Body Piercing

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas vwo | 2289 woorden
  • 30 november 2003
  • 95 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
95 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
De geschiedenis van Body piercing

Body piercing komt al meer dan 5000 jaar voor. Eeuwen oude stammen deden al aan body piercing. Iedereen kent wel die Afrikaanse stammen die botjes door hun neus lieten, en nog steeds laten, piercen. De oude Egyptenaren hadden navelpiercing als statussymbool. En de bodyguards van Julias Caesar droegen tepelringen als teken van kracht en moed. Tevens diende deze piercing als kledingaccessoire voor het vasthouden van de korte cape. In het puriteinse klimaat van het Victoriaanse tijdperk sierde men zich met ,wat later de Prince Albert zou worden. Deze piercing werd gebruikt om de penis aan het been vast te binden. Dit werd vooral gedaan voor het kunnen dragen van broeken met strakke pijpen.
Oorpiercing/Oorbel: De oorpiercing is veruit de meest gedragen piercing uit de geschiedenis, en nu nog steeds. In het begin kon de oorbel rijk van arm onderscheiden. Nu is het echter de meest populaire piercing geworden. Vroeger lieten zeelieden hun oren piercen, omdat ze dachten dat dit hen een beter gezichtsvermogen gaf, terwijl Romeinen de piercing associeerden met rijkdom en luxe. In Afrika gebruiken ze de oorbel om het oor uit te rekken. Ze proberen een zo groot mogelijk gat te krijgen in hun oorlel, want hoe groter het gat, hoe hoger je sociale positie is.
Neuspiercing: De neuspiercing komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten 4000 jaar geleden. Vanaf daar verspreidde de piercing zich naar India in de 16e eeuw. Al snel groeide de neuspiercing uit tot symbool van hogere kaste en sociale lagen. In het Westen werd de piercing geïntroduceerd door de Hippies in de jaren 60 en 70.
Tongpiercing: In de oude tempels lieten Azteeks, Maya’s en hoge priesters hun tong piercen als deel van een ritueel om met hun goden te communiceren. Nu nog steeds zijn tongpiercings erg populair, maar om andere redenen dan vroeger. Nu laten mannen en vrouwen hun tong vaak piercen omdat ze het seksueel opwindend vinden.
Lip- en Labretpiercing: Omdat de mond en lippen een sensueel deel zijn van het lichaam is het logisch dat alleen de hogere klasse Azteeks en Maya’s lippiercings mochten dragen van puur goud. Stammen in Zuid en centraal Afrika laten hun onderlip piercing en rekken deze uit totdat er een soort plaat in kan.
Tepelpiercing: Tepelpiercings werden vroeger beschouwd als een teken van kracht en mannelijkheid. De vroegere bewoners van centraal Amerika lieten hun tepels piercen als teken van overgang naar mannelijkheid. In 1890’s waren het Victoriaanse vrouwen die hun tepels lieten piercen met sieraden uit Parijs. Sommige hadden zelfs beide tepels gepierced en hingen een ketting van de ene naar de andere tepel.
Navelpiercing: De geschiedenis van de navelpiercing gaat terug naar de Egyptenaren. Alleen Farao’s en Koninklijke families mochten hun navel laten piercen. Boeren die deze regel overtreden werden geëxecuteerd. Bij hoge uitzondering mocht soms een boerendochter haar navel laten piercen. Dit mocht alleen als ze ‘De Perfecte Navel’ ervoor had.
Prince Albert piercing: Genoemd naar Koningin Victoria’s echtgenoot en partner Prince Albert. Hij zou zijn geslachtsdeel hebben laten piercen in de late 1820’s. Er was een rage gaande onder de mannen. Met een piercing in het geslachtsdeel kon men de penis ‘vastmaken’ aan het been om zo onooglijke rondingen te voorkomen.

De ontwikkeling van Body piercing

In de 18e en 19e eeuw was piercen nog redelijk in trek. Maar toen vrij snel was het helemaal weg. Er werd vrijwel geen aandacht meer aan geschonken. Pas in de sixties kwam het in het Westen weer in trek. De hippies begonnen ermee. Zij namen piercings, maar niet op extreme plaatsen. Dankzij de punk rage werd body piercing bekender. Maar nog steeds werd piercen geassocieerd met pijn en woede. In dezelfde periode ontstonden er piercing clubs. Clubs waar mensen die geïnteresseerd waren in body piercing bijeen konden komen. Veel piercing fans kwamen hier naartoe, omdat ze elkaar begrepen en zich op de een of andere manier verbonden voelden met elkaar. Dit kwam vooral, omdat piercen nog niet volledig was geaccepteerd in de maatschappij. De meeste mensen vonden piercings maar raar, vreemd en niet toelaatbaar.
In de jaren 90 werd het steeds meer geaccepteerd door de buitenwereld en namen ook steeds meer mensen een piercing. Het moderne piercen is afkomstig uit de VS. (Ook het piercen 30 jaar geleden). In de jaren 80 ontstond in La en New York een geheel nieuwe scène rond body-art, ook piercings dus, en SM. Veel van de huidige piercings zijn uitgevonden door Doug Malloy.


Soorten piercings

Je hebt echt heel veel verschillende soorten piercings en er is bijna geen plek waar je geen piercing kunt laten zetten. Ze kunnen alleen geen piercings zetten waar geen huidplooi zit. Alhoewel, je kunt overal wel piercings in zetten, maar dan gaan ze uitgroeien. (deze piercings heten Surface) Dus veel piercing zaken doen dat niet eens, omdat er een te groot risico aan zit. Zoals ik al zei, heb je ontzettend veel verschillende piercings.

-Ampallang: Piercing waarbij een barbell in horizontale richting door de glans (eikel) van de penis wordt gebracht.
Genezing: 3/6 maanden
-Apadravya: Piercing waarbij een barbell in verticaal richting door de glans (eikel) van de penis wordt gebracht.
Genezing: 3/6 maanden
-Bridge: Een horizontale piercing door de neusbrug tussen de beide ogen. Deze piercing wordt ook wel Earl genoemd.
Genezing: 2/3 maanden
-Christina: Piercing waarbij een barbell of ball closure ring in verticale richting wordt aangebracht boven het schaambeen (os pubis). Deze piercing is mogelijk bij zowel mannen als vrouwen. Deze piercing wordt ook wel Pubik genoemd.
Genezing: 4/6 maanden
-Clitoris: Piercing waarbij een barbell of ball closure ring door de glans van de clitoris wordt aangebracht.
Genezing: 6/8 weken
-Conch: Bij deze piercing wordt er een piercingsieraad aangebracht door het bovenste deel van de oorschelp. Dit deel wordt ook wel de helix genoemd.
Genezing: 2/5 maanden
-Cross: Bij deze piercing worden er in de tepelhof een horizontale en in de tepel een verticale piercing aangebracht. Eigenlijk zijn het dus twee piercings tegelijkertijd.
Genezing: -Mannen: 8/12 weken
-Vrouwen: 4/6 maanden
-Diath: Bij het aanbrengen van deze piercing wordt er een piercingsieraad aangebracht in de onderste horizontale plooi van de oorschelp, direct achter de Tragus.
Genezing: 4/6 maanden
-Dydoe: Piercing waarbij een piercingsieraad ring door de geribbelde rand van de glans (eikel) van de penis wordt aangebracht.
Genezing: 3/5 maanden
-Frenum: Bij deze piercing wordt aan de onderzijde van de glans van de penis, door het toompje in horizontale richting een piercingsieraad aangebracht.
Genezing: 6/8 weken
-Guiche: Bij deze piercing wordt er in horizontale richting een piercingsieraad aangebracht in het perineum. Dit is bij de mannen het deel tussen het scrotum (balzak) en de anus en bij de vrouwen het deel tussen vagina en anus.
Genezing: 6/8 weken
-Labia major: Deze piercing wordt aangebracht door de grote schaamlippen. Deze worden ook wel de buitenste schaamlippen genoemd. Meestal worden er twee Labia Major's tegelijkertijd op gelijke hoogte aangebracht.
Genezing: 2/3 maanden
-Labia minor: Deze piercing wordt aangebracht door de kleine schaamlippen. Deze worden ook wel de binnenste schaamlippen genoemd. Meestal worden er twee Labia Minor's tegelijk aangebracht in de linker en rechter schaamlip op gelijke hoogte.
Genezing: 2/6 weken
-Labret/lip: Bij deze piercing wordt er een piercingsieraad aangebracht door de boven of onderlip.
Genezing: 2/6 weken
-Madonna: Dit is eigenlijk gewoon een lip piercing, maar dan specifiek aangebracht op de zijkant van de bovenlip, op de plaats waar de zangeres Madonna haar moedervlekje heeft
Genezing: 6/8 weken
-Navel: Deze piercing wordt meestal aangebracht in de bovenste navelplooi. Soms wordt echter gekozen voor de onderste navelplooi.
Genezing: 6/12 maanden
-Neusvleugel: Bij deze piercing wordt het piercingsieraad aangebracht in het onderste kraakbeengedeelte van de neusvleugel.
Genezing: 6/8 weken
-Prince Albert: Bij deze piercing wordt er een ball closure ring aangebracht door de urethra (urinebuis) en komt door de wand van de urethra, aan de onderzijde van de glans (eikel) van de penis weer naar buiten. Dit op de overgang van de glans naar de penisschacht.
Genezing: 1/2 maanden
-Tepel: Bij deze piercing wordt er een piercingsieraad aangebracht door de tepel. Deze piercing kan zowel horizontaal als verticaal worden aangebracht.
Genezing: -Mannen: 6/8 weken
-Vrouwen: 8/12 weken
-Tong: Bij deze piercing wordt er een piercingsieraad aangebracht rechtop door de tong. De piercing mag uitsluitend verticaal worden aangebracht.
Genezing: 2/4 weken
-Tragus: Bij deze piercing wordt er een piercingsieraad aangebracht in het kraakbeenuitsteeksel recht voor de gehoorgang (Tragus).
Genezing: 6/8 weken
-Wenkbrauw: Bij deze piercing wordt er een piercingsieraad aangebracht door de wenkbrauw.
Genezing: 2/3 maanden

Piercing info
Pijn?

Een piercing kan veel pijn doen als hij verkeerd wordt aangebracht. Een goede pierver zal ervoor zorgen dat de prik niet langer dan een seconde duurt. Natuurlijk voel je het wel even, maar van echte pijn kun je niet spreken. Een verdoving is dus ook niet nodig. Het lichaam moet een natuurlijke reactie kunnen geven, maar dit is niet mogelijk na een verdoving. Bepaalde geneesmiddelen en drugs, zoals pijnstillers, hasj, wiet, cocaïne, speed, XTC en LSD zullen de pijn en het angstgevoel versterken. Alcohol zorgt voor onnodig bloeden. Gebruik van deze middelen wordt afgeraden 24 voor en na de behandeling.

Pistool?

Nee, geen pistool.
Waarom niet? Omdat een pistool niet secuur genoeg werkt, meer pijn doet en onveilig is. Een pistool kan niet voldoende gesteriliseerd worden, omdat het grotendeels uit plastic bestaat. Alleen schoonmaken met alcohol of sterilon is niet voldoende.

Sieraad?

Het metaal dat gebruikt wordt bij een piercing is van groot belang. Het moet non-allergisch zijn en niet aangetast worden door lichaamsvloeistoffen en zuren, water, zout, oliën, crèmes zeep, shampoo enz. Het metaal van piercingsieraden moeten tot een hoge graad gepolijst worden, zodat het niet kan verkleuren of oxideren. Hierdoor krijgt het sieraad een glad, niet poreus oppervlak en gaat daarom de groei van bacteriën tegen. Omdat elk lichaam anders is, geeft elk lichaam een andere reactie. Overal het algemeen wordt gewerkt met chirurgisch staal. Omdat de meeste mensen hier goed op reageren.

Materiaal?

-chirurgisch staal
-titanium
-niobium
-18 krt goud
-platina
-acrillique

Weigeren?

Ja, dat komt voor. Bij de meeste zaken word je niet gepierced als;
-Je nog geen 16 jaar bent. Ben je jonger, dan heb je toestemming nodig van een ouder/voogd.
-Er wordt niet gepierced door knobbels of na plastische chirurgie.
-Je onder zware medicatie bent of een zware allergie hebt tegen medicinale zeep, metalen en antibiotica.
-Je lijdt aan een chronische ziekte die van invloed kan zijn op het genezingsproces of het plaatsen van een piercing, zoals hemofilie, diabetisch, HIV virus, hepatitis, epilepsie enz. In dit geval dien je eerst te overleggen met je piercer.
-Als je hebt gekozen voor een dermate risicovolle piercing, kan de piercer besluiten deze niet uit te voeren. Bv vanwege het grote risico op uitgroeien van de piercing.
Vrijwaringcontract?
Dit dient getekend te worden voordat je gepierced wordt. Bij het ondertekenen van het contract laat je weten dat;
-Je goed hebt nagedacht over je nieuwe piercing, -Je in goede mentale en fysieke gezondheid verkeert, -Dat je meerderjarig bent (of toestemming van ouders of voogd) -Dat je de nazorg procedure van de desbetreffende zaak zult volgen
Bij elke zaak zijn de voorwaarden verschillend, maar dit zijn de belangrijkste.
Wie laat zich piercen?
Tegenwoordig hebben mensen verschillende redenen om zichzelf te laten piercen. De meest voorkomende zijn;
-erotische redenen
-distantiëren van de massa
-versieren van het lichaam,zoals met juwelen
-modeverschijnsel,clan/kliekvorming
-macht,controle over je eigen lichaam
-voor de pijn
-als uitlaatklep

Werkwijze + Nazorg
Werkwijze

De huid van en rond het te piercen weefsel wordt schoon gemaakt met een ontsmettingsmiddel. Dan komt het markeren, dit is een belangrijk deel. Verkeerde plaatsing kan onnodig uitgroeien van het sieraad veroorzaken of scheurtjes en littekens in het weefsel, fatale bloedingen, verlamming of zenuwbeschadiging. Professionele piercers zijn getraind om deze problemen te vermijden. De huid wordt vastgehouden met een klem (forcep). De piercing wordt geplaatst met een chirurgisch stalen piercing naald. Hierna volgt meteen het sieraad. Verder is het belangrijk dat de piercing onder schone en steriele omstandigheden geplaatst wordt. Bij goede zaken wordt daarom alles in drie fasen gesteriliseerd, en als het goed is kun je zelf zien dat alle materialen steriel uit de verpakking worden gehaald. Bij de zaak waar ik geweest ben werd alles heel steriel gedaan. Er werden ook 2 keer nieuwe handschoenen gebruikt. Ik heb net verteld dat er geen verdoving wordt gebruikt. Soms kiezen piercers er echter voor een alternatief te gebruiken. Bij mij werd bijvoorbeeld koude spray gebruikt, zodat de huid rond de piercing toch enigszins verdoofd werd.

Nazorg

Je kunt denken, dat je, nadat je piercing is geplaatst klaar bent. FOUT!
De nazorg is het belangrijkste van het hele piercing gebeuren. Als je de instructies niet goed opvolgt zoals die je zijn uitgelegd heb je grote kans dat de piercing gaat ontsteken. De geneestijd verschilt per piercing, maar ook vooral per persoon. Persoonlijke hygiëne is noodzakelijk. Het gehele genezingsproces dien je van je piercing af te blijven. Je mag ook geen pleisters of gaasjes over je piercing dragen, want zo is je piercing niet in staat goed te ‘ademen’. Vieze en strakke kleding moet je vermijden.
Bij de meeste piercings is het het beste als je gedurende de hele genezingsperiode je piercing wast met desinfecterende zeep van Unicura. Dit moet je 2 keer per dag doen. Ook is het verstandig om je piercing 1 keer per week te laten weken in zeezout. Bij piercings in de mond dien je te spoelen met listerine. Bij piercings in de geslachtsdelen in geen speciale verzorging nodig, gewoon wassen zoals je normaal doet. Sommige mensen denken, hoe vaker ik mijn piercing was en ontsmet, hoe beter. Dit is dus niet waar. Je piercing moet ook rust krijgen. Te veel en agressieve producten kunnen dan ook een irritatie aan de opperhuid veroorzaken. Als je lichaam het materiaal goed accepteert is het eigenlijk niet echt nodig om speciale producten te gebruiken. Zolang je jezelf goed verzorgt, zal je eigen lichaam voor de genezing zorgen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.