1. Inleiding
Mijn spreekbeurt gaat over Het Broeikaseffect, en dit zijn mijn deelonderwerpen. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat
2. Waarom warmt de aarde op?
Al heel lang warmt de aarde op. Onderzoekers in de jaren 70 dachten dat het natuurlijk was en dat we ons geen zorgen hoefden te maken. Maar het tegen deel is waar, door de overbevolking kwam er meer industrie en de aarde warmde nog meer op. Toen kwamen onderzoekers erachter dat het kwam door de uitstoot van co2. Dat komt vrij bij de verbranding van gas, olie en kolen, dat hebben we dus nodig voor energieopwekking, industrie, en vele andere dingen. Maar ook toen maakte niemand zich zorgen er om. Maar pas sinds een paar jaar is het duidelijk waarom de aarde opwarmt. Als er zonnestralen van de zon op de aarde vallen weerkaatst de aarde een deel van die stralen weer terug in de ruimte. Maar ze komen nu niet voorbij de ozonlaag omdat de gassen als c02, h20 en n20 (samen de broeikasgassen genoemd)tussen de zonnestralen en de ozonlaag zitten zo komen de stralen er niet door heen. Zo blijven de stralen binnen de ozonlaag en warmen ze de aarde op. De ergste van de gassen is co2 dit komt vrij bij de verbranding van olie, kolen en gas.
3.Gevolgen van dit probleem.
Door de opwarming van de aarde is de gemiddelde temperatuur met een o.5 graad omhoog gegaan in de laatste 50 jaar. Onderzoekers verwachten dat als we er niets aan doen dat dan de aarde in de komende 100 jaar 1.5 tot 6.0 graden opwarmt. Nu zijn de gevolgen al zichtbaar, op de ene plek meer dan de andere. Op de ene plek is er extreme droge en elders extreme overstromingen.
1. Door het smelten van de ijskap van de noordpool stijgt de zeespiegel, dit heeft weer gevolgen voor landen die onder de zeespiegel liggen (zoals Nederland) die kunnen daardoor onderwater komen te staan. Gelukkig hebben we daarom dijken zodat dit de komende tijd nog niet gebeurt. Maar de Malediven eilanden komen volgens sommige mensen over een paar jaar al onderwater te staan.
2. De neerslag wordt heviger, dus als het regent dan valt er meer in een
kortere tijd. Dit heeft erge bodemerosie tot gevolg.
3. IJskoude winters worden afgewisseld met stikhete zomers. Dit is nu als zichtbaar in sommige delen van de VS en Canada.
4. In Afrika zal de woestijn de Sahara zich snel uitbereiden. Lange periodes met droogte zullen worden afgewisseld met hevige regenbuien. Dat zal de planten en bomen die er nog staan de nek omdraaien. En er zal niks meer kunnen groeien.
4. De oplossingen
De oplossing voor dit probleem is heel simpel we moeten de uitstoot van gassen die schadelijk zijn drastisch verminderen. Maar dat is moeilijker dan het lijkt. Veel landen zoals oliestaatjes (dat zijn kleine landen waar ze bijna allen leven van de oliebronnen) en landen met weinig industrie leven de regels niet na, ze zijn allang blij met een beetje industrie. Wereldwijd zijn er vele organisaties die er alles aan doen de uitstoot te verminderen. Ook de Nederlandse overheid doet er alles aan om te bezuinigen. Bijvoorbeeld als je een koelkast koopt dan staat op een energiezuinige een sticker dat je F100, - terug krijgt van de overheid als je hem koopt. En een ander voorbeeld is dat de overheid heel veel belastingen heft op benzine en ander grondstoffen. Als je een liter benzine koopt is de accijns (de belasting) 80%. Dit heeft torenhoge benzineprijzen tot gevolg.
5. De klimaatconferece in Den Haag.
In Den Haag is van 13 tot 25 november vorig jaar (2000) een klimaatconference gehouden. Hiervoor kwamen uit 150 verschillende landen vertegenwoordigers naar Den Haag om te praten over de regels die in 1997 in Tokio waren bedacht. De bijeenkomst was bedoeld om de regels aan te scherpen. Maar de grote industrie landen als de VS en Rusland lagen dwars en hoe Hans Pronk, die de voorzitter was ook probeerde het lukte niet om een akkoord te krijgen.
De conclusie dit hele verhaal is dat alle landen op de hele aardbol altijd economische groei voor zullen laten gaan op het milieu.
REACTIES
1 seconde geleden
P.
P.
Bedankt voor je spreekbeurt. Ik had een 9,5
Surf Rat (paul)
23 jaar geleden
Antwoorden