Auschwitz

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vwo | 747 woorden
  • 22 maart 2004
  • 150 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
150 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

ONTSTAAN VAN DE WO II Auschwitz ligt in polen. Auschwitz is een concentratiekamp. Een concentratiekamp is een soort gevangenis waar de gevangenen heel hard moeten werken. Er zijn verschillende soorten kampen, vernietigingskampen en tussenkampen. Auschwitz was een vernietigingskamp, dat betekent dat vooral daar de joden werden vermoord. Een tussenkamp was, zoals je aan het woord kan zien, een kamp waar de joden werden doorgestuurd naar een vernietigingskamp. Het was eerst de bedoeling dat in auschwitz Poolse krijgsgevangenen werden opgesloten. Na een tijdje kwamen daar heel veel joden bij. De gevangenen werden in treinen vervoerd. Bij aankomst met de trein werden de mensen meteen opgesplitst in 2 rijen. (FOTO) De vrouwen, kinderen, zwakke mannen, gehandicapten en ouderen werden meteen naar de gaskamers gebracht. De mannen, en af en toe ook sterke vrouwen, werden gebruikt om te werken. Dat betekent dus dat ongeveer 80% van de gevangenen werden meteen vergast. Aan die mensen werd verteld dat ze moesten douchen. Alles wat ze bij hadden werd afgepakt. De spullen die de Duitsers daaraan overhielden, werden gebruikt om te verkopen. In de gaskamers hingen aan het plafond grote douchekoppen. In plaats van dat er water uit kwam, kwam er een gevaarlijk gas uit, waardoor de gevangenen binnen een paar minuten stikten. Nadat alle gevangenen in de gaskamers waren overleden, werden ze door andere gevangenen naar de crematoria gebracht, waar alle lijken meteen verbrandt werden. (FOTO) De mensen die moesten werken, moesten hard werken en kregen heel weinig te eten. Als de gevangenen geluk hadden kregen ze voor 1 hele dag een klein beetje brood, een stukje kaas of worst, een klein kommetje waterige soep, en ’s ochtends lauwe koffie of thee. Ze moesten in heel kleine bedden slapen, en dat bed moesten ze meestal ook nog met andere gevangenen delen. Ze hadden bijna nooit een matras of een deken. Er waren ook bijna geen wc’s, en als ze er wel waren, mochten ze ’s ochtends en ’s avonds heel even gebruikt werden. (FOTO)

GEVANGEN IN EEN GEVANGENIS Een barak is een groot gebouw, die in Auschwitz werd gebruikt als slaapplaats voor de gevangenen. Zoals ik net al zei moesten ze met heel veel mensen in 1 barak leven, waar maar een klein aantal bedden stonden. Die bedden moesten ze meestal met ongeveer 3 mensen delen. In 1 barak sliepen vaak 400 tot 1000 mensen. Elke barak had een blokoudste, dat was een gevangene die de boel een beetje moest regelen. In ruil daarvoor kreeg de blokoudste een eigen kleine kamer, met een klein kacheltje erin. In de barak waren veel te weinig kachels, die meestal niet aanstonden, of kapot waren. 1 barak, barak 11, was een gevangenis, waar mensen in zaten die niet hard genoeg hadden gewerkt, of hadden geprobeerd om te ontsnappen. Er waren gewone cellen, maar er waren ook hele klein cellen van 90 bij 90 centimeter, waar de gevangenen soms met zijn 4en in opgesloten werden. Er was daar geen licht en bijna geen frisse lucht. Er kwam alleen lucht door een klein rooster dat in de winter vaak dicht sneeuwde. Bij barak 11 was ook een exercitieterrein aangelegd. Aan de ene kant lag barak 11, en aan de andere kant lag barak 10. In barak 10 werden verschillende experimenten met gevangenen uitgehaald. Die gevangenen werden zo gestraft of waren door het ziekenhuis van Auschwitz doorgestuurd naar barak 10. Auschwitz had dus een ziekenhuis, maar dat was eigenlijk niet veel meer dan een plaats waar werd gekeken of gevangenen voor experimenten gebruikt konden worden. (FOTO’S)

Zodra een gevangene moest gaan werken, werd het haar afgeschoren en werd een nummer op de arm getatoeëerd. Dat haar werd verkocht aan fabrieken en die gebruikten het als opvulling voor matrassen of er werd stof van gemaakt die weer door verkocht werd. Rond Auschwitz waren veel fabrieken gebouwd, omdat ze goedkoop gevangenen als arbeidskrachten konden gebruiken. Aan het einde van de oorlog gingen de nazi’s zo vlug mogelijk crematoria verbranden, en gaskamers opblazen. Zo probeerden ze al het bewijsmateriaal te vernietigen. Dat was alleen onmogelijk, omdat dat te veel werk was. Ze moesten alle afgepakte spullen verbranden, alle formulieren vernietigen, en nog veel gevangenen vermoorden. Toen ze vonden dat de russen te dichtbij kwamen, zijn de nazi’s uit Auschwitz gevlucht. Ze namen om de een of andere reden nog een hoop gevangenen mee, en lieten er nog veel achter. De achtergebleven gevangenen moesten nog een paar dagen op de Russen wachten, en hadden geen eten. Veel gingen die laatste paar dagen dan ook dood (FOTO’S) Op 18 januari werd Auschwitz door de russen bevrijd.

REACTIES

K.

K.

er staat in dat een concentratiekamp een gevangenis is.
eigenlijk klopt dat niet.
het is een kamp voor joden die daar moeten werken.
en trouwens we mogen helemaal geen mensen vermoorden in de gevangenis, dan is de ergste straf levenslang!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

13 jaar geleden

J.

J.

Ik vindt het echt een super goede site!!!

9 jaar geleden

D.

D.

echt intressant

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.