Alcohol en drugs

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • groep 7 | 1480 woorden
  • 21 maart 2013
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
35 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Hallo allemaal, ik houd mijn spreekbeurt over alcohol en drugs omdat ik het een interessant onderwerp vind en ik het heel erg vind dat sommige mensen er aan verslaafd zijn.

Hoofdstuk 1 Wat zijn alcohol en drugs?

Eerst ga ik vertellen wat drugs zijn. Drugs zijn middelen die je anders laten voelen dan hoe je je echt voelt. Er zijn drie soorten drugs.

- Drugs die je kalmeren.

- Drugs die je juist energie geven.

- Drugs die je dingen laten zien die er niet echt zijn.

Drugs kunnen in twee groepen worden ingedeeld, legaal en illegaal.

Legaal betekent dat je het gewoon mag kopen zonder gestraft te worden en illegale drugs zijn verboden. Tabak zoals een sigaret en alcohol zijn legaal. Cocaïne dat moet je snuiven en XTC daar krijg je energie van zijn illegaal.

Nu ga ik iets vertellen over alcohol. Alcohol ontstaat wanneer gist bij suiker komt dat ook altijd in vruchtensap zit. Gist zorgt er voor dat de suikers in het vruchtensap verandert in alcohol. Op een alcoholisch drankje staat altijd hoeveel alcohol erin zit. Dit kan je zien door de percentages. De procenten zijn de percentages en hoe meer procenten hoe meer alcohol erin zit. In bier zit bijvoorbeeld 6% alcohol en in wijn 14%. Boven de 15% is het sterke drank zoals bijvoorbeeld whisky en rum.

Hoofdstuk 2 De geschiedenis van alcohol en drug

De geschiedenis van alcohol

Het oudste alcoholische drankje heet “mede”. Het werd acht duizend jaar geleden al gedronken. Het is waarschijnlijk niet met opzet ontstaan. Het is ontstaan omdat honing en water met gist op een warme plek samen kwamen. Bier was 5400 jr. v Chr. al bekend. In Egypte zijn papieren gevonden uit 3500 v Chr. met het recept voor wijn. In Griekenland was wijn een belangrijke drank. Omdat het toen erg duur was en je zo dus kon laten zien dat je het kon betalen.

De geschiedenis van drugs

Drugs bestaan al meer dan 7000 jaar. Alle drugs komen oorspronkelijk uit de natuur. Later ging de mens deze natuurlijke producten namaken in een laboratorium. Vroeger werden drugs als medicijn gebruikt. Er werd bv op coca bladeren gekauwd. Hier wordt cocaïne van gemaakt om ademhalingsproblemen te herstellen. De echte drugs kwamen rond de jaren 50 en 60 in Nederland. In het begin gebruikte Chinezen het meest en daarna kwam het pas in Nederland.

Hoofdstuk 3 Verslaving

Dit wil je ook lezen:

Als je aan alcohol en drugs verslaafd bent, wil dat zeggen dat je steeds meer wilt en er niet meer mee kan stoppen. Je lichaam heeft het gewoon nodig. Bij verslaving heb je twee verschillende soorten, lichamelijk en geestelijk.

Eerst ga ik iets uitleggen over de lichamelijke kant. Bij de lichamelijke kant is je lichaam er helemaal aan gewend geraakt dat het alcohol of drugs krijgt. Als dan ineens gaat stoppen kunnen er vervelende klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld koorts, diarree, zweten en rillen. Als wilt stoppen met drugs noem je dat afkicken.

Als je dan toch je drugs of alcohol inneemt gaan de klachten over. Als je drugs of alcohol niet inneemt verdwijnen de klachten ook maar pas na langere tijd.

Nu ga ik iets vertellen van de geestelijke kant van verslaving. Bij de geestelijk kant heb je het gevoel dat je je zonder de drugs of alcohol niet meer lekker voelt. Dus als je drugs alcohol neemt zou je niet kunnen bedenken dat je ook iets anders zou kunnen doen.

Ik vertel een aantal feiten over alcohol en het effect daaarvan op je lichaam:

F1: Alcohol is giftig voor je lichaam dat wil zeggen dat je er ziek en misselijk van wordt

F2: Veel alcohol kan je lichaam kapot maken en schade aanbrengen aan je hersens. Ook door veel te veel alcohol je anders gaan gedragen en daardoor vinden je vrienden je niet meer leuk.

F3: Voor jongeren is alcohol is extra schadelijk. Je gaat er slechter door leren en je hersenen groeien minder goed.

 Hoofdstuk 4 Stichtingen

Er zijn veel stichtingen die mensen helpen met hun problemen met drugs en alcohol. Ik ga over twee van deze stichtingen wat vertellen: het Trimbos instituut en Jellinek.

Het Trimbos instituut

Het Trimbos instituut zet zich in voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid, dit doen ze door alle informatie die ze weten over alcohol en drugs verslaving te verspreiden en aan alle dokters te laten lezen. Geestelijke gezondheid betekent bijvoorbeeld het denken in je hoofd. Het Trimbos instituut zet zich niet alleen in voor Nederland maar ook voor andere Europese landen.

Jellinek

Nu ga ik iets vertellen over Jellinek. Jellinek wil niet alleen informatie verspreiden maar ze hebben ook veel klinieken om mensen met alcohol en drugs problemen te helpen. Ze helpen niet alleen de slachtoffers van drugs maar ook hun familie en vrienden.

Alle stichtingen willen graag voorlichting geven. Zo proberen ze te voorkomen dat je later drugs gaan gebruiken of veel alcohol gaat drinken.

Hoofdstuk 5 Jeugd en hoe kom je in aanraking met drugs en alcohol

Het is niet zo makkelijk om aan drugs te komen. Wel om aan alcohol te komen. Alcohol kan je gewoon in de supermarkt kopen, maar dan wel alleen wijn en bier en je moet 16 jaar zijn. Voor andere soorten alcohol moet je naar cafés gaan want daar kan je bijvoorbeeld rum of whisky kopen.

Nu ga ik iets vertellen over drugs. Drugs kan je krijgen op vier manieren. Deze zijn:

- Coffee shops, legale drugs

- Smart shops, legale drugs

- Dealers, illegale drugs

- Verkoop op straat, illegale drugs

Eerst ga ik iets vertellen over coffee shops. In coffee shops kan je legale drugs kopen. Dit mag alleen als je 18 jaar bent, anders mag je ook niet in de coffee shop naar binnen. Als de politie komt controleren of er iemand is en dat is zo, loopt de c-schop het risico een week te sluiten. Ben je boven de 18 jaar dan mag je maximaal 5 gram aan drugs kopen.

De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Eerst ga ik iets vertellen over coffee shops. In coffee shops kan je legale drugs kopen. Dit mag alleen als je 18 jaar bent, anders mag je ook niet in de coffee shop naar binnen. Als de politie komt controleren of er iemand is en dat is zo, loopt de c-schop het risico een week te sluiten. Ben je boven de 18 jaar dan mag je maximaal 5 gram aan drugs kopen.

In smartshops kan je drugs kopen waarvan sommige effect hebben op het bewustzijn. Veel mensen zijn hier verslaafd aan geraakt. Daarom heeft de regering besloten GHB te verbieden. GHB is zo’n drug die effect kan hebben op je bewustzijn. GHB is dus nu een illegale drug.

Mensen die illegale drugs willen kopen doen dat via een dealer. Dealers zijn soms op feestje en party’s maar tegenwoordig worden de feestjes en party’s streng gecontroleerd. Dealers doen het daarom nu vaak via een 06 nummer. Telefoon nummers van dealers zijn natuurlijk niet in het telefoonboek te vinden. Een dealer vind je meestal via vrienden of via vrienden van vrienden.

Soms worden drugs op straat verkocht. Dit gebeurt het vaakst in Amsterdam, hier is het ook het drukst. Jongeren komen het snelst aan drugs door dealers en verkoop op straat.

En als ze 18 zijn en legale drugs ook goed vinden is een coffeeshops het makkelijkst.

 Hoofdstuk 6: Voorlichting op scholen

Zoals ik al zei bij het hoofdstuk over de stichtingen willen alle stichtingen graag voorlichting geven. Om zo te voorkomen dat je later drugs gaat gebruiken of veel alcohol te gaan drinken. Zelf vind ik dat persoonlijk goed want ik heb ook gemerkt dat ik door deze spreekbeurt steeds meer denk ik ga nooit drugs nemen of alcohol drinken.

Je zou denken je er nog geen voorlichting nodig is op de basisschool maar uit onderzoek blijkt dat ruim een derde van de leerlingen in groep 7 of 8 van de basisschool al eens alcohol heeft gedronken. Op 12-jarige leeftijd heeft al meer van de helft van de leerlingen in het voortgezet onderwijs al ervaring met het drinken van alcohol.

Het Trimbos instituut heeft een lessen gemaakt voor de basisscholen, dit heet de gezonde school. Het belangrijkste doel is te voorkomen dat kinderen in groep 7 en 8 alcohol en drug gaan gebruiken. En ook niet als ze op de middelbare school zitten.

Een ander programma van het Trimbos instituut is happydrinks. Hiermee willen we laten zien dat je niet altijd alcohol hoeft te drinken om je goed te voelen op bijvoorbeeld een feestje of een festival. Ook leren ze dat het niet suf is als je geen alcohol drinkt.

Je hebt ook leuke en lekkere drankjes zonder alcohol. De drukke kok Piere Wind heeft allemaal leuke en grappige drankjes verzonnen. Zoals bijvoorbeeld een komkommie of de battery of flower power.

OP de Bassischoolgeven ze bijna nooit voorlichting over drug omdat ze banger zijn dat je alcohol gaat gebruiken.

Op de middelbare school geven ze wel veel voorlichting over drugs.

 Hoofdstuk 7: vragen

V1= hoeveel % alcohol zit er in wijn?

Ant: 14%

V2:Hoe heet het oudste alcoholische drankje?

Mede

V3:Noem twee stichtingen die zich inzetten voor drugs en alcohol verslaving.

Jellinek en trimbos instituut

V4: noem min. Twee dingen over hoe je aan drug kan komen.

Dealers, verkoop o s, c-shops, s-shops

V5: hoe komen jongeren het snelst aan drugs zonder dat ze 18 jaar zijn?

Dealers en verkoop op straat

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.