Saxofoon

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1419 woorden
  • 23 maart 2009
  • 273 keer beoordeeld
Cijfer 6
273 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Spreekbeurt saxofoon.

Hallo ik hou mijn spreekbeurt over de saxofoon.
Ik hou mijn spreekbeurt hierover omdat ik saxofoon speel.
Ik hoop dat jullie er veel van zullen leren en genieten.

In de muziek heb je fanfares en harmonieën.
Ik ga het verschil tussen een harmonie en een fanfare uitleggen.
Een harmonie heeft zowel koper als hout blazers, een fanfare heeft geen houtblazers maar alleen koperblazers, slagwerk en eventueel een saxofoon.
Koper instrumenten zijn: trompet, tuba, trombone, dwarsfluit, bugel en een sousafoon.

Hout instrumenten zijn: hobo, fagot, klarinet, de mondharmonica hier blaas je tegen rietjes en de saxofoon. De saxofoon is een houtblazer.
Dat komt omdat het geluid van een saxofoon door het rietje wordt gemaakt.
En het rietje wordt van een soort hout gemaakt. Ook een mondharmonica bestaat uit meerdere rietjes en hoort daardoor bij de houtblazers.
Bij een trompet wordt het geluid gemaakt door een zoemend geluid te maken.
En het mondstuk wordt van staal gemaakt.

Rietje.
Het geluid van een saxofoon wordt gemaakt door het rietje. Door er op te blazen gaat het riet trillen en geluidsgolven zijn luchttrillingen.
De tonen komen door verschillende kleppen open en dicht te doen.
Het rietje wordt gemaakt van familie van het riet dat aan de waterkant staat.
Het rietje moet heel dun zijn om te kunnen trillen en is dus heel dun maar daardoor is het ook heel breekbaar en mag je alleen aan het glanzende stukje zitten. Daar is het dikker gemaakt want dat hoeft niet te trillen. Voordat je gaat blazen moet je het rietje nat maken.
Hierdoor slijten rietjes snel doordat ze nat worden daar worden ze zacht en gaan ze stuk.

Hierdoor gaat de saxofoon vals klinken, een rietje moet je dus regelmatig vervangen.

Onderdelen.
De saxofoon bestaat naast het rietje uit nog drie andere delen die je in elkaar moet zetten.
*mondstuk
*de hals
*en de beker
(laten zien op de saxofoon)
Het materiaal waar de saxofoon van gemaakt is heet koper.
Dit is een zacht metaal. Daarom wordt het vaak samen gesmeed met het metaal tin.
De saxofoon heeft 25 kleppen en 22 toetsen. Instrumenten zijn helaas wel heel duur.
Een sopraan saxofoon kost algauw €6.889,-. Een alt saxofoon is goedkoper deze is €3.621,-.
Dat is een stuk goedkoper maar ook nog erg duur.

De uitvinder van de saxofoon.
Antoine-Joseph (Adolphe) Sax was een Belgische muziekinstrumenten bouwer.
Hij is de uitvinder van de saxofoon.

Zijn vader Charles Joseph Sax die in Brussel een blaasinstrumentenfabriek had heeft verschillende verbeteringen aan de hoorn gedaan.
Na de schooltijd van Adolphe Sax begon hij te experimenteren met nieuwe instrument ontwerpen.
Sax eerste belangrijke uitvinding was de verbetering van de basklarinet.
In 1841 verhuisde hij naar Parijs waar hij een reeks nieuwe instrumenten met afkomst van de bugel ontwierp: de saxhoorns.
Rond die tijd was hij ook bezig met het ontwerp van een nieuw instrument:de saxofoon.
Dit instrument heeft hij gemaakt door het te combineren met het mondstuk van een klarinet.
Hij had het instrument al klaar in 1842 maar patenteerde het pas in 1846 toen hij de hele reeks van sopraan tot bas had ontworpen en tentoongesteld.

Hoe werd de saxofoon gemaakt.
Adolphe Sax vond dat het geen ingewikkelde kleppen moest hebben. Het moest een uitlopende buis zijn, die kon beter van koper worden gemaakt dan van hout. Maar het moest geen mondstuk van een koperblazer zijn (net zoals een trompet).
Dankzij zijn grote kennis van instrumenten bouwen, wist hij dat je een groot instrument
beter kunt controleren dan een klein instrument. Daarom bouwde hij eerst de bassaxofoon.
Op de Brusselse industrietentoonstelling van 1841 mocht de saxofoon nog niet gezien worden dus speelde Aldolphe achter een gordijn zodat niemand kon zien welk instrument deze mooie klanken uitbracht. Hij liet zijn saxofoon aan de componist Berlioz zien in de lente van 1842. En het instrument mocht meespelen in het 1 ste concert in 1844.


De saxofoon familie.
Ik speel zelf altsaxofoon maar er zijn heel veel soorten saxofonen.
Er zijn ook bassaxofonen sopraansaxofonen soprainosaxofonen tenorsaxofonen contrabassaxofonen en baritonsaxofonen. Allemaal maken ze een ander geluid de een is hoog en de ander is laag.
Ik zal ze van hoog naar laag opnoemen:soprainosaxofoon, sopraansaxofoon (lijken op een klarinet maar is van koper gemaakt), altsaxofoon, de tenorsaxofoon, de baritonsaxofoon, de bassaxofoon en de contrabassaxofoon. De soprainosaxofoon en de contrabassaxofoon worden bijna niet meer gebruikt. Ze zeggen dat er vroeger 14 soorten saxofoons waren maar dat is niet zeker, nu zijn er nog maar 7 of 8.

Weetje.
Wist je dat de Amerikaanse president Bill Clinton ook saxofoon speelde? Maar hij is niet bekend omdat hij saxofoon speelde maar omdat hij president was.
Wist je dat er ook lange saxofoons zijn? Deze maken het zelfde geluid maar hebben een andere vorm.

Militair gebruik.
De saxofoon was eerst ontworpen om in militaire bands mee te dragen. Dat is ook het oudste gebruik ervan. Tegenwoordig zie je ze in velen bands meespelen en het is dan ook een van de populairste instrumenten.

Tonen en noten.
Een saxofoon kun je heel veel tonen laten maken. Van schreeuwend hard tot fluisterend zacht. Hij kan tonen buigen maar ook laten golven. Je hebt veel verschillende noten op de saxofoon. Je hebt noten van een halve tel: achtste noten, deze heten zo omdat ze een achtste vullen van een vier tellen maat. Ook heb je halve noten: deze zijn twee tellen. En van vier tellen: hele noten. Om muziek te lezen en te schrijven gebruikt men het noten schrift. Ik zal een voorbeeld geven van een toonladder op een noten balk. Een notenbalk bestaat uit vijf horizontalen lijnen. Op de 2e lijn van onderen begint de g-sleutel, dat betekend dat de noot op die lijn de muzieknoot g is. Op de lijnen en tussen de lijnen zitten de noten.

Bekende saxofonisten.
Eén van de beste Saxofonisten van de hele wereld was Charlie Parker. Charlie Parker speelde eerst baritonsax, maar zijn moeder bracht daar snel verandering in. Toen de moeder van Charlie Parker een keer naar hem ging kijken, vond ze het geen gezicht zo met die bariton. Toen is de moeder van Charlie Parker naar de muziekwinkel gegaan en heeft een altsaxofoon voor hem gekocht. Charlie Parker ging altijd voor de deur van Jazz-clubs mee staan spelen met de muziek en op een keer hoorde de baas van een jazzclub hem spelen en die wilde hem meteen bij zijn club hebben, hoewel Charlie er eerst niet in mocht omdat hij te jong was. Hij was toen pas 15 jaar


Eén van de bekendste Saxofonisten uit Nederland is Candy Dulfer, die de dochter is van Hans Dulfer die ook goed kan saxofoonspelen. Al op jonge leeftijd treedt ze op met haar vader. Op 11-jarige leeftijd maakt ze haar eerste plaat met hem. In 1985 richt ze haar eigen band op de Funky Stuff. Vrij snel hierna treed ze regelmatig op voor de radio en televisie. In 1987 speelt Candy Dulfer in het voorprogramma van Madonna in het Feyenoord-stadion de Kuip in Rotterdam. Later vraagt ook Prince haar om op te treden in zijn voorprogramma voor zijn concerten in Nederland. Drie dagen voor het optreden zegt Prince de Funky Stuff onverwachts af. Na een boze brief van Candy Dulfer, mag ze een nummer met hem spelen, dat zo'n indruk op Prince maakt dat hij haar vraagt om met hem aan enkele projecten in de Verenigde Staten te werken. Hans Dulfer treedt ieder jaar op in Deventer, als afsluiting van de grootste boekenmarkt van Europa.

Techniek.
Ik ga nu uitleggen hoe je de saxofoon vast moet houden. ………(uitleggen handen op knoppen, duimen en lippen.).
Helaas mag er niemand anders op blazen want het is een huur saxofoon en alleen ik mag er op blazen.

Slot.
Ik ben in september begonnen met 1keer in de week saxofoonles bij het kunstkwartier.
Binnenkort mag ik naar het pieporkest van het Helmonds muziek corps gaan spelen.
Het pieporkest is het eerst orkest van het Helmonds muziek corps, daar leer je samenspelen met andere instrumenten.
Je mag daar bij als je een halfjaar les hebt gehad. Als je muziek diploma A hebt mag je naar het opleidingsorkest. Als je ook nog andere diploma’s hebt mag je bij het harmonie orkest.
Dan treed je op en loop je mee in de optochten en het binnenhalen van de avondvierdaagse.
Heeft er iemand nog wat vragen? Dan mag je die stellen. (antwoorden geven als je die weet)
Dit was mijn spreekbeurt over de saxofoon en ik hoop dat jullie veel geleerd hebben en het leuk vonden. En dan wil ik tot slot nog een liedje spelen.(liedje:my bonnie 49 oh Susanne 50)

REACTIES

..

..

iki ga jou spreekbeurt waarschijnlijk ook voor mijn spreekbeurt gebruiken maar ik doe er een paar stukjes bij en af

13 jaar geleden

�.

�.

veel te lang, onmogelijk uit het hoofd zove!oofd, enz oveel is impossible !el te leren, ik ga he tnamelijkz onder papier voorstellen, dus moet ik uit het h

11 jaar geleden

F.

F.

dankje

6 jaar geleden

T.

T.



hoezo dankje ?

6 jaar geleden

T.

T.

een hele onlogische volgorde

6 jaar geleden

G.

G.

Goed geschreven, maar in de geschiedenis zag ik veel fouten staan en je mag de volgende keer iets meer erover vertellen hoe de saxofoon in elkaar zit.

6 jaar geleden

L.

L.

Een prima alt saxofoon kun je al voor 1000 euro kopen, hoor.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.