Australië

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas vwo | 1201 woorden
  • 31 juli 2008
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
48 keer beoordeeld

Spreekbeurt: Australië

Hallo,
Mijn zus is als au-pair in Australië, ze is bij een gezin met 2 kinderen. Ze wonen in roleystone, dat ligt in de buurt van perth, in west-australië. Omdat ze in australië zit en ik zelf nog niet zoveel van australië wist en er wel eens wat meer over wilde weten doe ik mijn spreekbeurt over Australië.

Geografie
Australië is het op-5-na-grootste land ter wereld. Australië is ongeveer even groot als Europa en ongeveer even groot als de VS. In Australië wonen ongeveer 19 miljoen inwoners, dat is best weinig voor zo’n groot land. Het is zo dunbevolkt omdat het grootste deel van Australië onbewoonbaar is. Er wonen 7 keer zoveel schapen als mensen, ong. 140.000.000.
De hoofdstad van Australië is Canberra. Deze Stad is speciaal gebouwd als hoofdstad. Toen Australië een hoofdstad moest hebben, vonden de steden Sydney en Melbourne dat allebei dat ze hoofdstad moesten worden. Om een einde te maken aan de strijd tussen deze twee steden, besloot de regering een nieuwe stad te bouwen. De hoofdstad ligt tussen Sydney en Melbourne.

Australië is verdeeld in 6 staten.
De officiële taal is Engels. Toch hebben er een Australiërs een eigen taal gemaakt. Je hoort soms woorden die niet Groot-Brittannië gebruikt worden. Het grappige aan deze taal is heel veel woorden zijn afgekort. Barbecue wordt barbie, breakfast (ontbijt) wordt brekkie en een Australian (Australiërs) wordt Aussie. De Aboriginals spreken hun eigen talen, maar de meeste spreken ook Engels.

Geschiedenis
Ik ga jullie iets vertellen over de geschiedenis van australië en de aboriginals: De aboriginals waren de eerste bewoners van Australië, 50 tot 70 duizend jaar geleden leefden ze hier al. Ze zijn vanuit Zuidoost-Azië naar Australië gelopen tijdens een ijstijd. Dat kon omdat de zeespiegel zover was gedaald dat de zee droog was komen te liggen. Ze verspreiden zich over heel Australië en vormden zo’n 800 verschillende stammen, er waren toen ongeveer 300.000 aboriginals. Al die stammen hadden hun eigen taal en gewoontes.

Dit is de vlag van de Aboriginals. Het zwarte staat voor de aboriginals, het rode staat voor het land en de verhouding van de mensen tegenover het land, en het gele staat voor de zon, die hun het leven heeft gegeven.

De aboriginals geloven in de droomtijd, dat is het gevoel dat je verbonden bent met het land en het geloof dat hun voorouders de wereld hebben gemaakt. Toen de wereld af was zouden de voorouders zich hebben teruggetrokken in de vorm van planten, dieren, water of rotsen. Volgens de aboriginals blijven de voorouders nieuw leven maken, dus als ze hen niet vereren komt er geen nieuw leven meer.
De ‘Ayers Rock’ is de grootste en bekendste rots die de Aboriginals vereren, hij staat in het midden van Australië.

In 1606 werd Australië voor het eerst ontdekt door een Nederlander, Willem Janszoon. Hij ging al snel terug, omdat het land dat hij zag dor en onvruchtbaar was, dus hadden ze er eigenlijk niks aan.

In 1642 ontdekte Abel Tasman Tasmanië , Nieuw Zeeland en nog een paar eilanden. Hij voer zo’n 2000 km om Australië heen zonder het te zien, en zo ontdekte hij dus die andere eilanden.

In 1770 kwam de eerste Engelsman, James Cook, aan de oostkust, hij noemde het land New-South-Wales. Hij dacht dat hij een nieuw land had ontdekt, terwijl die Nederlander het al ruim 1½ eeuw eerder had ontdekt. In 1788 werd Australië een kolonie van Engeland. Ze brachten er criminelen heen, omdat de gevangenissen in Engeland vol waren.
De Engelsen verdreven de Aboriginals naar de dorre en droge gebieden die ze zelf niet konden gebruiken. Veel Aboriginals stierven door de ziekten die de Engelsen meenamen.
Ze hebben nu nog de Australia day, dan vieren ze dat James Cook op 26 januari 1788 met boten vol criminelen op Australië aankwam.

In 1901 werd Australië onafhankelijk, toen was het geen kolonie meer van Groot-Brittannië. Toch bleef het land onder deel van Groot-Brittannië, dat betekent dat Groot-Brittannië en Australië nog dezelfde koningin hebben. De koningin heeft nog maar weinig te zeggen over Australië. Ze hebben wel een president, john howard.

Natuur
Ik ga jullie nu iets vertellen over de natuur van Australië.
Australië heeft een heleboel bijzondere (en giftige) planten en diersoorten. Ik kan niet over allemaal iets vertellen, dus heb ik er maar een paar uitgekozen.

Er zijn veel buideldieren in Australië, zoals de koalabeer en de kangoeroe. De kangoeroe is echt een typisch dier uit Australië. Er leven wel 50 verschillende soorten kangoeroes in Australië. De grootste soort kan wel 2 meter worden, terwijl de kleinste soort maar zo groot is als een rat, de ratkangoeroe. De kangoeroe staat ook afgebeeld op de Australische munt. De kangoeroe komt aan zijn naam doordat toen de Engelsen het dier zagen vroegen ze aan de aboriginals: ”wat zijn dat voor een hoppende beesten?”. De aboriginals zeiden toen: kangoeroe, wat betekent: ik begrijp het niet.
Een ander bekend buideldier is de koalabeer of buidelbeer. De koalabeer eet alleen maar blaadjes van een speciale eucalyptusboom die ook in Australië voorkomt.

Er komen zo’n 1500 verschillende spinnensoorten voor in Australië, waarvan ruim de helft giftig is.
De redback is een dodelijke giftige spin die veel voorkomt in Australië en daar oorspronkelijk ook vandaan komt. Ze kunnen makkelijk met boten en vrachtwagens meereizen en er zijn al redbacks in België! Ze zijn moeilijk te bestrijden, want ze kunnen tegen de meeste giffen en leggen veel eitjes. Ze zijn ongeveer 3 cm groot. De redback is een nauw verwant van de zwarte weduwe, die al langer in Nederland voorkomt en ook giftig en dodelijk is.
De funnel web spider is een van de gevaarlijkste en agressiefste spinnensoorten ter wereld. Hij heeft zulke sterke kaken dat hij met gemak door een nagel heen kan bijten!

Er leven 2 soorten krokodillen in Australië, de freshwater crocodile, die is ongevaarlijk en de saltwater crocodile, die is wel gevaarlijk. De saltwater crocodile kan 7 meter lang worden en leeft in de zee en tot 100 km het land in. Als hij de kans krijgt probeert hij mensen aan te vallen.
Als je handig bent kun je ze ook vangen, zoals steve Irwin, die werd ook wel crocodile hunter genoemd. Hij maakte veel documentaires over het Australische rif. Het Australische oftewel, groot barrière rif ligt ten noordoosten van Australië, het is een hele mooie natuur onder water. Met mooie gekleurde vissen en anemonen. En helaas ook pijlstaartroggen, waardoor Steve Irwin is aangevallen en gedood.

Eten

Australiërs zijn dol op Barbecuen. Dit komt omdat het bijna altijd goed weer is. Als mensen gaan barbecuen is het altijd de gastheer die het vlees op de barbecue legt. De Australiërs hebben niet allen thuis barbecues maar ook overal in het land staan picknickplaatsen en campings elektrische barbecues. Mensen moeten er een muntje ingooien en dan gaat de barbecue aan.

Muziek

Misschien heb je wel eens van didgeridoo gehoord. Dat is een heel bekend muziekinstrument uit het noorden van Australië. Ze maken dit instrument zelf van dikke , holle tak. Soms versieren de Aboriginals de didgeridoo met allerlei figuren en tekening. Als je op dit instrument blaast dan krijg je een soort gonzend geluid.

Ik heb jullie iets vertelt over de geografie van Australië, iets over de geschiedenis, iets over de natuur van Australië, iets over barbecue en didgeridoo.
Ik hoop dat jullie het interessant vonden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.