Daphne en Apollo

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas vwo | 421 woorden
  • 4 september 2008
  • 199 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
199 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Maak jij weleens gebruik van de achteraf betalen-optie bij een webshop?

Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zo belandde Maura in de schulden: 'Wat begon met achteraf betalen eindigde met een schuld van zo’n 3.000 euro.'

Lees nu het interview
KCV presentatie Daphne en Apollo.

De mythe die wij gekozen hebben is die van Apollo en Daphne. De personen die hierin voorkomen zijn de god Eros, of Cupido, de nimf Daphne, de vader van Daphne, een zeegod, en natuurlijk de god Apollo. Ook de godin Artemis, zus van Apollo, wordt genoemd.

De mythe begint met een belediging door Apollo, naar Eros gericht. Apollo ziet namelijk dat Eros zijn boog op een amateuristische manier spant en zegt tegen Eros dat hij beter zijn liefdesfakkels mee kan nemen om zijn eer, die hij volgens Apollo niet verdient, nog een beetje te redden. Eros is hierdoor diep beledigt en wil wraak.
Hij besluit 2 pijlen af te schieten. Apollo wordt geraakt met een gouden pijl die schittert met zijn pijlpunt en zorgt voor het liefdesvuur. De andere schiet hij af op de nimf Daphne. Deze pijl is stomp, loopt uit in een loden schacht, en dooft het liefdesvuur. Apollo, smoorverliefd, volgt Daphne en probeert haar van hem te laten houden. Maar zij wil hier helemaal niets van weten en vlucht weg, het bos in. Zij gaat naar haar vader toe en vraagt hem of hij zijn kleinkinderenwens uit zijn hoofd wil zetten.


Daphne wil namelijk haar hele leven maagd blijven, net zoals de kuise Artemis. Haar vader stemt toe, maar Daphne’s schoonheid verbiedt het haar. Apollo kan haar niet loslaten en blíjft haar achtervolgen. Hij probeert haar te bepraten, haar te kalmeren en haar te laten stoppen. Hij vertelt haar dat hij een god is en dat hij kan genezen. Maar Daphne stopt niet. Ze rent door tot ze, totaal uitgeput, bij een rivier aankomt en haar vader smeekt om haar uit haar lijden te verlossen. Haar vader, die ongelooflijk medelijden met haar heeft, verzint snel iets zodat Daphne kan blijven voortleven, maar zonder alle aanbidders. Hij veranderd Daphne in een laurierboom.

Als Apollo aankomt en ziet dat Daphne in een laurierboom is veranderd, wil hij een eerste eb laatste kus geven. Maar zelfs het hout buigt van hem weg. Apollo, nog steeds hevig verliefd, zegt dat als zij niet zijn vrouw kan worden, zij zijn boom zal worden. Zij zal zijn haar omkransen en zijn lier en pijlenkoker versieren. Zij zal gepland worden vlak voor Augustus’ poort, dicht naast de eikenboom in het midden. De laurierboom knikte met de nieuw ontstane takken en bewoog haar kruin of het een hoofd was.

Deze mythe verklaart waarom Apollo (meestal) een laurierkrans op zijn hoofd heeft, en waarom zijn pijlenkoker en lier ermee versierd zijn.

REACTIES

A.

A.

veranderd is met een t

11 jaar geleden

H.

H.

?

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.