Grafisch lyceum
Wij houden onze presentatie over het Grafisch lyceum in Rotterdam. Een instituut voor media, design en technologie. De opleidingen op deze school vallen voornamelijk in de sector techniek. De school ligt op circa 7 wandelminuten van het centraal station en is uitstekend bereikbaar met alle vormen van openbaar vervoer. De open dag is 31 januari 2004 van 10.00 uur tot 15.00 uur. De opleidingen hebben een bijzondere structuur,ze werken namelijk met modules, dat zijn afgeronde leereenheden die je afsluit met een toets of een andere eindopdracht. als je een aant. modules hebt gehaald krijg je een certificaat, dat is handig, want zo werk je vanaf de eerste dag aan je diploma. een eindexamen hebben ze dus niet. Het schooljaar is verdeeld in vijf perioden van acht weken. Je zit je hele opleiding ook niet de hele tijd in de schoolbanken want de lessen bestaan afwisselend uit hoor- en werkcolleges,praktijk en theorie ,projecten en stages. Je hebt behalve vakmodules ook sportmodules. Elke periode kun je intekenen voor een sport naar je keuze bv indoorklimmen,fitness,snowboarden,schaatsen en paardrijden. De school heeft ook een groot aantal facilliteiten. In het open leer centrum mediatheek vind je veel informatie zoals kranten,videos ,cd roms,boeken en tijdschriften. allemal op het gebied van vormgeven,IT ,multimedia,management en printmedia. je kan er ook gebruik maken van computers en internet.
Ze hebben meer dan 900 computers in huis met de nieuwste software op het gebied van DTP,internet,3D animatie ,video etc. Ze hebben ook een groot computernetwerk waar elke leerling een map heeft waarin je je opdrachten kunt bewaren. Daarnaast krijgt iedereen een eigen email adres van de school.
Speciaal voor de opl. waarin gewerkt wordt met licht,beeld n geluid hebben ze ook een grote studio waar je kunt werken met mengpanelen,cameras en licht en geluidsapparaatuur. Er is ook een grote dokaruimte waar alles nodig is om foto´s te kunnen ontwikkelen,afdrukken en bewerken..
---
Je hebt verschillende soorten opleidingen op het grafisch lyceum binnen het mbo.
Je hebt °Graphic Design °Digitale media °Media management °Graphic office
°Printmedia °Sound&vision Technology en °IT media. We nemen een paar opleidingen met je door.
De opleiding Graphic Design,ookwel Grafisch vormgeven duurt 4 jaar maar versneld is mogelijk. Het is een BOL opleiding.Stage krijg je in leerjaar 3 en 4. Toelating is VMBO minimaal kaderberoepsgerichte leerweg,HAVO,VWO plus een toelatingsonderzoek.
Goede beheersing van tekentechnieken en kunnen toveren met designsoftware, dat is wat je leert tijdens deze vierjarige mbo-opleiding op niveau 4. De tekentechnieken geven je een goede basis om straks sterke ideeën te ontwikkelen, uit te werken en te presenteren. Met designsoftware zoals Adobe InDesign, Illustrator en Photoshop leer je alles nog mooier uit te werken op de computer en zo te ontwerpen dat het direct gedrukt kan worden. Andere belangrijke onderdelen van de opleiding zijn bijvoorbeeld concept-ontwikkeling (hoe ontwikkel je een sterk idee), typografie en lay-out (gebruik van lettertypes en pagina-opmaak), trendwatching, presentatietechnieken en de productie van printmedia. Een studierichting volg je vanaf het tweede leerjaar. Daarmee vul je 20% van je opleiding in. In het tweede jaar van de opleiding Grafisch vormgeven kun je kiezen uit 5 verschillende studierichtingen:
Grafisch vormgeven : deze studierichting is voor creatieve ontwerpers die meer willen weten over marketing en comminicatie strategie. Na deze opleiding kun je aan de slag bij reclame bureaus,ontwerpstudio´s en bij communicatie afdelingen van grote bedrijven.
(of je kunt kiezen voor)
Visualiseren: Met deze studierichting bestaat je opleiding voor meer dan 20% uit visualiseren, illustreren en schetsen.maar ook Het tekenen van een bepaalde sfeer en het maken van productpresentaties Alle technieken waarmee je een idee kunt p resenteren of verkopen.Er wordt ook aandacht besteed aan typografie en conceptontwikkeling.
Mode & trends: Je leert alle belangrijke tekentechnieken, van natuurtekenen tot projectietekenen. Daarnaast werk je met designsoftware en leer je in hoeverre een goed ontwerp afhankelijk is van de kleur, de vorm en het materiaal.
Art & design: Met de studierichting Art & Design wordt je opgeleid tot creatieve vormgever die zich thuis voelt binnen de verschillende disciplines van beeldende kunst en vormgeving.
Fotografie: Met deze studierichting bestaat je een deel van je opleiding uit fotografie. Je leert uitgebreid werken met traditionele en digitale camera´s. Zowel in de studio, als op locatie. Naast een goede technische kennis is het belangrijk dat je leert hoe je met fotografie een bepaalde sfeer kunt creëren. Zo leer je hoe fotografie en design elkaar kunnen versterken
Uiteindelijk (als je slaagt) ben je grafisch vormgever en kan je als je wil doorstromen kunstacademie.
Opbouw van de opleiding
1e jaar
Op het GLR werk je vanaf het eerste jaar aan je diploma. In dit jaar leg je de basis voor allerlei vakken op het gebied van vormgeven. Je leert veel verschillende tekentechnieken, maakt kennis met leuke grafische computerprogramma´s en je oriënteert je op de keuze van een studierichting die het beste bij jouw talent past! Tijdens je hele opleiding krijg je ook algemene vakken als wiskunde, natuurkunde, communicatie (Nederlands en Engels), maatschappijleer en sport.
2e jaar
Vanaf het tweede jaar bestaat 20% van je opleiding uit de studie richting die je hebt gekozen.
3e jaar
De eerste helft van het derde jaar ga je aan de slag met projecten. Daarnaast volg je ook lessen.
In de tweede helft van het derde jaar ga je voor het eerst een half jaar op stage om je te oriënteren op de mogelijkheden binnen grafisch vormgeven. Een stageplaats hoef je niet zelf te vinden. Onze school heeft een Bureau Bedrijfscontacten die zorgt voor een stageplaats bij verschillende bedrijven. Zij zorgen ook voor een goede begeleiding tijdens je stageperiodes.
4e jaar
De eerste helft van het vierde jaar ga je nog eens vier maanden op stage. Nu kies je voor een stage in de richting waarin je straks aan de slag wilt. Je kunt onder meer stage lopen bij: ontwerpbureaus, stylingbureaus, fotostudio´s, reclamebureaus en tijdschriften.
De tweede helft van het vierde jaar werk je aan een grote afstudeeropdracht.
Om de opleiding Grafisch Vormgeven te kunnen doen moet je je eerst aanmelden en een toelatingsonderzoek ondergaan. Die bestaat uit 2 opdrachten maken. je maakt er 1 thuis en 1 op het grafisch lyceum.
Versneld je opleiding doen kan ook maar dan moet je wel een HAVO,VWO of MBO diploma (niveau4) hebben,en dan ben je niet na 4 jaar maar na 3 jaar al klaar.
Naar HBO?
Doorleren kan natuurlijk. Grafisch vormgeven is een uitstekende voorbereiding op de kunstacademies. Het Grafisch Lyceum Rotterdam heeft een goede samenwerking met academie Willem de Kooning en biedt studenten Grafisch vormgeven de mogelijkheid om zich extra voor te bereiden op de doorstroom naar de academie.
---
Behalve kunstopleidingen technische opleidingen hebben ze ook een nieuwe gemixte opleiding.
Management Assistant Media & Design.De opleiding duurt 4 jaar en het is dus een BOL opleiding. Toelating is VMBO(minimaal kaderberoepsgerichteleerweg en wiskunde is niet verplicht) stage krijg je vanaf leer jaar 3.
De opleiding management assistant media en design is een opleiding dat een soort mix is van media,design en secretarieel management. Het is een bijzondere samenwerking tussen Randstand en het Grafisch Lyceum. In het eerste jaar maak je kennis met de boeiende wereld van media en communicatie. De opleiding bestaat uit verschillende hoofdgebieden:
Administratief en secretariele vakken waaronder notuleren,effectief communiceren,persoonllijke presentaties en programma´s zoals word,excel en acces.
Behalve administratieve vakken maak je ook kennis met creatieve beeldbewerking,reclame,project management, digitale fotografie en video en marketing communicatie etc.
Tijdens je opleiding loop je diverse keren stage bij grote en kleine organisaties. Je toekomst ligt bij bedrijven die voorop lopen op het gebied van media en communicatie en veel nieuwe techonologie in huis hebben. dat kunnen bedrijven zijn in de media branche maar ook daarbuiten.
Om toegelaten te worden is er een intake procedure waar een intake gesprek deel van uitmaakt. Dat is een soort `sollicitatie gesprek`waarin ze vragen wat je motivatie is en waarom je precies voor deze opleiding hebt gekozen.
---
De kosten van een opleiding bestaan uit lesgeld en de aanschaf van studieboeken en materiaal. Het wordt zo gesschat op 916 euro. Als je 18~jaar of ouder bent krijg je studiefinanciering,je krijgt dan een basisbeurs van minimaal 50 euro per maand. afhankelijk van het inkomen van je ouders. als je opjezelf woont krijg je een bedrag van ong. 200 euro. studenten van 16-17 jaar kunnen in aanmerking komen voor de regeling tegemoetkoming studiekosten.
Om toegelaten te worden is er een toelatingsprocedure. Je moet je eerst aanmelden met het officiele aanmeldingsformulier van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Zodra je die hebt opgestuurd ontvang je bericht over de verdere procedure. Je krijg in ieder geval een vragenlijst thuis gestuurd die je moet invullen en retourneren. Daarmee kunnen ze zien of je voldoet aan de toelatingseisen.
Bij sommige opleidingen nodigen ze je uit voor een intakegesprek. dan kijken ze of je een goed beeld hebt van de opleiding en of je motivatie duidelijk is. Ze doen dit onder meer bij de opleiding management assistent en audiovisueel technicus.
Om toegelaten te worden tot de opleidingen grafisch vormgeven en multimedia vormgeven moet je een toelatingsonderzoek doen. Het bestaat uit een vragenlijst,een creatieve thuisopdracht en een creatieve opdracht die je bij hen op school maakt. Dan zijn er drie opties die je kunt krijgen. Of je wordt direct aangenomen,of je krijgt een afwijzing of ze nodigen je uit voor een intake gesprek. Direct na je aanmelding krijg je uitgebreide informatie over dit toelatingsonderzoek. De deelnamekosten bedragen 15 euro.
Als je je MBO diploma niveau 4 hebt gehaald kan je uberhaupt doorstromen naar HBO.dan kan je kijken welke hbo opleiding bij je mbo diploma goed aansluit en met wat je later wilt gaan doen. heb je mbo nivo 1 moet je naar 2 heb je 2 moet je naar 3 etc etc etc!
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
heel goed.!
20 jaar geleden
Antwoorden