M.R.S.A.

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 1204 woorden
  • 30 april 2010
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LOB
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!


TIPS !
verander mijn mening in je eigen mening,
en zet de tittel: Menicilline resisstent staphylococcus aureus in een mooie word art.
gebruik event een beamer+laptop.

Wat is het Probleem ?
MRSA
het probleem is dat de bacterie Staphylococcus Aureus resistent, dus; bestand, is geworden tegen de antibiotica Methicilline. Dit betekend simpelweg dat er geen behandelingsmogelijkheden zijn wanneer patienten deze bacterie oplopen.
terwijl dit 40 jaar geleden erg simpel voorkomen had kunnen worden.

het begint omstreeks 1970, rond dit jaar wordt het onder onderzoekers en wetenschappers bekend dat er te veel antibiotica wordt toegediend bij vee, in het begin ging het voornamelijk om kippen, maar al snel werdt er bij alle dieren antibiotica in het drinkwater gedaan. Het antibiotica gebruik groeide niet alleen snel omdat er zo veel meer dieren in leven gehouden konden worden (wat een grotere omzet betekend voor de boer) maar voral omdat dierenartsen dit zelf in beheer hadden, zij verkochten letterlijk antibiotica, net zoals markies hier de broodjes 4-2 verkoopt. De dierenartsen verdienden er klauwen met geldt aan. En op zich is dit niet erg, het wordt pas erg, als er zo veel antibiotica wordt toegediend, dat de betreffende bacterie er Resistent tegen wordt, wat dus wil zeggen dat de antibiotica van geen enkele invloed meer is, niet bij dier, maar ook niet bij mens. Terwijl antibiotica normaalgesproken gezien moet worden als een van de “laatste redmiddelen”. Omstreeks 1976 is hierover een rapport naar de overheid gegaan, met her verzoek dringend actie te ondernemen, het is tenslotte een bedreiging voor de volksgezondheid. Maar de overheid heeft tot op heden, ruim 40 jaar na de ontdekking van het probleem nogsteeds niets ondernomen, en het probleem is gegroeit. Want niet alleen bij kippen of kippenvlees is de bacterie nu te vinden. Nee, deze zit in varkensvlees, rundsvlees, schapen vlees, en zelfs groenten. Laag bij de grond aan het begin (stam) van verschillende groenten is de MRSA bacterie te vinden. Dit is dus een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid gewoden.
want, wat gebeurd er eigenlijk wanneer je deze bacterie binnenkrijgt?
-voral met een lagere weerstand of vlak na een operatie bevind je je in de risicogroep voor het oplopen vand eze bacterie.
-het kan leiden tot allerlei ontstekingen overal op en in het lichaam.
- de bacterie verspreid zichzelf door de bloedcirculatie in ons lichaam, en kan dus ernstige schade veroorzaken aan de vitale organen, wat in sommige gevallen tot de dood kan leiden.
-en het kan voor ongelofelijk pijnlijke plekken op de huid zorgen, zoals te zien is op de plaatjes.

Sociaal/politiek probleem ?
dit betreft zowel een sociaal als politiek probleem.
het is een sociaal probleem omdat het ernstige schade toebrengt aan de volksgezondheid.
het is een politiek probleem, omdat de politiek er al 40 jaar vanaf weet, maar nogsteeds niets heeft gedaan.

hoe ernstig is het probleem ?
Op nationaal niveau is het ernstiger dan de mexicaanse griep, het kan veel verder escaleren en dan zijn we goed de klos. Op wereldwijd niveau speelt het wel, maar niet zo erg als in nederland. Nederlandse dierenartsen spannen echt de kroon, en hebben enorm veel antibiotica toegedient aan het vee, en de overheid is veel te laks geweest.
MRSA zorgt per jaar in nederland voor meer dodelijke slachtoffers dan aids (in nederland).
35% van alle pluimvee slachterijen is besmet, dus 35% van het vlees is besmet.
68% van de varkenshouderijen is besmet. (dus ook het vlees)
en een belachelijke 88% van het rundvlees is besmet.

normaal gesproken kan ons imuumsysteem deze bacterie nog blokkeren. Maar de bacterie ontwikkeld door, en we hebben er nu al bijna geen grip meer op, laat staan als hij super resistent wordt, niet alleen tegen antbiotica maar ook tegen ons imuumsysteem en desinfectiemiddelen zoals pure alcohol.
het is allemaal begonnen in limburg braband en gelderland, maar heeft zich ondertussen over oost, zuid, en west nederland verspreid.
TOV. 2007 is in 2009 de populatie van de MRSA met 69% toegenomen.
het probleem is dus zeer ernstig en wordt alsmaar ernstiger.

wie zijn er allemaal bij betrokken.
eigenlijk elk levend wezen op aarde.
alle wereldburgers die besmet kunnen raken en hierdoor veel pijn kunnen hebben of dood kunnen gaan. En alle overheidsinstanties die te weinig hebben gedaan aan dit probleem.
(hier moet bijgezegt worden dat zweden een erg strenge aanpak heeft op het antibiotica beleid)


Wat zijn de belangen en standpunten van de betrokkenen ?

de belangen van de dierenartsen zijn voral geld verdienen.
de belangen van de boeren zijn de veestapel behouden en hierdoor dus een grotere winst behalen.
de belangen van de overheid zijn onduidelijk want die doen niets, maar waarschijnelijk willen deze MRSA terugdringen om de volksgezondheid te kunnen garanderen.
de balangen van het volk, en dus mijn belang, is voornamelijk het terugdringen van de mrsa bacterie, we willen dat de volksgezondheid gegarandeerd wordt.
de wetenschappers geven aan dat het bijna te laat is voor een oplossing, er moet radicaal actie ondernomen worden, en dus een verbod op antibiotica bij vee.
er zijn forse tegenstellingen bij de betrokkenen, want de dierenartsen en boeren willen voral de winst hebben, en dus de antibiotica, maar de politiek en het volk willen veiligheid en een verbod op antibiotica bij dieren.
er zijn eigenlijk helemaal geen pluspunten, niet voor de boeren , niet voor het vee, en niet voor de mensen.
er zijn alleen maar minpunten, je kunst ziek worden, soms zelfs dood gaan. De politiek heeft er veel werk mee, en het gaat veel geld kosten om het te regelen. Bij de boeren zal er meer vee gaan sterven, en dus hebben die minder winst. Voor ons is er 1 pluspunt, dat de kans op mrsa besmetting kleiner wordt.

Geschreven normen in de samenleving.

wat zeggen de nederlandse, de europese, en de internationale wet hierover?
hier heb ik eerlijk gezegt wijnig over kunnen vinden, alleen de protocollen voor de thuiszorg, end e ziekenhuizen. Maar de volksgezondheid in nederland, europa, en wereldwijd moet gewoon gegarandeerd worden.

zijn er mensenrechten bij betrokken:
ja, het recht op leven, want door overheids ingrijpen had een mogelijk toekomstige ramp voorkomen kunnen worden.

Discussie:

De nederlandse overheid moet een volledig verbod op antibiotica realiseren!
(zullen veel dieren sterven, vlees zal veel duurder worden, -MRSA wordt misschien teruggedringt)

de dierenartsen die veel winst hebben behaald met het verkopen ipv. Medisch verantwoord handelen, met antibiotica moeten gestraft worden!

Er moet een wereldwijd verbod komen op “dierenantibiotica”.

minister verburgh ziet geen redenen om extrsa maatregelen te nemen tov. De mrsa bacterie. Zij zou hiervoor op de vingers getikt moeten worden.

de complete veestapel zou veranderd moeten worden, dus niet meer 40.000 kippen in een stal, maar meer buiten en meer ruimte per kip of varken of wat dan ook. Dit verkleint de kans op toekomstige ziektes.

In 2001 tijdens de café brand in volendam lagen 4 nederlandse jongeren onnodig lang in een buitenlands ziekenhuis, omdat ze besmet waren met MRSA en hierdoor nederland niet in mochten. Ik ben het hier mee eens.

Mening en slotconclusie,

naar mijn idee is een goede oplossinh een wereldwijd verbod op dieren antibiotica, en een verplaatsing van de veestapel naar ruimere delen op het platte land, meer ruimte per dier dus.

en dis is ook gelijk mijn mening, ik vindt namelijk dat de overheid te weinig gedaan heeft, en dat ze nu actie moeten ondernemen.

dit was mijn presentatie.

en voeg wat plaatjes toe !


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.