Martin Luther King

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 658 woorden
  • 28 april 2004
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 5
54 keer beoordeeld

Martin Luther King Jr.

De Amerikaanse dominee en activist Martin Luther King Jr. (1929-1968) heeft een zeer belangrijk rol gespeeld in de strijd voor gelijkberechtiging van de Afro Amerikaanse bevolking in de Verenigde Staten van Amerika. Vanaf het midden van de jaren vijftig tot zijn dood, maakte hij actief deel uit van de Burgerrechten Beweging.

King werd geboren in Atlanta op 15 januari 1929. Op vijftienjarige leeftijd kon hij dankzij een beurs gaan studeren op het Morehouse College. Tijdens zijn theologische studie op het instituut Crozer, raakte hij bekend met de ideeën van Ghandi. Na Crozer bezocht King de universiteit van Boston, waar hij met name de relatie tussen de mens en god bestudeerde.
In 1953 trouwde King met Coretta Scott. Het stel kreeg vier kinderen. Martin Luther King werd aangesteld als dominee bij de kerk van de Baptisten in Montgomery.

In december 1955 weigerde een zwarte vrouw haar zitplaats in een bus beschikbaar te stellen aan een blanke passagier. Deze vrouw, Rosa Parks, werd gearresteerd omdat ze de segregatiewet had overtreden. De zwarte politieke groeperingen riepen de burgers op om het openbaar vervoer uit protest te boycotten. Martin Luther King was de belangrijkste leider van deze protestacties. In december in het jaar 1956 heeft de Supreme court in de verenigde staten verklaard dat in Alabama de segregatie wet niet meer geldig was en de Montgomery bussen zouden deze wet ook niet meer mogen toepassen.
In februari 1959 ontmoette King Nehru, de minister-president van India. Het resultaat hiervan was dat Martin Luther King meer dan voorheen doordrongen was van de noodzaak van een geweldloze aanpak in zijn strijd tegen de blanke overheersing. In 1960 verhuisde King naar Atlanta waar hij samen met zijn vader voorganger werd in de "Ebenezer" baptistische kerk, maar hij besteedde meer tijd aan zijn werk voor de burgerrechten-beweging. In oktober 1960 werd hij in een broodjeszaak gearresteerd maar niet vervolgd. In plaats daarvan werd hij opgesloten vanwege een onbeduidende verkeersovertreding. Deze zaak kreeg nationale aandacht en presidentskandidaat John F. Kennedy slaagde er uiteindelijk in om King vrij te krijgen.
In de lente van 1963 hield king tesamen met de SCLC massa demonstraties in birmingham, Alabama, waar de locale blanke politie bekend stond voor hun gewelddadige aanpak. Er ontstonden conflicten tussen de ongearmde zwarte demonstranten en de politie die bewapend was met honden aan waterslangen. Deze conflicten kwamen te staan in kranten over heel de wereld. President Kennedy reageerde op de Birminghamse protesten door de nieuwe burger rechten bekend te maken in het congres; dit leidde tot de Civil Rights Act of 1964.
In 1963 behoorde Martin Luther King ook tot de organisatoren van de grote mars naar Washington. Op 28 augustus 1963 waren meer dan 200.000 mensen bijeen om te protesteren tegen het grote onrecht van de rechtsongelijkheid. Zijn speech "I have a dream …" maakte hem tot een internationale held. In Time magazine werd hij man van het jaar en In 1964 werd de Nobelprijs voor vrede aan hem toegekend. Samen met zijn roem kwamen er nieuwe conflicten. Malcom X, een nieuwe leider in de zwarte gemeenschap, was voor zelf verdediging en zwarte nationalisme. Dit botste met Kings aanpak van geen geweld. Hij kreeg het nie alleen te verduren door verscheidenheid bij de zwarte leiderschap maar ook door nationale politieke leiders. FBI director J Edgar Hoover deed er alles voor om King zijn leiderschap te ondermijnen. Op het einde van 1967 startte king een nieuw project “Poor Peolpe’s campaign” Dit moest de economische problemen confronteren. Het volgende jaar supported hij verschillende campagnes. Hij gaf ook zijn laatste speech: “I’ve been to the Mountaintop.
De volgende dag op 4 april 1968 maakte een schutter James Earl Ray een einde aan het leven van Martin Luther King. King stierf op de balustrade van een hotel in Memphis. De moordaanslag schokte de wereld. Martin Luther King werd slechts 39 jaar. In 1986 werd de derde maandag in januari door het Amerikaanse congres als nationale feestdag ter herinnering aan deze grote man ingesteld. King blijft een symbool voor de Afro Amerikaanse strijd voor burger rechten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.