De reden waarom ik Barbie als mijn onderwerp heb gekozen is omdat het mij al jaren facineert. Ook al speel ik er niet meer mee vele miljoenen kinderen over de hele wereld wel. Barbie is voor hen hun idol, misschien komt dat omdat de kinderen net zo willen worden als Barbie omdat Barbie alles heeft waar ieder kind van droomt, bv. Ze heeft haar eigen Auto, huis, paard noem maar op. Ik wil graag laten zien wie barbie is en hoe ze door de jaren heen ontwikkeld is. Eerst ga ik vertellen wie Barbie uitgevonden heeft.Ruth en Elliot Handler, de oprichters van Mattel toys die ze al een paar jaar eerder hadden gesticht in hun garage, hebben Barbie uitgevonden. Ze kwamen op het idee door hun dochter Barbara, die met haar vriendin zat te spelen met oudere zelfgemaakte poppen van papier. Ruth en Elliot bedachten toen dat ze een driedimentionale pop moest maken rond hun dochters leeftijd, want niet iedereen vond babypoppen leuk. In febuari 1959 stelden Ruth en Elliot Handler Barbie voor aan de American Toy Fair in New York City. Daarna gingen ze naar Mattel Toys. Toen ze Barbie voorstelden aan het personeel (alleen maar mannen), zeiden die Nee omdat Barbie te veel zou kosten om te maken. Na een vakantie in Duitsland stelden ze het weer voor, maar dit keer hadden ze een “lilli” pop mee genomen. “Lilli” was een pop die nagemaakt was na een pornograpische tekening van een stripboek. Dit was niet de lieve, onschuldige pop die zij wilden voorstellen aan Amerika en de rest van de wereld. Mattel kreeg verantwoordelijkheid om haar te veranderen. Na een paar keer heen en terug van Japan waar de ontwerpen werden gemaakt was de “Lilli” pop getransformeerd naar de Barbie pop. De naam Barbie kwam van Ruth’s dochter Barbara die haar had geinspereerd.Toen Barbie net op de markt werd gebracht waren er verschillen van mening, sommige mensen dachten dat dit een belangrijke stap voor de toekomst was maar anderen vonden haar eng omdat ze te veel make up droeg (ik vertel jullie wel later wat meer over haar make-up), Ze zeiden dat het nooit zo goed zou worden verkocht als Ginny, een andere pop.

Later in 1961 hadden ze Ken, een mannelijke Barbie, uitgevonden die naar Ruth en Elliot’s zoon werd vernoemd. Ken werd uitgebracht om Barbie te helpen om een beeld te geven aan jonge kinderen hoe relaties werken. Hierdoor ontstond veel kritiek van feministen, ze vonden dat Barbie wel zonder Ken kon. Ze vonden ook Barbie een sex-symbol, dus in 1963 kwam Midge, Barbies beste vriendin uit. Zij had sproeten op haar gezicht en dat was volgens hen (Ruth en Elliot) minder sexy. Later in1964 Kwam Skipper uit een jongere zus van Barbie. Over de jaren zijn er veel meer poppen erbij gekomen bv.: Christie een Afrikaanse pop in 1968 en Barbie kreeg nog een zus shelly in 1995 en in 1997 een invalide in een rolstoel die Share a smile Becky heette.Over de jaren is Barbie verandert. De eerste Barbie had lang haar in een paardestaart in de kleuren bruin en blond, en ze droeg een zebra zwempak, haar wenkbrouwen waren gebogen, ze had zwarte oog potlood, haar ogen hadden geen kleur en haar lippen waren knal rood. Alle poppen hadden rode nagellak op hun handen en tenen. Later in 1960 kreeg Barbie een zachter gezicht, Gebogen wenkbrauwen werden veranderd naar een natuurlijke vorm, haar ogen werden blauw met bruin of blauw oog potlood. Rode lippen , rode nagellak op haar handen en wat rouge op haar wangen. In 1961 kwam de “bubble” kapsel, ze droegen een zwart en wit zwempak e ze hadden rode lippen. In 1962 kwamen de “bubble” kapsel Barbies met rode zwempakken en met by passende rode teen schoenen. In 1963-64 hadden poppen meer de Lichaam van Midge en ook nog een klein beetje van Barbie, Haar lippen waren smaller maar voller. De kleuren van de lippen waren lichter. In 1965 hadden poppen een scheiding in hun haren.

De Barbies van vandaag zien er min of meer hetzelfde uit als in 1960 alleen hebben ze nu een kleur op hun gezicht. Hun wenkbrauwen zijn diker geworden, Hun lippen zijn soms rood, rose, bruin alle kleuren van de regenboog min of meer. Hun haren zijn nu meestal lang, je kunt het in de kleuren rood, bruin, blond, oranje en zwart krijgen.Hun nagels hebben geen nagellak.Ik ga je nu voorbeelden geven over de soort Barbies die er zijn en de kleren ontworpen heeft.

Barbie is dokter, lerares en zelfs astronaut geweest, hiervoor had ze kleding nodig om te laten zien wat ze die dag was. De kleding wordt ontworpen per hobby of baan, hiervoor moet je ontwerpsters hebben. Charlotte Johnson ontworp de eerste kleding voor 20 jaar. Nu wordt de kleding door iedereen gedaan, zelfs beroemde ontwerpsters zoals de merken Burberry, Calvin Klein, Cristian Dior, Donna karen new york, Ralf Lauren en veel meer. Zelfs is er ook een Barbie voor Coca Cola.Barbies lichaam is min of meer perfect, daarom zijn dikke vrouwen tegen barbie, ook omdat sommige mannen willen dat zij eruit zien als barbie. Hun mannen verlaten hun en dan worden ze dik zij zijn dan boos op barbie en willen een dikkere Barbie. Somige vrouwen die verlaten zijn door hun mannen hebben een website gemaakt, het is een website tegen Barbies. Zij hebben ook een fantasie dikke Barbie gemaakt.Maar ik heb gehoord dat er wel een dikke Barbie op de markt is gekomen, maar dat het geen goeie succes was.Barbie kan veel waard zijn, bv deze dozen zouden veel waard zijn als mijn moeder er niet op had gekliederd, en dat ik en mijn zussen de poppen die er in hoorde niet weg gooide. Ik weet niet hoeveel deze twee dozen kosten maar er was een doos te koop die verpest was en die koste ongeveer 50 euro.

Maar ik heb hier een paar dingetjes die ongeveer 175 euro waard zijn.Mijn conclusie is er zijn dus alle soorten Barbies, en ik hoop dat jullie er nu meer over weten en dat ik goed heb laten zien hoe ze door de jaren heen ontwikkeld zijn.Zijn er nog vragen?Dankjewel voor het luisteren.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

ik vind dit een heel goed stuk

heel veel groeten

mira

17 jaar geleden

M.

M.

heej Maia,
goede informatie die je geeft.
bedankt, Mer

17 jaar geleden

G.

G.

Beste Maja,
je hebt of niet goed gerechercheerd of je hebt iets gewoon weg gelaten. de Barbys zelf is weliswaar door de Amerikaanse mevrouw grproduceerd maar de uitvinder was een Duitsers. Eigenlijk 2 , een tekenaar en een speelgoedfrabrikant. Kijk maar eens in Wikipedia en op andere sites.
Mvg
Gies

13 jaar geleden

S.

S.

Wikipedia is geen betrouwbare site.

dus de kans dat daar iets opstaat wat waar is, is misschien ook maar 40%

5 jaar geleden

M.

M.

Heb je mischien ook informatie over bekende mensen als barbie. ( van justin bieber is nu ook een pop gemaakt, weet jij er nog meer?)
X Maartje

10 jaar geleden

?.

?.

er staan veel fouten in

9 jaar geleden

F.

F.

er staan veel fouten in en sommige informatie klopt niet de rest is wel goed

8 jaar geleden

B.

B.

Heel veel fouten, voor de rest heb ik er wel wat van geleerd.

8 jaar geleden

E.

E.

heel goed gedaan!

7 jaar geleden

S.

S.

Ik vind het een goede spreekbeurt.
goed gedaan!
En Gries zegt dat je op Wikipedia moet kijken.
Maar Wikipedia is ook een site waar mensen zelf iets op hebben gezet.
Dus het kan ook zo zijn dat die mensen het fout hebben.
ik vind het een goede spreekbeurt!

5 jaar geleden

S.

S.

Waarom werd er in 1965 een barbiepop uit de rekken genomen?

3 jaar geleden