Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Autisme

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas havo | 604 woorden
  • 1 juli 2010
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
14 keer beoordeeld

Autisme in het algemeen

Autisme is een contactstoornis in de hersenen. Het heet eigenlijk autisme spectrum stoornis, dat wordt afgekort met A.S.S.. Dat betekent dat je hoofd, hersenen en je hele lijf meedoet. Ieder kind met autisme is weer anders. Iemand met autisme kan niet goed contact maken met anderen of doet dat op een bijzondere manier. Een autist leeft in zijn eigen wereld en begrijpt andere mensen niet goed. Het is dus ook moeilijk om contact met een autist te maken. Dat vinden anderen vaak raar. Mensen met autisme kunnen niet goed omgaan met veranderingen. Ze kunnen boos worden of verdrietig of bang als dingen anders gaan dan je had verwacht. Sommige autistische kinderen zijn heel stil of praten helemaal niet, andere zijn juist heel druk. Ook kunnen niet alle kinderen hun handen en benen goed gebruiken, bijvoorbeeld leren fietsen is dan heel moeilijk of veters strikken. Iemand met autisme is niet gek of stom en vaak zijn het ook hele intelligente mensen. Je hebt verschillende soorten autisme:

1. het syndroom van Asperger, die kinderen kunnen meestal heel goed leren

2. klassiek autisme

3. PDD-NOS dat niet helemaal autisme is maar er wel heel veel op lijkt. Dit is wat mijn broertje heeft.

Autisme komt veel meer voor bij jongens dan bij meisjes. Van de 10 kinderen met autisme zijn er 8 jongens en 2 meisjes.

Kenmerken van autisme

Kenmerken van autisme zijn onder andere dat autisten weinig of geen aansluiting bij leeftijdsgenoten hebben. Ze kunnen vaak heel goed met jonge kinderen omgaan. Ook weten ze vaak niet wat sociaal is, ze kunnen bijvoorbeeld niet delen en hebben moeite met het inleven in de gedachte en gevoelens van een ander, wanneer zij die niet bij zichzelf herkennen. Dit kan vaak vervelend zijn want een autist weet dan niet wanneer iemand boos of verdrietig is.

Hun taalgebruik is vaak eigenaardig en afwijkend, ze gebruiken vaak dezelfde zinnen en vaak kloppen die ook niet. Het is beter als je geen gezegdes of uitdrukkingen gebruikt want die nemen ze vaak letterlijk op. Als ik bijvoorbeeld tegen mijn broertje zeg dat ik iets al 100 keer tegen hem gezegd heb zegt hij: nee hoor, maar 4 keer.

Ook richten ze zich vaak op één onderwerp. Als ze bijvoorbeeld drinken inschenken richten ze zich zo op het inschenken van het drinken, dat ze de fles niet terugzetten in de koelkast.

Ze kunnen ook slecht tegen veranderingen, als iets in de planning veranderd, raken ze van slag en kunnen ze een woedeaanval krijgen over in onze ogen kleine domme dingen. Een voorbeeld: een autist denkt s’ochtends dat hij of zij eerst naar de tandarts moet en daarna komt er iemand op bezoek. Stel degene die op bezoek zou komen belt af, is heel de planning in de war en kan dat heel verwarrend zijn voor een autist.

De geschiedenis van autisme

Autisme werd voor het eerst beschreven in de jaren veertig door de arts Leo Kanner. Hij beschreef toen kinderen die een bepaald stereotiep gedrag vertoonden in combinatie met een contactstoornis. Later werd, doordat er ook door andere artsen gelijksoortige stoornissen werden ontdekt, gesproken van het Autistische spectrum. Dit houdt in, dat er autistische stoornissen bestaan in allerlei soorten. Sommige mensen zijn erg "zwaar" autistisch, terwijl andere vrij "licht" autistisch zijn.

Totdat Leo Kanner iets ontdekt had, zeiden de artsen dat het maar bij de ouders van een kind tussen de oren zat.

De oorzaak van autisme

Er is nog geen duidelijke oorzaak gevonden hoe het komt dat iemand autisme krijgt.

- erfelijkheidsfactoren

- complicaties tijdens de zwangerschap en geboorte bijv. zuurstoftekort

- sommige syndromen die meestal een verstandelijke handicap veroorzaken kunnen samen gaan met autisme bijv. syndroom van Down

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.