Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Astrologie

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas havo | 1459 woorden
  • 30 juni 2003
  • 108 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
108 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video
Wat is astrologie? Astrologie = een voorspellingsleer die ervan uitgaat dat hemellichamen invloed hebben op het karakter van mensen en op het leven dat zij lijden. Het wordt gebruikt om jezelf en anderen beter te leren begrijpen. Geschiedenis Astrologie bestaat al heel lang. We kunnen het niet zeker vaststellen maar het bestaat al zeker enkele duizenden jaren. Waarschijnlijk is astrologie rond dezelfde tijd in aantal landen tegelijkertijd ontstaan. Dat komt omdat in Babylonie omstreeks de 5e eeuw voor Christus de moderne dierenriem ontstond. Daarna werd het verspreid door de verovering van grote delen van klein Azië, Egypte, Babylonie, Iran en India door Alexander de Grootte. Egypte werd een astrologisch centrum. Het werd zelfs een soort geloof, mensen lieten hun leven leiden door de sterren en planeten. In het begin geloofden veel mensen in astrologie maar later rond de 17e eeuw nam het af doordat de Wetenschap alternatieve overtuigingen ging afkeuren. Hoe groter de kennis van de planeten werd, groeide de twijfel van de invloed van planeten op het leven van mensen. In de 20e eeuw is men toch weer meer gaan geloven omdat blijkt dat de Wetenschap noch de Kerk antwoord geeft op levensvragen. Horoscoop Iedereen kent z’n horoscopen uit tijdschriften. Maar eigenlijk mag je deze geen horoscoop noemen omdat er helemaal geen astroloog aan te pas komt. Een horoscoop is eigenlijk een tekening, die precies weergeeft hoe de stand van de sterren was op het moment dat je werd geboren. Om je horoscoop te kunnen berekenen moet je weten wanneer en hoe laat je bent geboren. De horoscoop bestaat uit de dierenriem, die uit 12 sterrenbeelden is opgebouwd. In de dierenriem worden de 10 planeten ingetekend, zoals ze op het tijdstip van je geboorte aan de hemel stonden. (zie tekening) In deze tekening krijgen ook alle planeten van de zonnestelsel een plaats: Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Staurnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Ook de zon en man staan op de tekening, ze worden ook planeten genoemd en dat zijn de twee belangrijkste. Elk sterrenbeeld heeft een eigen planeet en elk planeet heeft een bijzondere betekenis. Ieder planeet vertegenwoordigt een deel van wie we zijn. De belangrijkste planeet is de zon, zij laat ons zien wat voor type mens wij zijn. Als je een b.v. een ram bent of een stier betekent dat, dat op het moment dat je geboren werd de zon in het teken van de ram stond of in het teken van de stier.
Elementen De 12 sterrenbeelden zijn onderverdeeld in 4 elementen.: VUUR, AARDE, LUCHT en WATER. Elk element heeft zijn eigen eigenschappen, en die zijn terug te vinden in de daarbij behorende sterrenbeelden. Als je b.v. een kreeft bent ben je zacht van karakter en heel gevoelig. Het teken Kreeft behoort tot de element water dat een beetje dezelfde soort karakter heeft. De Chinezen hebben zelfs nog een 5e element: hout maar dat verteld Zinzi later wat meer over. De elementen vullen elkaar aan, zoals je dat ziet in de natuur net zoals mensen elkaar aanvullen. Lucht: Waterman, Weegschaal en Tweelingen
Aarde: Stier, Steenbok en Maagd
Vuur: Ram, Boogschutter en Leeuw
Water: Vissen, Schorpioen en Kreeft De Ascendant De Ascendant is erg belangrijk in een geboorte horoscoop omdat deze aangeeft hoe je jezelf presenteert en hoe anderen je zien. Je kan het zien als een soort huis waarbij dan het huis je echte horoscoop is en dan is de ascendant de voordeur, de schijn die je ophoud, wat iedereen ziet. Het is niet zo dat je ascendant met oneerlijkheid te maken heeft maar alleen met een soort voorzichtigheid om jezelf te “beschermen”. Het sterrenbeeld dat bij je geboorte net boven de horizon uitkomt is je ascendant. Als je bij zonsopgang geboren bent is je ascendant precies hetzelfde als je sterrenbeeld. In 11 van de 12 gevallen verschilt de ascendant van je sterrenbeeld. Je uiterlijk en de manier waarop je presteert is dan anders hoe je van binnen bent. Slechts 1 keer op de 12 valt je ascendant samen met je sterrenbeeld en dan is je uiterlijk en je prestatie hetzelfde als je innerlijk. Er bestaan veel tabellen om uit te maken wat je ascendant is maar om het echt 100% zeker te weten kun je het beste naar een astroloog gaan. Chinese astrologie Volgens de legende vroeg Boeddha een aantal dieren om zijn vreugde te delen na zijn middagdutje. Slechts 12 dieren namen de uitnodiging aan. Omdat deze 12 dieren gekomen waren werden ze gekozen om deel te maken uit de Chinese dierenriem. Elk dier kreeg zijn eigen jaartal. De Chinese astrologie is al heel oud. Boeddha leefde 2,5 duizend jaar geleden, maar niemand weet het precies. Een korte tijd geleden besloot de keizer van China dat de mensen geen gebruik meer mochten maken van astrologie. Hij vond het een soort samenzwering en was bang dat het gevaarlijk zou zijn.
Dierentekens Elk dierenteken heeft dus z’n eigen jaar. Maar ze hebben ook hun eigen maand en tijd van de dag waarop je bent geboren. Dus je kunt niet alleen een tijger zijn, want dat slaat alleen maar op je jaar. Je kunt dus ook een tijger zijn en b.v een aap, wat betreft de maand en een geit volgens je geboorte tijd. Dus de eigenschappen van elk dier vormt je horoscoop. Er zijn dus heel veel combinaties mogelijk. Diereneigenschappen Doordat er zoveel combinaties mogelijk zijn, ben je heel uniek. Doordat elk dier zijn eigen eigenschappen heeft en je hebt 3 dieren in je horoscoop, krijg je een heel unieke persoonlijkheid. Je jaardier is je buitenkant, dus wat je uitstraalt. Je maanddier, wat bekent staat als je maandier, laat zien hoe je bent in relaties en in de liefde. Je tijd van de dag dier ben je werkelijk. Dus hoe je innerlijk is, wat je niet aan iedereen laat zien. De filosofie van de Chinese astrologie De Chinese astrologie is beïnvloed door het taoisme, wat de oude godsdienst van China was. Het houdt in dat alles in het universum een eigenschap heeft die oftewel mannelijk of vrouwelijk is, voor beweegt of zich terugtrekt en licht of donker is. Deze tegenpolen zijn de yin en yang. De yang is de mannelijke kant en de yin de vrouwelijke. Ze hebben allebei veel eigenschappen. De yang is: heet, droog, actief, dag, positief, rechts, zuid, zomer, vuur en vol. De yin is: koud, nat, passief, nacht, negatief, links, noord, winter, water en leeg. Ze worden geïllustreerd door het yin yang symbool. (tekening op bord) Het is niet zo dat deze 2 eigenschappen in conflict zijn met elkaar, maar ze vullen elkaar aan. We kunnen niet zonder een van de twee en samen maken ze ons compleet.
De 5 elementen Als eerst heb je de yin en yang en van daaruit word er verder gekeken naar de 5 elementen: water, hout, vuur, metaal en aarde. Dit is heel anders dan bij de westerse horoscopen, waarbij je maar 4 elementen hebt die Anne al eerder heeft genoemd. Elk van deze elementen heeft een eigenschap die weer terugkomen in de dierenriem. Dus elk van de 12 dieren word beheerst door een element en een yin yang richting. Over het algemeen zijn mensen die in 1985 zijn geboren, een os. 1986 een tijger en 1987 een haas. Ze worden in 4 groepen van 3 verdeeld. Water: rat, os en varken. Hout: tijger, haas en draak
Vuur: slang, paard en giet
Metaal: aap, haan en hond. Aarde staat er middenin en geeft haar eigenschappen aan elk van de 4 elementen voor een aantal jaren. Dus het is niet zo dat je eigenschappen van de aarde voor altijd blijven. 60 jarige Cyclus De 12 dieren en 5 elementen vormen een Cyclus van 60 jaar. Waarbij de helft yin is en de helft yang. Deze Cyclus in belangrijk, omdat hij elk van de 60 jaren speciaal en uniek maakt. Je bent niet alleen maar een bepaald dier, maar een speciaal soort dier. B.v een yang, water- tijger. Als je daarbij de 12 maanden en de 12 tijden van de dag aan toevoegt, kun je zien dat er in het totaal 8640 combinaties van horoscopen zijn.
Invloeden van de dieren Elk dier beïnvloedt een bepaald jaartal. B.v. in het jaar 2000 was het het jaar van de draak. De draak heeft de eigenschappen succesvol en onafhankelijk waardoor het slim zou zijn om in dat jaar b.v een eigen zaak te beginnen. En niet in 2001, wat weer het jaar is van een ander dier. Hoe mensen de horoscopen gebruiken Heel veel mensen laten hun leven beïnvloeden door die horoscopen. B.v. als je wilt samenwerken met iemand, kun je kijken welk dier hij is, om te kijken of jullie goed samen kunnen werken. Dus je zou kunnen zien of je bij iemand past of niet. Zo kun je ook een bepaald beeld krijgen van wat voor soort vriendschap je met iemand hebt. Elk dier heeft twee goede dierenvrienden en 1 dodelijke vijand.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.