Buskruit

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • groep 8 | 334 woorden
  • 23 februari 2009
  • 80 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
80 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Bus kruit
Hallo jongens en meisjes ik doe mijn spreekbeurt over buskruit.
Waarom doe ik het over buskruit

1.Ik doe het over buskruit want ik wou er graag meer over weten
2.Het leek me een leuk onderwerp
3.Vindt vuurwerk het leukste dag van het jaar en dacht wat zit in vuurwerk.

Mijn deel onderwerpen zijn.
---------------------------------
1.De geschiedenis.
2.Buskruit in de oorlog.
3.Vuurwerk.
4.Wat kunnen ze er mee.
5.De ontdekking.

Ik begin met de geschiedenis.
Niemand weet wie het eerst de stoffen mengde die buskruit vormen. We weten alleen met vrij grote zekerheid dat het eerste buskruit in China gemaakt werd. De samenstelling ervan wordt het eerst genoemd in een Chinees boek dat ongeveer in het jaar 1044 werd geschreven. Het is best mogelijk dat de Chinezen al veel eerder buskruit gebruikten.

Zij waren heel goed in het maken van vuurwerk. Zo deden ze vele proeven om hele mooie kleuren en snelle raketten te krijgen. Tussen de vuurwerkmakers heerste een groot geheim waarbij ieder zijn eigen formules had en deze voor de anderen geheim hield. Daarom is het mogelijk dat deze oude Chinese het maken van buskruit allang hadden ontdekt voordat ze in 1044 werden opgeschreven.
Buskruit en oorlog
Buskruit werd het eerst gebruikt bij het vervaardigen van wapens. Het is beschamend dat vele van onze mooiste uitvindingen eerst gebruikt werden voor de oorlogvoering. Tot dan was de kruisboog het machtigste wapen.

Het eerste gebruik dat van buskruit bij wapens werd gemaakt was bij een Arabisch-Turks kanon. Dit werd in de 14de eeuw gemaakt. Het bestond uit een dikke houten pot die gevuld werd met buskruit. Het gat aan de bovenkant werd afgesloten met een ronde steen door een klein gaatje aan de zijkant kon men een brandende lont naar binnen steken waardoor de lading tot ontbranding kwam. De Europeanen verbeterden deze uitvinding. Ze maakten een primitieve mortier die vervaardigd was in ijzer en de vorm had een wijfles. Als projectiel werd geen steen maar een pijl gebruikt

Uit deze eerste eenvoudige wapens ontwikkelden zich zeer snel allerlei vuurwapens.

REACTIES

R.

R.

slecht ik heb een veel betere

12 jaar geleden

A.

A.

slecht en saai

8 jaar geleden

A.

A.

wel goed veel info en kort duimpie

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.