Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Acupunctuur

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vwo | 935 woorden
  • 1 juni 2003
  • 97 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
97 keer beoordeeld

Acupunctuur - Wat is de geschiedenis van acupunctuur? - Wat is acupunctuur? - Wat zijn de uitgangspunten? - Wat heeft acupunctuur met meridianen en energie te maken? - Wat gebeurt er bij een behandeling? - Wanneer naar een acupuncturist? *Wat is de geschiedenis van acupunctuur? Chinese geneesheren gebruikten acupunctuur al vele duizenden jaren om ziekten te genezen en klachten te verlichten. Met acupunctuur zijn ook ziekten te voorkomen; acupunctuur vergroot de natuurlijke weerstand, de levenslust en verhoogt de pijngrens. Het bijzonderste van de Traditionele Chinese Geneeskunst is dat er al tientallen eeuwen geleden het functioneren van de mens mee te verklaren was. Toen hadden wij in Europa nog druïden en tovenaars! *Wat is acupunctuur? Dat acupunctuur een Chinese geneeswijze is, waarbij o.a. met naalden wordt gewerkt, is inmiddels algemeen bekend. Acupunctuur is in het verre Oosten, m.n. China, Japan en Korea, al eeuwenlang de belangrijkste geneeswijze als onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. De reden hiervoor is dat de oosterse denktraditie en de acupunctuur in elkaars verlengde liggen. In het Westen, waar de acupunctuur een steeds grotere plaats gaat innemen, wint de gedachte dat het lichaam, de geest en de omgeving van de mens niet los te zien zijn van elkaar, steeds meer terrein. Westers en Oosters denken vullen elkaar uitstekend aan. Acupunctuur is gebaseerd op het begrip energie. Energie die in de natuur zorgt voor o.a. plantengroei, het klimaat, de seizoenen, dag en nacht. In de mens zorgt het voor alle processen die hem tot een levend wezen maken: het kunnen zien en horen, denken en voelen, verteren van voedsel, de ademhaling en het kloppen van het hart, slapen en dromen, het kunnen uiten van emoties en het ontplooien van talenten...kortom alles. Normaal gesproken, in een gezonde situatie, zijn al die vormen van energie in de mens en zijn omgeving, met elkaar in evenwicht. Ziekte evenwel is, simpel gezegd, een verstoring van deze natuurlijke balans.
*Wat zijn de uitgangspunten? De acupunctuur kent 2 uitgangspunten: Yin-Yang
De 5 elementen
Ik ga ze beide bespreken: Yin-Yang In de acupunctuur heeft een gezond mens harmonie tussen yin en yang. Als dat lang verstoord wordt kan je ziek worden. De acupuncturist zorgt ervoor dat die balans weer herstelt. Het Yin en Yang teken staan voor twee tegengestelde krachten. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde bestaat het universum uit een kringloop van levensenergie, Qi genaamd (spreek uit 'Tsjie'). Deze energie heeft een negatieve, donkere, schaduwkant (Yin) en een positieve, lichte, zonnige component (Yang). Alles om ons heen, de dingen, onze gedachten en onze gevoelens zijn het resultaat van de wisselwerking van Yin en Yang. De witte stip in het zwarte deel van het Yin-Yangteken en de zwarte stip in het witte deel geven aan dat iets nooit helemaal Yin of helemaal Yang is. Er is een drang om elkaar aan te vullen en te zoeken naar evenwicht. De 5 elementen Naast het Yin-Yang beginsel heeft het traditionele Chinese denken nog een ander basisprincipe: de Vijf Elementenleer. De Chinezen hanteren vijf seizoenen (onze vier seizoenen plus de nazomer). Elk is verbonden aan een ‘element’: Vuur (zomer), Aarde (nazomer), Metaal (herfst), Water (winter) en Hout (lente). In de Yin-Yang theorie zijn lente en zomer Yang (veel energie) en herfst en winter Yin (weinig energie). De nazomer (aarde) staat zich in het midden. Het sluit de groei van lente en zomer af en luidt de rust van de winter in. De elementen corresponderen met organen in het menselijk lichaam. Elke verstoring van de cyclus - buiten of binnen het lichaam - roept een reactie op van een tegengestelde kracht om het evenwicht te herstellen. Vanuit deze wetenschap kunnen we het lichaam helpen dat evenwicht sneller te bereiken. Dit is het basisprincipe van acupunctuur. *Wat heeft acupunctuur met meridianen en energie te maken? Energie circuleert in het lichaam via zgn. meridianen, d.w.z. energiekanalen die in het lichaam lopen. Deze meridianen zijn ieder genoemd naar het orgaan waar ze contact mee hebben. Zo is er b.v. de Levermeridiaan, de Hartmeridiaan etc.. Zij vormen samen een complex netwerk waarin de energie naar elk deel van het lichaam wordt doorgegeven. Op deze meridianen liggen de acupunctuurpunten. Een acupunctuurpunt is een punt waarmee de acupuncturist, o.a. met een naald, invloed kan uitoefenen op het stromen van energie in de meridiaan. Door een naald te steken zet je de energie in beweging en kun je zonodig versterken of afremmen om het lichaam weer in een energetisch evenwicht te brengen.
*Wat gebeurt er bij een behandeling? Tijdens de eerste behandeling wordt u een uitgebreid acupuncturistisch onderzoek afgenomen. Dit onderzoek kan 1 tot 2 uur duren. Het onderzoek bestaat uit een groot aantal vragen over de meest uiteenlopende aspecten van uw gezondheid. Verder worden er punten op de romp afgetast, en wordt de tong bekeken en de pols zeer nauwkeurig gevoeld. Daarop aansluitend wordt u behandeld. Bij een behandeling hoeft er niet alleen met naalden te worden gewerkt. Er kan ook gebruik worden gemaakt van warmte, massage, Chinese kruiden of voedingsvoorschriften. De vervolgbehandelingen beginnen ook eerste weer met een kort vraaggesprek en ook worden hierbij weer de pols gevoeld en de tong bekeken. Elke behandeling wordt aangepast aan uw toestand/gesteldheid van dat moment. Er is dus geen standaardbehandeling voor een bepaalde klacht. *Wanneer naar een acupuncturist?  Hoofdpijn, migraine, opvliegers, overgangsklachten  Huidklachten: acne, psoriasis, eczeem, jeuk etc.  Slaapproblemen, dromen  Stoornissen van de spijsvertering: obstipatie, maagpijn, diarree, buikpijn  Menstruatieklachten en pijn.  Gewrichts- en spieraandoeningen i.h.a.: tenniselleboog, rugklachten  Aangezichtspijn, gordelroos  Spanningsklachten, nervositeit, angst  Allergieën, hooikoorts  Astma, bronchitis, chronische verkoudheid, holteontstekingen  Acute aandoeningen: blessures etc.  Maar ook klachten en pijn met "onduidelijke oorzaak".  Antirookbehandelingen en andere verslavingen

REACTIES

M.

M.

het is leerzaam en het is duidelijk
en gemakkelijk tebegrijpen ga zo door!

13 jaar geleden

M.

M.

Nice Werkstuk :)

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.