Bier

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vwo | 1083 woorden
  • 10 juni 2003
  • 204 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
204 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Bier

Ik hou mijn spreekbeurt over bier omdat ik ten eerste in een café woon en omdat het mij leuk leek om jongeren wat meer te leren over bier.

Ik ga het in mijn spreekbeurt hebben over de geschiedenis van bier hoe bier gemaakt word, wat er in bier zit en wat voor soorten bier er zijn.

De bier geschiedenis

Als je aan bier denkt denk je aan de Germanen die eeuwen geleden het bier al dronken. De germanen dronken het bier uit schedels van overwonnen vijanden en uit versierde horens van een koe. Het bier van de germanen was donker en dat kwam omdat ze in het bier eikenbast deden, hierdoor kon het bier wel langer mee.

Maar gaan we nog verder het verleden in dan komen we bij de Sumeriers

Die zo”n 5000 jaar geleden in Palestina woonden. Het is gebleken dat hun ook al bier kenden en ook vele verschillende soorten: zwaar, licht, droog, zoet, donker bier enz. Ze maakten bier op de volgende wijze: Ze maakten beslag van gerst of andere graansoorten en bakten daarvan broden dit mengde ze met water en brachten dat tot gisting.

Ook in Egypte was bier welbekend. Ramses de 3de bezat een brouwerij die het bier leverde voor de tempels. De egyptenaren voegden dadels toe aan hun bier waardoor het sterker en langer houdbaar werd.

In de middeleeuwen kwam er een heel belangrijk smaak element in het biertje hop. Hop geeft een goede smaak aan het biertje en werkt gunstig bij de bereiding en is tevens conserveringsmiddel.

In de Gouden eeuw van het bier (1300-1400) werd er zon 300 tot 500 liter per persoon gedronken per jaar om te vergelijken, nu is het gem 50 tot 150 liter per persoon per jaar.
Ook kinderen kregen in die tijd bier, het zogeheten scharrebier er zat wel minder alcohol in maar toch nog zo”n 3.5 procent. Men dronk in die tijd zoveel bier omdat er geen koffie, thee, of limonade was en wijn was veel te duur.

In de 18de eeuw begonnen thee en koffie bier te verdringen. De regering wilde hier wel iets tegen doen zoals bier goedkoper maken, maar het had geen zin
In de 19de eeuw wilde ze het misbruik van sterke drank tegen gaan door het biertje weer goedkoper te maken en lekkerder.
Ook tegenwoordig word er niet zoveel bier gedronken maar wees gerust Noord-Hollanders drinken gem wel het meest van Nederland 90 liter per persoon per jaar. Ook zijn er tegenwoordig veel minder soorten bier als vroeger en de onderlinge verschillen zijn soms zo klein dat het amper te proeven is.

De ingrediënten van bier.

Water: het grootste gedeelde van bier bestaat uit water zo”n 75 procent.
Mout: Mout is gerst dat een speciale behandeling heeft gehad mout maakt het biertje licht of donker en geeft ook smaak aan het biertje.
Hop: Hop laat het biertje bitter smaken en geeft ook een fijn aroma aan het biertje hop helpt ook aan een perfecte schuimkraag en zorgt ervoor dat het biertje langer houdbaar is.

Gist: gist Bepaald de smaak van het biertje. Verander je de gist is er ook een andere smaak.

Je hebt natuurlijk nog veel meer ingrediënten die je in een biertje kunt doen maar dit zijn de basis ingrediënten.

De bereiding van bier.

Bier word dus gemaakt van 4 basis-ingrediënten water,mout,hop,gist. Maar om bier te krijgen kun je ze niet zomaar bij elkaar gooien.
Eerst moet je gerst laten onderdompelen in water na een uur of 2 word dit ondergedompelde gerst gebruikt om wort te maken door het te laten drogen. Hierna word het overige van de gerst in mout gestopt en dit dompelen ze dan ook weer in het water. Na 2 uur word de mout gemalen en gefilterd tot een zoet moutbeslag dit word in zuiver water gedaan. Het wort koken ze en word gekoeld samen met het water en het moutbeslag tot 10 graden boven nul in kelders waar er ook zuivere gist word toegevoegd. Als laatste fase volgt een 2de gisting alleen dan bij een temperatuur van –2 graden dit word gedaan in een zogenoemde gijlkuib met ij gijl is een dikke vette schuimlaag wat op het bier zit.
Na een paar maanden is het bier helder geworden en kunnen de nog overige gistcellen zich met koolzuur vermengen. Hierna word het biervocht opnieuw gefilterd en afgevuld in vaten. Deze manier van bierbrouwen word het meest toegepast in Europa maar om nou zwaar en sterker bier te krijgen moet je het bier gisten bij 15 tot 20 graden. Door het gisten komt er alcohol in het bier.

Soorten bier

Pilsener: Pilsener is het meeste gedronken biersoort van Nederland. Pils is met 5% alcohol de standaard binnen de biersoorten.Pilsener kenmerkt zich vooral door een grote helderheid goudgele kleur witte schuimkraag en aangenaam bittere smaak. Hij dankt zijn naam aan het stadje Pilsen in tsjechie, waar dit voor het eerst gemaakt werd.

Laag alcoholisch bier: alcoholvrij bier, mild bier, light bier. In alcohol vrij bier zit 0.1%alcohol in mild bier 2%alcohol en in light bier3.5%alcohol.

Bockbier: bockbier is voor de herfst en er zit even meer alcohol in dan een gewoon pilsje 6.5% alcohol. De smaak is licht zoetig en licht bitter ook is het een donker en zwaar biertje dit biertje werd voor het eerst geschonken in het duitse plaatsje Einbeck


Witbier: witbier ziet er meestal een beetje troebelig uit maar is erg fris dit biertje werd voor het eerst getapt in Bohemia een plaats in Duitsland.

Oud bruin: Oud bruin is een donker zoet biertje met relatief weinig alcohol 4%

Dit zijn maar een paar bekende biertjes van de duizenden over de hele wereld.

Bierweetjes:

Wist je dat:

er per jaar zon 10 miljard liter bier word gebrouwen waarvan Amerika er 2,5 miljard brouwt en nederland 0,2miljard liter.
vroeger bier werd gebruikt om sommige ziektes te genezen.
Er gem per persoon in tsjechie het meeste bier word gedronken 155,3 in Nederland is dit 85,2liter gem p.p.
In sommige landen bier word verpakt in kartonnen doosjes.
De grootste brouwerij Anheuser-Busch per jaar 87,5 miljoen vaten maakt van 50 liter.
door bier drinken je minder zin krijgt in sex.
het duurste biertje ooit 266 miljard mark kostte.
Sommige mensen koffie zetten met bier inplaats van water.
Je beter 1 biertje in je hand kan hebben dan 10 op de grond.


Ik lust zelf ook graag een pilsje en dat is niet erg zolang het maar niet elke dag is en zoals ik zelf meestal zeg: er zijn veel momenten om een biertje te nemen, maar nog veel meer momenten om dat niet te doen.

Pieter de Reus.

REACTIES

A.

A.

MENS Biersoort
(wordt door mij uitgezocht)
PUNT (in vergelijking met
andere) SMAAK PRIJS (bij jumbo)
1. brand 8.0 zoet 1. heineken 8.0 zoet 2. Hertog Jan 9.0 zoet 2. Amstel 6.5 Zoet te bitter 3. bavaria 9.0 zoet 3. brand 7.5 zoet 4. heineken 10 zoet 4. Hertog Jan 8.5 zoet 5. Amstel 8.0 zoet 5. Bavaria 8.5 zoet

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.