Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Salvador Allende

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 492 woorden
  • 10 mei 2001
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
21 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het regime van Salvador Allende in Chili Voor het onderwerp Politiek heb ik een minder voor de handliggend onderwerp gekozen, maar daarom niet minder wereldschokkend. Na de Sovjet-Unie, Cuba en China kwam er in 1970 ook in Chili een communistisch president aan de macht. In de hoogdagen van de Koude Oorlog bracht dit natuurlijk heel wat te weeg, de CIA kwam meteen in actie om het regime de kop in te drukken. De piepjonge regering kreeg ook heel wat steun, uiteraard van de andere communistische landen, maar ook van vele intellectuelen in Europa. De berichtgeving over dit onderwerp is erg subjectief, van een uiterst negatieve informatie van onder andere de Amerikaanse en Britse regering tot een erg positieve tekst in een Brussels-Vlaams studentenblad uit die tijd. Chili's eerste marxistische president
Salvador Allende, werd geboren in een middenklassegezin. Hij studeerde geneeskunde aan de universiteit van Chili en was toen reeds een marxistisch activist. Hij was medestichter van de socialistische partij. Voor hij zijn eerste gooi deed naar het presidentschap was hij al enkele jaren minister van volksgezondheid en senator geweest. Na drie mislukte pogingen werd hij in 1970 president als kandidaat voor de Unitad Popular ondanks een sterke rechtse oppositie in het parlement. Vooreerst begon Allende de Chileense maatschappij te hervormen, hij noemt het 'de overgang naar een socialistisch Chili', aan de democratie raakte hij niet, noch aan de rechten van de mens of het rechtssysteem. Hij zag dit niet als een doctrine maar als een alternatief voor het falende kapitalistische systeem. Hij onteigende de Amerikaanse koperbedrijven. Dit was uiteraard niet naar de zin van de V.S. Hij nationaliseerde ook enkele belangrijke mijn- en productiesectoren. Ook kocht zijn overheid een groot deel van de private landbouwgronden aan en liet ze bewerken door pachters. In een poging om de inkomens gelijk te stellen, gaf hij de toelating tot enkele forse loonsverhogingen. Om het fiscale tekort voor deze uitgaven te compenseren liet hij grote hoeveelheden geld drukken dat niet overeenkwam met wat er in de nationale bank aanwezig was. In 1972 was de Chileense economie allesbehalve gezond. Daar kwam nog bij dat hij veel tegenkanting kreeg van de extreem linkse vleugel van zijn partij. Samen met de rechtse oppositie zette zij de machtige transportsector op tegen de overheid. Toch kreeg hij nog heel veel steun van de boeren en de arbeiders, hij won de volgende parlementaire verkiezingen dan ook met 44%. Op 11 september 1973 werd zijn regering ten val gebracht door een staatsgreep van Augusto Pinochet en zijn aanhangers, waarna een lange periode van repressie volgde. Salvador Allende sloeg de hand aan zichzelf tijdens een aanval op het presidentieel paleis die elfde september. In 1990 werd hij formeel en publiek begraven in Santiago, de opkomst was enorm. De rol van de V.S. en van de CIA

Op 21 september verscheen er een artikel in de krant 'De Standaard'. Het verteld hoe de CIA nog maar net heeft toegegeven dat ze iets te maken hadden met een complot tegen president Allende.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.