1) DE BETEKENIS VAN ADOPTIE Het woord adoptie komt van het Latijnse woord adoptare, dat als kind aannemen betekent. Bij adoptie wordt een kind door mensen die niet zijn natuurlijke ouders zijn in het gezin opgenomen. Zij worden dan de wettelijke ouders, wat voor het kind betekent dat het dezelfde rechten krijgt als een biologisch kind.
2) DE GESCHIEDENIS Voordat in 1956 in Nederland de adoptiewet in werking trad, waarin de regels voor wettelijke adoptie waren vastgelegd, dacht men dat bij adoptie het belang van de nieuwe ouders voorop stond. Na invoering van de adoptiewet bleef er nog veel te wensen over, want in de wet waren regels vastgelegd die adoptie extra moeilijk maakten, omdat men nog steeds vond dat een kind bij de biologische ouders hoorde. De wettekst is in de loop der jaren door de druk van verschillende instanties en adoptiefouders enigszins aangepast. Men ging steeds meer waarde hechten aan de situatie in het nieuwe gezin en het kind kon voortaan wettelijk een eigen kind worden na één jaar bij de nieuwe ouders te hebben gewoond. Na 1989 is er nog een wet gekomen die erg belangrijk is voor adoptiekinderen. Er is sindsdien geen verschil meer tussen geadopteerde en niet-geadopteerde kinderen. Ze hebben voortaan dezelfde rechten.
3) DE BIOLOGISCHE OUDERS EN DE ADOPTIEKINDEREN Kinderen komen alleen voor adoptie in aanmerking als door één of beide ouders een afstandsverklaring is getekend, maar bij lang niet alle kinderen is dat het geval. Er zijn verschillende redenen waarom kinderen worden afgestaan. De meest voorkomende redenen zijn:
Economische omstandigheden: De meeste adoptiekinderen komen uit de Derde Wereld. Door de armoede, het grote kindertal en de hoge werkeloosheid zijn de ouders vaak niet in staat om hun kinderen de zorg te geven die ze nodig hebben.
Ongehuwde moeders: In veel ontwikkelingslanden weet men nog weinig af van voorbehoedsmiddelen en is abortus verboden, waardoor veel vrouwen ongewenst zwanger raken. In sommige landen is een vrouw die voor het huwelijk een kind krijgt een schande voor de familie, waardoor ze verstoten wordt. Ook kan ongehuwd moederschap de kans op een huwelijk verkleinen. Moeder en kind zullen hierdoor weinig zekerheid voor de toekomst hebben, want voor een ongehuwde moeder die moet werken om in leven te blijven is het vaak erg moeilijk om opvang te vinden voor haar kind.
Kinderen met gemengd bloed: In sommige culturen worden kinderen met gemengd bloed niet geaccepteerd, waardoor moeder en kind uit de familie verstoten worden. In de meeste gevallen zal de moeder haar kind noodgedwongen afstaan, zoals ongehuwde moeders.
Politieke motieven: In China bijvoorbeeld hanteert de overheid de zogenaamde één kind politiek, wat inhoudt dat ieder echtpaar maar één kind mag hebben.
Financiële motieven: Het komt voor dat vrouwen hun kind afstaan voor geld, zodat de verleiding groot is om regelmatig zwanger te raken. Ook proberen sommige moeders of tussenhandelaren kinderen rechtstreeks aan mensen in het buitenland te verkopen. Kinderhandel wordt hierdoor aangemoedigd en adoptie komt zo in een kwaad daglicht te staan. Het kan er zelfs toe leiden dat de grens voor buitenlandse adoptie wordt gesloten.
Natuurrampen en oorlogen: Door natuurrampen en oorlogen raken veel kinderen hun familie kwijt of blijven alleen achter als wees. Als ze geluk hebben worden ze van straat gehaald en in een tehuis geplaatst.
4) REDENEN OM EEN KIND TE ADOPTEREN Om verschillende redenen besluiten mensen een kind te adopteren. Enkele daarvan zijn:
Primair ongewenst kinderloos: Dit wil zeggen dat de adoptiefouders zelf geen kinderen kunnen krijgen. Ongeveer 80% van de echtparen die voor adoptie kiezen doen dat om deze reden.
Secundair ongewenst kinderloos: Dit betekent dat de adoptiefouders al een kind hebben, maar dat de kans op een tweede kind door medische redenen zeer klein of helemaal niet aanwezig is. Een bijkomend motief kan dan zijn dat ze een broertje of zusje willen voor het kind dat er al is of dat er een kind in het gezin overleden is aan bijvoorbeeld een erfelijke ziekte en dat de adoptiefouders een volgende zwangerschap niet meer aandurven. Dit is in ongeveer 10% van de adoptiegevallen zo.
Al biologische eigen kinderen: Ongeveer 9% van de adoptiefouders hebben zelf al kinderen. Ze adopteren een kind, omdat ze toch al een eigen kind hebben.
Vrijwillig kinderloos: Minder dan 1% van de echtparen is vrijwillig kinderloos. Zij kunnen hier een aantal redenen voor hebben, zoals het bestrijden van de overbevolking of het helpen van kansarme kinderen, wat soms gepaard gaat met schuldgevoelens voor de situatie zoals die in de Derde Wereld is. Verder kan het zijn dat een echtpaar over adoptie gaat nadenken onder invloed van de mening van vrienden of familie die een kind hebben geadopteerd en daar erg enthousiast over zijn.
5) REDENEN OM JUIST GEEN KIND TE ADOPTEREN Er zijn ook een aantal redenen waarom men juist afziet van adoptie. De meest voorkomende redenen daarvoor zijn:
Mislukte adoptieplaatsingen: Er zijn de afgelopen jaren een heleboel artikelen verschenen in kranten, tijdschriften en dergelijke over mislukte adoptieplaatsingen, waardoor men gaat denken dat adoptiekinderen probleemkinderen zijn en wordt afgezien van adoptie.
Financiële redenen: In sommige gevallen moeten echtparen om financiële redenen afzien van adoptie, omdat de adoptiekosten tussen de f15.000,- en f25.000,- liggen. Dit komt omdat je moet betalen voor de stichting die zorgt voor de plaatsing van een kind, voor reis- en verblijfskosten en voor donatie aan tehuizen.
Hoge eisen: In enkele landen wordt steeds zorgvuldiger en terughoudender met buitenlandse adoptie omgegaan. Sommige landen stellen tegenwoordig zo’n hoge eisen dat niet alle partners die een kind willen adopteren hieraan voldoen.
Negatieve reacties: Sommige echtparen krijgen hele negatieve reacties van bijvoorbeeld ouders of vrienden als ze van hun adoptieplannen vertellen, waardoor ze kunnen terugschrikken en van hun adoptieplannen afzien.
6) DE PROCEDURE Als je een kindje wilt adopteren kost dat veel tijd en energie, omdat een aantal dingen vooraf geregeld moet worden:
Aanmelden: Je moet je aanmelden bij het ministerie van justitie met een aanmeldingsformulier. Er zijn bepaalde eisen waaraan jij en je partner moeten voldoen om een kind te adopteren, zodat er geen twijfel bestaat dat het kind straks niet goed verzorgd wordt. Sinds 1997 mag een alleenwonende ook een kindje adopteren.
De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
S.
S.
Super !!
12 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Goed Hoor.. maar geen plaatjes :(>> Bij Bij xD
7 jaar geleden
AntwoordenX.
X.
handig!
6 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
echt hardstikke bedankt, want ik ben zelf geadopteerd.
en ik nergens een spreekbeurt over adoptie vinden
6 jaar geleden
AntwoordenV.
V.
gebeurd* gebeurt
4 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
mooi
4 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
geweldig!!!! goede info voor een spreekbeurt, daardoor een 9,5 gehaald. #superblij
2 jaar geleden
Antwoorden