Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Allerheilige

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vwo | 461 woorden
  • 18 maart 2010
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
30 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Allerheiligen
Ik ga wat vertellen over Allerheiligen. Allerheiligen is een christelijk feest die door de rooms-katholieken wordt gevierd. Het feest vind plaats op 1 november. Het feest is een herdenking aan alle heiligen en martelaren. Heilige is een titel in het christendom die sommige personen krijgen, omdat ze bijzonder goed en gelovig hebben geleefd. Een martelaar is iemand die lijd en/of sterft voor zijn of haar geloof.
Eerst was Allerheiligen op 13 mei en was deze dag alleen als gedachtenis van de martelaren. Toen heette het ook niet Allerheiligen, maar het martelaren feest. In 732 veranderde Gregorius III het feest in Allerheiligen en werden ook de heiligen herdacht. Later in 837 werd Allerheiligen door Paus Gregorius IV uitgeroepen tot een nationale gedenkdag.

Allerheiligen is een merkeldag, ook wel lotdag genoemd. Dit houdt in dat er bij deze dag een weerspreuk hoort. Bijvoorbeeld, Allerheiligen is een waterken of een winterken. of Met Allerheiligen vochtig weer, sneeuwbuien volgen keer op keer.
Met Allerheiligen heb je in België, Frankrijk en sommige delen van Duitsland vrij. Helaas is in 1960 deze vrije dag afgeschaft in Nederland.
De katholieken gaan met Allerheiligen naar de kerk. In de kerk wordt er dan voorgelezen uit de bijbel, dit zijn elk jaar de zelfde stukken. Eerst wordt er een stuk voorgelezen uit openbaringen, in dit bijbel gedeelte gaat het over de terug keer van Jezus en dat alles dan goed wordt. Daarna wordt er een stuk uit Johannes gelezen. Dit stuk gaat ook over het nieuwe koninkrijk. Daarna wordt er een stuk uit Matteüs voorgelezen. In dit stuk gaat het erover dat de hemel geweldig is. Bij de lezingen op Allerheiligen gaat het dus allemaal over betere tijden.

Niet alleen de rooms-katholieken vieren Allerheiligen. Ook de Oosters-orthodoxe kerk viert Allerheiligen. De Oosters-orthodoxe kerk ziet zich zelf als die ene, heilige, katholieke en apostolische kerk. De Oosters-orthodoxe kerk viert Allerheiligen de zondag na Pasen.

De dag na Allerheiligen is Allerzielen. Allerzielen hoort bij Allerheiligen, want op Allerzielen worden alle overledenen herdacht. Op deze dagen gaat het over de onderwerpen dood en het leven na de dood. De voorbereidingen op beide feesten vinden vaak plaats op de Heiligenavond. In het Engels: All Hallow’s Eve, wat langzaam veranderd werd naar Halloween. Halloween komt dus voort uit deze twee feesten. Maar het is wel belangrijk te weten dat Halloween absoluut geen christelijk feest is.

Sommige kinderen maakte zelfs een wedstrijdje van Allerheiligen, want als je gebeden had, had je een ziel uit het vagevuur gered. Nu maakte sommige kinderen er een wedstrijd van wie de meeste zielen kon redden. Na het bidden moest je wel even de kerk uit, een rondje om de kerk lopen, en dan kon je weer snel de volgende ziel redden. Wie het meest achterin zat kon dus de meeste zielen redden.

REACTIES

M.

M.

mooie tekst heeft me goed geholpen !

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.