Cola in te lopen. Pepsi scoorde met de zogenaamde Pepsi-proef op TV. Consumenten gaven na proeven van verschillende ongeetiketteerde glazen cola in meerderheid de voorkeur aan het glas waar Pepsi in bleek te zitten. Coca-Cola reageerde met de grootst denkbare blunder. Dinsdag 23 april 1985 - negenennegentig jaar nadat Pemberton het gesuikerde goud had uitgevonden - belegde de Coca-Cola directie een persconferentie. Coca-Cola had een nieuwe smaak gekregen. Uitgebreide testen hadden uitgewezen dat de meeste mensen deze nieuwe cola prefereerden. Tienduizenden woedende telefoontjes volgden, want de consument was niet geinteresseerd in een andere smaak. Zelfs niet in een betere. Hierna bracht Coca-Cola de vertrouwde cola weer terug......en is tot nu toe nog steeds de beste. De Cola-Oorlog tussen Coca-Cola en Pepsi is een van de meest legendarische concurrentiegevechten uit het zakenleven en begon begin jaren dertig. Tot dan toe had Coca-Cola iedereen die het had geprobeerd de succevolle drank te imiteren om een graantje van het succes mee te pikken, langs juridische weg van de markt geveegd. Met een proces tegen Pepsi keerde echter het tij. De rechter besliste dat weliswaar de naam Coca-Cola uniek was, maar niet 'cola'. Pepsi-Cola was geen misleidende naam, zolang het maar niet als Coca-Cola verkocht werd. Dus gingen een aantal detectives van Coke op pad en bestelde bij horeca-gelegenheden die Pepsi verkochten een Coca-Cola.

Telkens als ze zonder nader commentaar een Pepsi geserveerd kregen, werd dat in het dossier genoteerd en met dat dossier sleepte Coke Pepsi weer voor de rechter wegens misleiding van de consument.
De sterkste troef van Pepsi was niet de kwaliteit maar de prijs. Voor vijf dollarcent, dezelfde prijs als het legendarische Coke-flesje van 20cc, verkocht Pepsi een grote fles.
Ongeveer 1998 is Coca-Cola weer gewoon de oude, vertrouwde Coca-Cola. En is niet meer weg te denken uit het moderne leven. Coca-Cola is hoofdsponsor van het Europees en Wereldkampioenschap voetbal, de Olympische Spelen, Wimbledon en van de Tour de France. Dan maakt het echt niet meer uit of de wielrenners gewoon water of frisdrank uit Atlanta in hun bidon hebben, als het bekende roodwitte logo er maar opstaat. Coca-Cola is in ons land sponsor van popfestivals als Pinkpop, Parkpop en Lowlands. De presidenten Eidenhower, Kennedy, Johnson, Nixon en Carter zijn met een flesje Coca-Cola in de hand gefotografeerd. Fidel Castro, The Beatles, Julio Iglesias, noem maar op. Van Montreal tot Manilla weet men te zingen dat 'THINGS GO BETTER WITH COCA-COLA'. Niet voor niets presenteert de frisdrank zich tegenwoordig met de toevoeging 'ALTIJD'. 'ALWAYS COCA-COLA'. Altijd. Onbeperkt. Althans, zolang je de dop er op laat zitten. Anders gaat de prik er af en is de geest uit de fles. Dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vraagjes?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

In dit verslag staat 'Als je cola wil neem dan Light dat is beter.'
Dit is niet waar. er zit minder suiker in Coca Cola light, maar het is zeker niet beter. omdat Coca Cola light kanker verwekkend is.(Het moment van het geschreven artikel.) Nu heeft Coca Cola de stof die dat was wel vervangen, maar het is nog steeds niet beter dan gewone Coca Cola. Dit is zeker het geval voor beugels want er zit in Coca Cola light namelijk een andere zoete stof, die nog slechter is voor je beugel.

Vriendelijke groeten,
Stefan Kleef


14 jaar geleden

K.

K.

john 'doc''s voledige naam is: doc john pemberton

15 jaar geleden

F.

F.

KLOPT

6 jaar geleden

L.

L.

dit is een zeer goede spreekbeurt dank je nett dit heeft mij zeer veel geholpen!

11 jaar geleden

P.

P.

dit slaat nergens op... want de bedenkers zijn George Washington en mr.Bush. Sorry maar de waarheid is hard, want ze hebben dit recept gejat van de kerstman, die trouwens stiekem sinterklaas is... sorry voor mensen die dachten dat het John 'Doc' Pemberton en Frank Robinson waren

11 jaar geleden

K.

K.

kola is leker vint ik
de prik is erg hart en smaakt goet.
ik snap aleen deze tekst niet
het is moeiluk

11 jaar geleden

G.

G.

Bedankt !

10 jaar geleden

A.

A.

Wauw, dit is echt heel slecht

9 jaar geleden

F.

F.

KLOPT HELE MAAL

6 jaar geleden

B.

B.

En Wat Heb Ik hier Aan Sorry Hoor Maar Dit slaat ect Nergens meer op pfft

8 jaar geleden

J.

J.

mm ik hou van cola

8 jaar geleden

B.

B.

de bedenker is toch echt john pemberteon

8 jaar geleden

A.

A.

wauw echt slecht

7 jaar geleden

K.

K.

dit moet interessanter zijn!!

7 jaar geleden

I.

I.

Echt slecht alleen maar 2 kopjes en voor de rest allemaal tekst die in elkaar overloopt
ik geef het een 2 voor de moeite (als dat is gedaan)

5 jaar geleden

I.

I.

slecht

5 jaar geleden