Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen
Alle literatuurprijzen

Tekst presentatie Akropolis

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas aso | 348 woorden
  • 18 oktober 2012
  • 20 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.8
  • 20 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

 Tekst van een presentatie over de Akropolis van Athene met de belangrijkste tempels. Akropolis (ἡ ἀкρόπολις) of stadsburcht betekent in het Grieks het hoogste punt van de stad (poleis).

De stad koos voor de akroplis een bergachtige hoogte die enerzijds laag genoeg was om vanuit de vlakte enigszins toegankelijk te zijn en anderzijds hoog genoeg om gemakkelijk te worden verdedigd. 

De meest bekende akropolis is de akropolis van Athene. 

De Akropolis van Athene is de berg van 156m die zich midden in de stad bevindt. De Akropolis heeft een platte top en zeer steile hellingen en door de ligging is de Akropolis vanaf kilometers van Athene al te zien. De Akropolis werd ook wel de 'heilige rots' genoemd. Op de Akropolis staan een aantal heilige tempels, allemaal gewijd aan verschillende goden, waarvan de belangrijkste godin Athene was. 

De belangrijkste gebouwen op de Akropolis van Athene die ik ga bespreken zijn het Parthenon en de Nike-tempel.

Het Parthenon

Het Parthenon was gewijd de aan Athena Parthenos (de Maagd), de beschermgodin van de stad Athene. De godin Athene was zeer veelzijdig: zij was de godin van de wijsheid, maar ook van de oorlog, de overwinning en zij was beschermster van de ambachtelijke arbeid, waardoor ze ook Athene Ergane werd genoemd.Het Parthenon heeft een Dorische stijl en werd in 15 jaar gebouwd.(447-432 v. Chr.) Het werd door de Grieks architect Ictinos gebouwd en werd versierd door de kunstenaar Phidias. 

Nike-tempel

Met de bouw van de Nike tempel is men begonnen in 427 v. Chr. en hij werd voltooid in 424 v.Chr.  Deze Tempel van Nike is dus gewijd aan de godin Athena Nike: "de overwinning". De tempel van Nike is in Ionische stijl gebouwd.In tegenstelling tot de andere gebouwen op de Akropolis, werd de Nike tempel ook echt gebruikt als tempel. 

Er zijn nog 2 andere de akropoleis van  Lindos, een stadje op het Griekse eiland Rodos en de akropolis van Pergamum, een stad in Turkije.

Bronnen : Wikipedia en de griekse gids ( alles over griekenland ) 


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.