Mekka

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 587 woorden
  • 23 januari 2002
  • 834 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
834 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Mekka

We doen onze presentatie over Mekka. In de presentatie komen de volgende onderwerpen aan bod:  Kort iets over Mekka  Ka’ba  Pelgrimstocht naar de Ka’ba  Geschiedenis van Mekka  Het Mekka van nu

Kort iets over Mekka Mekka is een stad in Saoedi-Arabië. Het ligt op 277 meter hoogte in het gebergte de Hedzjaz. Er wonen ongeveer 700.000 mensen. Mekka wordt, als voornaamste bedevaartplaats en religieus centrum van de islam, jaarlijks door bijna 1 miljoen bedevaartgangers bezocht. Middelpunt van de pelgrimage is de Ka‘ba.

Ka’ba De Ka‘ba is het centrale heiligdom van de islam, een ongeveer kubusvormig, 15 meter hoog bouwwerk, in een open ruimte binnen de grote moskee van Mekka. Aan de oostelijke muur bevindt zich op 1, 5 meter hoogte de beroemde zwarte steen, die door de pelgrims wordt gekust. Van buiten is de Ka’ba geheel bedekt met een kleed van zwart brokaat. Tijdens de hadj is het gebouw in een wit kleed gehuld. De Hadj is de bedevaart naar Mekka, die door iedere moslim eenmaal in zijn leven moet worden ondernomen. De hadj is een van de vijf ‘zuilen’ van de islamitische plichtenleer. Degene die de hadj heeft verricht, mag zich hadji noemen.

Pelgrimstocht naar de Ka’ba Voor moslims is de Ka’ba een kleine heilige plek in Mekka. Het is de heiligste plaats op aarde. Volgens moslimlegendes werd de tombe door de aartsvaders Abraham en Isma'il gebouwd op fundamenten die Adam ooit heeft gelegd. Moslims over de hele wereld richten zich naar de Ka’ba wanneer ze gaan bidden en iedere moslim wordt geacht eens in zijn / haar leven een pelgrimstocht naar de Ka’ba te maken. Alleen als je niet in staat bent om er naar toe te kunnen komen hoef je er niet naar toe te gaan. Er vinden ceremoniën plaats rond een pelgrimstocht. Zo'n tocht bestaat uit enkele dagen van rituelen en feesten tijdens de islamitische maand van pelgrimstochten, de Dhu al-Hijja. De Ka’ba is dus een oud herinneringsteken voor het geloof in 1 God, Allah. Het is een plaats voor de vereniging van alle naties, waar ze bij elkaar komen en gedenken dat alleen dit geloof hen één kan maken. Honderdduizenden mensen volbrengen er het grootste offer door zich op 1 plaats te verzamelen, alleen maar om Hem te aanbidden. Daarom wordt de Ka’ba ook wel “Huis van God” genoemd.

Geschiedenis van Mekka

Mekka dankt zijn ontstaan aan de bloeiende karavaanhandel tussen Zuid-Arabië en Syrië. Verder ontleende de stad in pre-islamitische tijden haar belang aan het heiligdom de Ka‘ba. Mohammed veroverde Mekka in 630. Mekka is nooit de politieke hoofdstad van de islam geweest, want de eerste kaliefen woonden en werkten in Medina en daarna de Omajjaden in Damascus. De stad is tot het begin van de 20ste eeuw continue belegerd en veroverd door sultans en kaliefen. Deze alleenheersers plunderden dan de stad voor lange of korte tijd om de macht over het heilige gebied om de Ka’ba te bemachtigen.

Het Mekka van nu De Ka'ba is dus in de binnenhof van de Grote Moskee. De Bron van Semsen en het graf van Mohammeds eerste vrouw Chadidja worden er vereerd. De economie is volledig gebaseerd op de pelgrimsindustrie en de daaruit voortvloeiende handel. Handelsroutes gaan vanuit Mekka in alle richtingen. De belangrijkste is de verbinding met de havenstad Jedda, waar ook de luchthaven voor Mekka ligt. Er zijn o.a. een universiteit, een aantal islamitische scholen en bibliotheken. Ook is er het World Centre for Islamic Education. Een groot gedeelte van de stad is voor niet-islamieten verboden.

REACTIES

A.

A.

Graag wil ik nader uitleg over de volgende zin: (De Ka'ba is dus in de binnenhof van de Grote Moskee. De Bron van Semsen en het graf van Mohammeds eerste vrouw Chadidja worden er vereerd)
Teneerste is er geen graf in moskee, ten tweede de bron semsem eigenlijk zazam is water, wordt niet vereerd, het verhaaal erachter wordt gelezen en bestudeert. Wees eerlijk als het gaat over het overnemen van informatie. En ik zal je laten zien wat er in de ka aba binnen zit, te zien als je deze link opent ofkopieert naar de browser http://hamzajennings.com/wp-content/uploads/2007/08/inside-the-kaaba.jpg
en bedankt

13 jaar geleden

M.

M.

er staat:die door iedere moslim eenmaal in zijn leven moet worden ondernomen.
Maar dat is niet zo,in de koraan staat als je geld voor heb dan moet je 1x in je leven naar de mekka(kahbah)

14 jaar geleden

A.

A.

het is geen mekka maar mekka el moekarama dus


15 jaar geleden

M.

M.

Mekka is niet door mohammed verovert hoor

16 jaar geleden

M.

M.

Dat ene over Semem het schrijf je eigenlijk zo Zemzem

16 jaar geleden

N.

N.

Je hebt egt nog een paar nee VEEEELL foutjes hooor als ik de juf/meester zou zijn een 6- hoor!

11 jaar geleden

S.

S.

Zegt de gene die 'echt' schrijft als 'egt'.

7 jaar geleden

A.

A.

Hoi,Ik vond het een goede spreekbeurt alleen je moet nog een paar foutjes verbeteren

Gr.Mr-Anoniem

10 jaar geleden

O.

O.

doe het wat beterhet is een bijzonder iets
je bent een goeie jongen want je hebt het hier over gedaaan

10 jaar geleden

M.

M.

Mohammed (vrede zij met hem) is verdreven uit Mekka en later teruggekeerd. Zonder bloedvergieten is Mekka later weer door hem bevrijdt.
Het graf van Khadija (moge God tevreden met haar zijn) ligt niet in de moskee.
Mocht je trouwens wat meer willen weten (voor schoolverslagen) over de Hadj kun je handige informatie vinden op http://www.hadjinformatie.nl/

Voor de rest een leuk verslag!

9 jaar geleden

Y.

Y.

Egt heel mooi en duidelijk

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.