INLEIDING
Iedere dag gebeuren er honderden ongelukken thuis en onderweg. Jaarlijks gebeurt dat ongeveer 3 miljoen keer. Tienduizende mensen lopen kleine of meerdere ernstige brandwonden op. Ongeveer 80% van de ongevallen gebeurt thuis, meestal loopt dit goed af. Maar toch moeten er jaarlijks bijna 50000 mensen behandeld worden door hun huisarts. Zo'n 13000 mensen hebben hulp nodig van een ziekenhuis. En ongeveer 4000 mensen moeten worden opgenomen in een ziekenhuis en ongeveer 450 mensen moeten worden behandeld in een brandwondencentrum. In Nederland zijn er 3 brandwondencentra namelijk: Beverwijk, Groningen en Rotterdam.
VERSCHILLENDE SOORTEN BRANDWONDEN
Als je huis met iets heets in contact komt, onstaat er een brandwond. Hierin bestaan gradaties van ernst. Een eerstegraads brandwond is een rode, droge, zere plek. Een tweedegraads brandwond is ook rood en pijnlijk, maar is vochtig en soms met blaren. Een derdegraads brandwond is de meest ernstige verbranding dze is niet rood, maar geelwit en doet geen pijn omdat de zenuwuiteinden in de huis beschadigd zijn. Hoewel het geen pijn doet is dit een zeer ernstige verbranding. Als je huis nog erger verbrand, verkoolt deze. Dan ontstaan er zwarte plekken. Een vierdegraads verbranding noemt men wel de volledige verkoling van het weefsel, die zich kan uitstrekken tot en met het bot. Behalve deze plaatselijke gevolgen van brandwonden kunnen, vooral bij een uitgebreide verbranding, algemene verschijnselen optreden, ontstaan door de verplaatsing van zeer veel vocht. Zo kun je in een shock raken. Een shock is een levensgevaarlijke ziektetoestand die berust op een tekort aan circulerend bloed.
KAN HET KWAAD ?
De ernst van een brandwond is niet alleen afhankelijk van de diepte van de verbranding. Ook de omvang van de wond telt mee. Verbranding van een groot deel van je lichaam zoals je hele rug of been, kan best gevaarlijk zijn. Uit grote brandwonden loopt vaak veel vocht, waardoor het risico bestaat op uitdroging. Infecties kunnen een brandwond erger maken. De huid beschermt het lichaam tegen bacterien. Als er veel huid verbrand is, kunnen bacterien gamakkelijk een infectie veroorzaken. 1e en 2e graads brandwonden genezen bijna altijd zonder littekens. Diepere brandwonden kunnen wel littekens geven. Daardoor kan de huis vergroeien. Soms kan daardoor het bewegen van een gewricht moeilijk worden. Bij 2e graads verbrandingen is genezing van de verbrande huid mogelijk door de nog levenden huidcellen, hiervoor gebruikt met donorhuid van overleden mensen. Dat is een tijdelijk bedekking die werkt als biologisch verband.
DE EERSTE HULP
Bij een verbranding is direct koelen onder koud stromend water belangrijk. Afkoeling remt de verbranding.Houd de brandwond min. 5 minuten max. 10 minuten onder de niet ijskoude kraan. Je kunt ook natte lappen gebruiken of in de sloot springen. Laat kleding die aan brandwonden kleven zitten. De huid beschadigd als jet het lostrekt. Raak een brandwond zo min mogelijk aan om de kans op infectie zo te verkleinen. Een droge rode plek hoef je niet af te dekken. Als de wond is of als er blaren zijn, doe er dan verband, een schone theedoek of een schoon laken op zodat het niet vies wordt.
PSYCHISCHE GEVOLGEN
Iedereen die plotseling iets meemaakt loopt niet alleen lichamelijk letsel op maar ook geestelijk. Bij ernstige brandwonden moeten ze vaak geopereerd worden en is er vaak zichtbaar letsel. Je kan begeleid worden door een maatschappelijk werker, Het Riag of de psycholoog.
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
dit is geen spreekbeurt maar de exacte kopie van een folder over brandwonden die bij de huisarts ligt!
15 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
er staat steeds huis in plaats van huid kunt u dat ff veranderen alvast bedankt..
hoef ik dat tenminste neit te doen.. doeii doeii (K)
18 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
Super joh!
20 jaar geleden
Antwoorden