Amerikaanse presidentsverkiezingen 2008

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1403 woorden
  • 4 februari 2009
  • 77 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
77 keer beoordeeld

Inleiding:

4 november 2008. Wie zou George Bush opvolgen en de 44ste president van de Verenigde Staten worden? Barack Obama of John McCain?


De Amerikaanse presidentsverkiezingen. - Hoe het in zijn werking gaat.
In Amerika hebben ze geen koningshuis zoals bij ons maar ze hebben een president. De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten worden elke vier jaar gehouden op de dinsdag ná de 1ste maandag in november. Dat heet Election Day.
De Amerikaanse presidenten worden door het kiescollege gekozen. Het kiescollege word ook wel United States Electoral College genoemd en is in het Amerikaanse staatsrecht het lichaam dat de president kiest. De leden van het kiescollege worden op hun beurt in de verschillende Amerikaanse staten door het volk gekozen. De regel is zo dat de kandidaat die de meeste stemmen in een bepaalde staat krijgt, ook alle kiesmannen van die staat achter zich krijgt. De kandidaat met de meerderheid van stemmen in het kiescollege wordt president-elect.
De keuze voor de Amerikaanse President is niet alleen belangrijk in de Verenigde Staten. De nieuwe president gaat de komende 4 jaar een belangrijke rol spelen voor heel de wereld. Bijvoorbeeld: wel of geen oorlog in Irak? Economische voorspoed of economische teruggang? Dat zijn voorbeelden van problemen waar de nieuwe president voor zal staan.

Historische president uit het verleden.
Een historische president uit het verleden is John F. Kennedy. Hij werd op 20 januari 1961 35ste president van de Verenigde Staten. John F. Kennedy staat niet alleen bekend om zijn bijzondere persoonlijkheid die hij had, maar ook omdat hij op 22 november 1963 werd vermoord. Zijn reistoer was onderdeel van een publieksreis door Texas. Dat deed hij om mensen te overtuigen om bij de eventuele herverkiezingen in 1964 op hem te stemmen. Rijdend in een open auto werd John F. Kennedy doodgeschoten. De verdachte van de moord werd 3 dagen later zelf doodgeschoten door een nachtclubeigenaar.

De zittende president.
De zittende president. De president die er nu nog is. Is George Bush. George Walker Bush is de 42ste en 43ste president van de Verenigde Staten. Hij is herkozen als president en is dus 8 jaar president geweest. Zijn vader: George Herbert Walker Bush is de 41ste president geweest van de Verenigde Staten. George Bush is dus een opvolger van zijn eigen vader. George Bush wordt in 1946 geboren in New Haven. Hij groeit op in Midland en Houston in Texas. George Bush studeert af aan Yale. En gaat dan terug naar Texas om daar in de olie-industrie te gaan werken. George Bush is getrouwd met Laura Welch. Samen hebben zij een tweeling: Barbara en Jenna.
George Bush luisterde niet naar de VN-veiligheidsraad en begon een oorlog tegen Irak. De aanleiding hiervoor is volgens Bush Sadam Hussein / Binladen. Die achter de aanslagen zou hebben kunnen gezeten van 11 september 2001. Alleen de bewijzen hiervoor heeft hij niet. Volgens George Bush zou Saddam Hussein ook geprobeerd hebben zijn vader te vermoorden, nadat Amerika de eerste golfoorlog begon omdat Irak Koeweit aanviel. Amerika greep in maar kon Saddam Hussein niet wegjagen. Ze hebben hem na langdurig zoeken gevonden en hij is inmiddels geëxecuteerd.
De economische omstandigheden zijn ernstig verslechterd in de afgelopen periode. Een groot deel van de Amerikaanse bevolking kijkt uit naar de nieuwe president die op 20 januari 2009 zal worden ingehuldigd als 44ste president van de Verenigde Staten.

De twee kandidaten.
Dit zijn de twee kandidaten die zich kandidaat hebben gesteld voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten dit jaar.

-John McCain.
John Sidney McCain is geboren op 29 augustus 1936 in Panamakanaalzone. Hij is nu dus 72 jaar oud. Zelf vind ik dat te oud om president te kunnen worden van de Verenigde Staten. John McCain ging in 1954 in dienst bij de United States Navy, die hem opleidde tot gevechtspiloot. Tijdens de Vietnam oorlog die van 1965 tot 1973 duurde, werd hij meerdere jaren krijgsgevangen gehouden in Hanoi. Een krijgsgevangene is een militair die gevangen genomen is tijdens of meteen na een gevecht. John McCain is door kiesmannen voorgedragen voor de republikeinse partij. Een republiek is een staat waar de macht bij één of meer personen ligt, die de macht van het volk, het parlement of via een staatsgreep in handen gekregen hebben. De zittende president is George Bush. Hij is ook van de republikeinse partij. Een toekomstig president heeft een running mate nodig om campagne voor zichzelf te voeren. En als de kandidaat in het buitenland is en er gebeurt iets ergs in Amerika. Dat de running mate dan een soort van invalt voor de kandidaat. Een running mate helpt de kandidaat bij het campagne voeren. De kandidaten mogen zelf hun running mate kiezen. John McCain had Sarah Palin als running mate. Sarah Palin is een Amerikaanse politica van de Republikeinse Partij. Ze is ook de huidige gouverneur van Alaska. Een gouverneur is het hoofd van de regering, kolonie of van een staat.

-Barack Obama.
Barack Hussein Obama is geboren op 4 augustus 1961 in Honolulu. Hij is dus nu 47 jaar oud. Dat vind ik een goede leeftijd om president te kunnen worden van de Verenigde Staten. Obama is afgestudeerd aan de Columbia-universiteit en Harvard Law School waar hij de eerste Afro-Amerikaanse voorzitter was van de Harvard Law Review. Dat is een studenten organisatie met als voornaamste doel het publiceren van een tijdschrift van de juridische beurs. Van 1997 tot 2004 was hij senator in de staat Illinois. Van 2005 tot 16 november 2008 was hij namens deze staat senator in Washington. Een senator vormt samen met het Amerikaanse huis van afgevaardigden het Amerikaanse congres. Barack Obama is getrouwd met Michelle Robinson en hebben samen twee dochters. Malia ann en Natascha. Barack Obama is door kiesmannen voorgedragen voor de democratische partij. Een democratie is een bestuursvorm. De naam komt van de griekse woorden démos en kratein. Demos betekend volk en kratein regeren. In een democratie regeert het volk dus. Barack Obama had Joe biden als running mate. Joe Biden is een Amerikaans politicus en voormalig advocaat. Op 4 november 2008 werd hij gekozen als vicepresident van de Verenigde Staten. Een vicepresident is de politicus die president word van de Verenigde Staten als de huidige president zou overlijden. Barack’s Obama state ment was: Yes we can!

Verkiezingen van dit jaar.
De verkiezingen gaan dus altijd tussen twee partijen. De democratische en de republikeinse partij. De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 werden gehouden op 4 november 2008. Deze presidentsverkiezingen hebben uitgemaakt wie George Bush zal opvolgen en de 44ste president van de Verenigde Staten zal worden. Om president te kunnen worden moet je de meeste kiesmannen krijgen. Barack Obama kreeg uiteindelijk 364 kiesmannen voor zich. John McCain kreeg er 174. Op 20 januari 2009 zal Barack Obama Officieel 44ste president worden van de Verenigde Staten. Barack Obama word de eerste zwarte president in de geschiedenis.

Wat Barack Obama gaat doen als president.
Barack Obama wil een menselijker beleid als president. Daarmee word bedoeld, dat hij meer naar de inwoners van Amerika kijkt. En minder naar de industriële. Ook gaat Obama meer aandacht aan klimaatveranderingen besteden. En wil hij een bekende gevangenis sluiten: Guantánamo Bay. Deze gevangenis ligt op het eiland Cuba. Het is een marinebasis waar veel over gepraat en geruzied is. Deze gevangenis is van de Verenigde Staten.
Barack heeft 5 speerpunten genoemd tijdens zijn campagne die hij wil veranderen als president zijnde.

1. Hij wil een punt zetten achter de operaties in Irak. Op een verantwoorde wijze.
2. De oorlog tegen Al-Qaueda en de Taliban winnen.
3. Alle kernwapens en massavernietigingswapen uit handen halen van schurken en terroristen.
4. Duurzame energieveiligheid opbouwen. Hij wil geen nieuwe kerncentrales maar de CO2 uitstoot van Amerika drastisch verminderen. De klimaatopwarming krijgt grote aandacht in zijn programma.
5. Ook wil hij de bondgenootschappen opnieuw opbouwen. Zodat we de gemeenschappelijke bedreigingen beter aankunnen.

Onderzoekje
In de Amerikaanse Tennessee hadden twee mannen plannen gemaakt om Barack Obama te vermoorden. Gelukkig zijn deze mannen opgepakt en konden de plannen niet doorgaan. Maar ik denk dat het in de toekomst best is opnieuw zou kunnen gebeuren. Ik wilde weten wat andere mensen er van vonden dus ik stelde aan 30 mensen de vraag: Denk jij dat ze Barack Obama in de toekomst kunnen vermoorden omdat hij een andere huidskleur heeft?
28 mensen zeiden ja
4 mensen zeiden nee
twee mensen gaven ook hun mening:
- omdat er altijd blanke presidenten waren. En nu is er opeens een zwarte.
-er lopen genoeg racisten rond in Amerika. Kijk maar naar de clucluxclan. Als die het niet met hem eens zijn zouden ze hem best kunnen vermoorden. Het kan ook met blanken dus ook met zwarten, kijk maar naar Pim Fortuin.

REACTIES

L.

L.

Leuk, maar het gaat niet om de kandidaten

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.