Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Pater damiaan

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 740 woorden
  • 12 februari 2009
  • 228 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
228 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
spreekbeurt pater Damiaan :

1

Wie:

Mijn spreekbeurt gaat over pater Damiaan.
Zijn echte naam is Jozef De Veuster.

Waarom bekend:

Pater Damiaan is bekend omdat hij als missionaris gewerkt heeft bij mensen die aan lepra leden. Dat was heel moedig omdat lepra een besmettelijke ziekte is die toen nog niet kon genezen worden. Omdat de ziekte besmettelijk is mochten mensen met lepra toen niet tussen de andere mensen wonen. Ze werden weggebracht naar aparte plaatsen zoals op het eiland Molokai, zodat ze de ziekte niet aan anderen konden doorgeven. Pater Damiaan ging bij die mensen werken en wist dat hij dus zelf ook lepra zou kunnen krijgen.

Lepra is een ziekte die lichaamsdelen, zoals een hand of een voet laat afbrokkelen. Ze komt nu nog voor, maar ze kan nu wel behandeld worden. De damiaanactie probeert geld te verzamelen om zoveel mogelijk mensen met lepra te genezen.

Dit jaar won hij ook de televisiewedstrijd De grootste Belg.

Wanneer:

Jozef De Veuster werd geboren op 3 januari 1840, juist een paar jaar na het ontstaan van België en hij stierf in Molokai op 15 april 1889. Hij werd 49 jaar.


Waar:

Pater Damiaan werd geboren in Tremelo.
Dit is een stadje in België in de buurt van Aarschot en Leuven.
Hij werkte en in Molokai bij Hawai


2

Zijn leven:

Jozef De Veuster werd geboren als zevende kind in een boerengezin met acht broers en zussen. Toen hij 15 jaar oud was ging hij in de graanhandel van zijn vader werken maar hij wou eigenlijk priester worden. Hij ging naar het college van 's Gravenbrakel, en trad vervolgens in bij de kloosterorde van de Heilige Harten van Jezus en Maria in Leuven, waarbij hij de broedernaam Damiaan koos. Hij werd daarna lid van de Picpussen (een Franse kloosterorde) op 7 oktober 1860, net als een van zijn broers.
Na zijn studies kreeg pater Damiaan toestemming om als missionaris te gaan werken op de Hawaii-eilanden. Daarmee vervulde hij de droom van zijn broer, die zelf niet kon gaan omdat hij ziek geworden was van Tyfus. Hij kwam aan in Honolulu op 19 maart 1864, na een reis van 148 dagen. Op 21 mei 1864 werd hij daar tot priester gewijd. Hij werkte in verschillende parochies op het eiland van Oahu.

In die tijd werden melaatsen van Hawaii samengebracht in een kolonie in het noorden van het eiland Molokaï. Ze kregen voedsel, maar geen medische hulp. Damiaan vond dat ze tenminste een priester konden gebruiken, en vroeg toestemming aan zijn bisschop om naar Molokaï te gaan.
Op 10 mei 1873 kwam hij aan op Molokaï, waar op dat moment 600 lepralijders verbleven. Damiaan begon met de bouw van een kerk en de aanleg van wegen. Naast zijn werk als priester vervulde hij ook de rol van dokter, en hij maakte zelfs doodskisten en groef graven. Nu Damiaan daar was, kwamen er degelijke huizen en een school en werden de wetten nageleefd. Hij bouwde ook een weeshuis en hij richtte zelfs een fanfare op.

Damiaan valt probeert via brieven aan de koning van Honolulu en aan de bisschop om geld en hulp te krijgen. Sommigen vonden hem maar een lastpost omdat hij bleef zagen en omdat hij nooit opgaf.

In november 1884 kreeg pater Damiaan jammer genoeg zelf de ziekte lepra. Met de hulp van vier anderen bleef hij verder werken tot veertien dagen voor zijn dood op 15 april 1889. Hij was toen 49 jaar oud.
Op 4 juni 1995 werd hij door Paus Johannes Paulus II heilig verklaard tijdens een openluchtviering aan de Basiliek van Koekelberg.

3

Ik vind het jammer dat hij zelf van lepra gestorven is.
Het verbaast mij ook dat hij daar zoveel heeft kunnen helpen!
De mensen hebben nu een heel ander beeld van mensen met lepra,
en nu kunnen die mensen ook een bijna gewoon leven lijden.
Zo’n goede man vind je niet meer.
Hij verdiende het ook om heilig verklaard te worden.
Ik zou graag het museum eens bezoeken.
En als het zou kunnen het eiland Molokai ook!

vragenlijst:

1. wat is de echte naam van pater damiaan?
2. waar is hij geboren?

3. op welke datum werd hij heilig verklaard?
4. welke televisiewedstrijd won hij dit jaar?
5. hoe oud was pater Damiaan toen hij stierf?
6. hoeveel dagen duurde de reis naar Honolulu?
7. met hoeveel waren ze bij pater Damiaan thuis?
8. aan welke ziekte stierf de broer van pater Damiaan?
9. in welke stad ligt zijn graf?
10. welke lichaamsdelen werden terug naar Molokai overgebracht?

antwoorden:

1. Jozef de Veuster
2. in de stad Tremelo
3. op 4 juni 1995
4. de grootste Belg
5. 49 jaar
6. 148 dagen
7. met 10
8. tyfus
9. in Leuven
10. zijn handen

REACTIES

T.

T.

ik vond het een super mooie spreekbeurt

13 jaar geleden

L.

L.

ik zit in De onze Lieve Vrouw school
en ik moest een spreekbeurt maken over Pater Damiaan
en heb hier bijna al mijn info
gevonden.
hopelijk heb ik een 10!!!!!!!!!!!!!

dank je wel

13 jaar geleden

L.

L.

heej ik vind deze beschrijving heel duidelijk heel er bedankt voor deze uitleg

13 jaar geleden

L.

L.

heej ik be laailaah en ik geef commentaar op de jongen voor zijn spreekbeurt ik weet zeker da jij een 10 krijgt op je werkje het is heel duidelijk en het zal veel punten opbrengen :-) ik heb zelf dit gebruikt voor een taak van godsdients dus sucses

13 jaar geleden

S.

S.

duimen voor myyyyy ik gebruik deze spreekbeurt voor my ik moest een spreekbeurt over een heilige die dood is doe n dus ik gebruik de deze voor dinsdag duimen byeeee

11 jaar geleden

Y.

Y.

Ik heb een 10/10 Dankuuuuu xx

10 jaar geleden

J.

J.

Nice maat?

7 jaar geleden

D.

D.

wat is er gebuert met zijn geboorte huis

5 jaar geleden

G.

G.

gast ik moest een spreekbeurt maken heb heel jouw ding gekopieert en heb een 0 OP 50 NIET LEUK IK GA JE HACKEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.