Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bier

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • groep 8 | 1584 woorden
  • 19 mei 2010
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
48 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Bier
                   
Geschiedenis  
Ingrediënten     
Hoe word bier gemaakt                                       
Gevaren
Merken 
quizzzzzzzzzzzzzzzzzz

Inleiding
 
Ik houd mijn spreekbeurt over bier.
Als eerste vertel ik over de geschiedenis van bier.
Daarna gaat het over de ingrediënten van bier. In bier zitten hop, gist, gerst en water.
Als derde leg ik uit hoe bier wordt gemaakt. Dat noem je het productieproces van bier.

Vervolgens vertel ik wat de gevaren van bier drinken zijn.
Tenslotte gaat het over allerlei merken uit verschillende landen.
 
   
                                       Geschiedenis
 
In Sumerië, dat was een land op de plek waar nu Irak ligt, werd al 4000 voor Christus bier gebrouwen. De mensen in dat land maakten al verschillende soorten bier. Ook in Egypte werd  al rond 3500 voor Christus bier gemaakt.
Dit weten we niet alleen door geschriften, maar ook door bierkruiken die we vonden in graven van belangrijke mensen.
Toen de Grieken en Romeinen ontdekkingsreizen door het Germaanse gebied gingen maken, zagen ze dat de bewoners bier brouwden en veel bier dronken.
Het bier werd erg belangrijk voor de mensen in Nederland, daarvoor zijn twee belangrijke oorzaken. Als eerste was er een gebrek aan hygiënisch drinkwater. Bier werd gekookt en daardoor was het wel hygiënisch om te drinken.

Ten tweede hadden de mensen in de Middeleeuwen veel dorst. Dit kwam door wat ze aten en doordat ze heel veel feesten hadden die jaarlijks moesten gevierd worden.
Rond 1500 waren er in Delft alleen al 150 bierbrouwerijen.
In de 17e eeuw ging het slecht met het bier. Koffie, thee en brandewijn raakten in de mode.
Het buitenland vond ons bier niet meer lekker, doordat het water slechte kwaliteit had.
Twee eeuwen later gebeurde er een belangrijke ontwikkeling. Het Beyersch bier kwam naar Nederland. Dit vond men erg lekker en er kwam steeds meer vraag naar. Maar dit bier had een heel andere manier van brouwen nodig en een dure koelinstallatie. Dus pas langzaam aan kwamen er brouwerijen die dit bier konden brouwen.
Na de 1e wereldoorlog ging het weer heel slecht met de bierbrouwerijen, doordat de grondstoffen schaars waren en het bier dus duur, terwijl de mensen weinig geld hadden. Het bleef moeilijk gaan tot de jaren 70 – 80. Sindsdien wordt er steeds meer bier gebrouwen in Nederland. Het wordt steeds meer in het buitenland verkocht, omdat het een goede kwaliteit bier is.

 Ingrediënten
 
In bier zitten vier ingrediënten. Hop, gist, gerst en water.
Hop is een belangrijk ingrediënt. De Romeinse naam voor hop is humulus lupulus. Hop is een klimplant die in Nederland alleen in het wild voorkomt. De hopplant kan wel 6 meter hoog worden. De hop die voor bier wordt gebruikt wordt in andere landen gekocht. Deze hop is gekweekt voor bier. Alleen de vrouwelijke exemplaren van hop worden voor het bier gebruikt. De hop heeft invloed op de smaak van het bier en het bier blijft langer houdbaar door de hop.
Gist wordt gebruikt om suikers om te zetten in alcohol. Het hangt ook van de gist af hoe het bier smaakt.

Gerst wordt als mout in het bier verwerkt. Als de zaden van gerst klaar zijn met groeien wordt het mout genoemd. Deze grondstof heeft de meeste invloed op de smaak.
Een glas bier bestaat voor 90% uit water. Als je slechte kwaliteit water hebt kan je geen goed bier brouwen.
  
                                                  Productieproces
 
Als eerste worden de gerstekorrels vermalen. Dat noem je schroten. Dit gebeurt in de moutmolen, ook wel schrootmolen genoemd.
Dan gaan de gemalen gerstekorrels samen met warm water in de beslag- en brouwketel. Hier wordt het door elkaar geroerd. Dit duurt ongeveer 2 tot 2 en een half uur.
Daarna gaat dit beslag door de filter. Bovenin blijft iets zitten dat je bostel noemt, dit wordt verkocht als veevoer. Het gedeelte dat erdoorheen is gezakt noem je wort.
De wort gaat nu naar de wortketel, daar wordt het gekookt. Hier wordt de hop toegevoegd.
Daarna gaat het in de koeling. Hier word de temperatuur zo laag als het bij de vergisting moet zijn.
Dan gaat het mengsel naar de gistkuipen. Je hebt twee manieren om te gisten: Hoge gisting en lage gisting. 
Bij hoge gisting is de temperatuur ongeveer 20 graden Celsius. Op deze manier gisten, duurt 3 tot 5 dagen.

Bij lage gisting is de temperatuur veel lager, namelijk 5 tot 10 graden Celsius. Op deze manier gisten, duurt 7 tot 10 dagen.
Het gisten gebeurd in open en gesloten kuipen.
Na het gisten wordt het bier gelagerd. Hierbij wordt het bier nog een keer gegist. Alleen veel langzamer. Hooggegist bier laat men in grote vaten lageren. Dit duurt minstens een week.
Laaggegist bier gaat naar lagertanks. Daar blijft het 4 tot 10 weken.
De houdbaarheid van bier wordt ook door het lageren verhoogd.
Daarna wordt het bier nog een keer gefilterd. Hier wordt de gist eruit gehaald.
Nu is het bier klaar, het hoeft alleen nog verpakt te worden. Bier wordt verpakt in flesjes, blikjes of per ton. Het verpakken van bier wordt bottelen genoemd.
Zo wordt bier bij grote brouwerijen in flesjes verpakt: Als eerst wordt een krat met lege flesjes op de lopende band gezet. De flesjes worden uit de kratten getild. En gaan in de wasmachine. Hier worden ze heel goed schoon gemaakt en het etiket wordt eraf gehaald. Als dat gebeurd is gaan de flesjes naar de vulmachine. Voordat ze daar zijn wordt door mensen gecontroleerd of de flesjes nog heel zijn. De kapotte flesjes worden in de glasbak gegooid.
Als de flesjes gevuld zijn gaan ze onder de douche. Daarna gaan ze naar de etiketteermachine. Hier worden de etiketten erop geplakt. Als dat gebeurd is wordt gecontroleerd of de flesjes wel vol genoeg zitten. Als laatste worden de flesjes weer in kratten gezet en met een heftruck weggebracht.

 
                                              Gevaren
 
Om te begrijpen wat de gevaren van bier zijn, zal ik eerst vertellen wat er in je lichaam gebeurt als je alcohol drinkt.
Vanuit je mond komt het in je slokdarm en daarna in je maag. En dan gaat het naar je darmen.
Je darmen geven het door aan het bloed. Via je bloed komt het overal in je lichaam. Zo komt het binnen een paar minuten al in je hersenen en lever.
Als je veel en vaak alcohol drinkt, wordt het beschermende laagje in je maag, je maagvlies, steeds dunner. Je kan een maagbloeding krijgen.
Je hersenen zorgen normaal gesproken dat je je beheerst en dat je bij gevaar angst voelt. Maar de alcohol verdooft dit gedeelte van de hersenen. Dus word je onvoorzichtiger en je durft meer. Je kan je ook vervelend gaan gedragen, bijvoorbeeld dingen kapot maken en vechten.
Als je nog meer drinkt, kan je niet zo snel meer reageren, je kan misselijk worden en gaan overgeven en gaan dubbelzien. Drink je nog meer dan kan je bewusteloos raken of in coma of zelfs doodgaan.

(dit kan gebeuren bij ongeveer 15 glazen)
Je lever is het orgaan dat in je lichaam allerlei vergif onschadelijk kan maken. Het kan ook alcohol afbreken. Maar de lever heeft ongeveer anderhalf uur nodig om de alcohol van één glas bier te verwerken. Maar als je lever elke keer heel veel alcohol krijgt, kan hij ziek worden, dan werkt hij niet goed meer.         
Als je soms een beetje drinkt, kan alcohol niet zoveel kwaad. Maar er zijn ook mensen die als ze alcohol drinken, juist steeds meer willen en verslaafd raken. Als er geen alcohol is, voelen ze zich heel vervelend, en willen ze het meteen weer kopen.
 
 
 
                                                                Biermerken
 
Overal ter wereld wordt wel bier gebrouwen, maar ik ga alleen iets vertellen over een paar bekende Nederlandse biermerken.
Eerst de allerbekendste: Heineken. De brouwerij is al erg oud, begonnen in 1592. In 1863 werd Gerard Heineken de eigenaar, toen werd de brouwerij pas Heineken genoemd. In 1933 werd hun bier al in Amerika verkocht. Tegenwoordig kun je Heineken in wel meer dan 150 landen kopen.
Nu kom ik meteen op het tweede merk: Amstel. Dat is in 1870 begonnen. Na de 2e wereldoorlog was Amstel de grootste concurrent van Heineken. In 1968 werd het al in 120 landen verkocht. Maar toen zijn Amstel en Heineken samengegaan. Nu zijn ze samen de grootste bierbrouwerij van Europa en nummer 3 van de wereld.

Het hoofdgebouw van Heineken en Amstel ligt in Zoeterwoude
Als derde vertel ik over Grolsch. Grolsch begon in het jaar 1615 in Groenlo. In 1895 werd er ook een brouwerij in Enschede begonnen. In Enschede maakten ze alleen bier, in Groenlo daarentegen maakten ze tot 1977 ook frisdrank. Dit bedrijf is dé nummer 3 in grootte van Nederland.
En nu ga ik vertellen over een bier uit Limburg: Alfa. Alfa werd in 1870 opgericht. Toen heette het merk nog Meens. Pas in 1960 gingen ze het bier in andere steden verkopen.
Alfa heeft als enige brouwerij van Nederland een eigen bron die goedgekeurd is en gecontroleerd wordt, hier halen ze water uit dat heel zuiver is. Het water heeft er 6000 jaar over gedaan om bij de bierbrouwerij te komen.
Als laatste gaat het over Bavaria. Deze brouwerij werd in 1719 opgericht. Deze brouwerij staat bekend om zijn alcoholvrij bier. Dit is een speciaal bier, want bij andere brouwerijen halen ze de alcohol er pas op het einde uit, bij Bavaria hebben ze ervoor gezorgd dat er geen alcohol in het bier komt tijdens het brouwen.

qiuzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
En dan nu de quizzzzzzzzzzzzzzzzzz
Vraag 1:
Noem 3 soorten Nederlands bier
Er zijn meerdere antwoorden mogelijk
Vraag 2:
Wat is een ander woord voor bier maken
Antwoord: brouwen
Vraag 3:
Wanneer is Heineken begonnen
Antwoord: in 1592
Vraag 4:
Uit hoeveel procent water bestaat en glas bier
Antwoord: uit %90
Vraag 5:
Wat zijn de ingrediënten van bier?
Antwoord: Hop, gist, gerst en water
Slot
Helaas mag ik geen echt bier meenemen. Ik hoop dat Julie iets ervan hebben geleerd.Zijn er nog vragen????????

REACTIES

S.

S.

goedzo, keep up the good work

7 jaar geleden

L.

L.

Prachtig echt prachtig

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.