Leonardo da Vinci

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 588 woorden
  • 18 februari 2009
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 6
65 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Leonardo da Vinci werd geboren in Vinci, nu Florence in 1452. Hij was niet alleen schilder maar ook tekenaar, architect, beeldhouwer, musicus, ingenieur en natuuronderzoeker.
Bij zijn geboorte werd zijn huidige naam nog niet gebruikt. Toen sprak men over
Leonardo di ser Piero da Vinci wat betekent: Leonardo, zoon van Piero, uit Vinci.
Hij ondertekende zijn werk met “Leonardo” of “lo, Leonardo” wat betekent: ik, Leonardo.

Zijn vader, Ser Piero da Vinci, was een rijke grondbezitter en notaris, Leonardo’s moeder, Caterina,was een eenvoudige boerendochter.

Leonardo groeide op bij zijn vader in Florence. Hij werd leerlingschilder en later een onafhankelijk schilder. Van 1482 tot 1499 werkte hij voor de Hertog van Milaan, waar hij zijn eigen studio had. Toen de Fransen Milaan bezetten, keerde hij terug naar Florence en ging daar werken als militair architect en ingenieur. In 1506 keerde hij terug naar Milaan.

Van Milaan ging hij naar Rome, waar hij van 1513 tot 1516 woonde.Kunstschilders van deze tijd waren veel onderweg, ze moesten zich verplaatsen naar de woonplaats van hun opdrachtgever.
In 1516 ging Leonardo werken voor de koning van Frankrijk in het Koninklijk Paleis te
Amboise. Dit werd zijn laatste opdracht, hij overleed op 67-jarige leeftijd.

Leonardo is zeer bekend vanwege het meesterwerk de Mona Lisa en de muurschildering Het Laatste Avondmaal.
Slechts zeventien van zijn doeken en geen van zijn beelden bestaan nu nog.

Je kunt wel zeggen dat we van geluk mogen spreken dat de Mona Lisa nu in een museum hangt.
Het is ooit slechter geweest: Het hing namelijk een tijd lang in de slaapkamer van Napoleon en lag enkele tientallen jaren op een stoffige zolder.

Minstens even indrukwekkend als zijn kunstwerken zijn Leonardo’s studies van de anatomie, het vliegen van vogels en vele andere onderwerpen.
Het is een bekend feit dat hij in het holst van de nacht, de lichamen van pas gestorven mensen uit hun graven stal. In deze tijd wist men nog niet veel van het menselijk lichaam af.
Leonardo sneed deze lichamen open en ontdekte hoe ons lichaam in elkaar zit.
Je zou misschien wel denken waarom andere mensen dat dan niet deden, de reden is eenvoudig: het werd verboden door de Kerk.

Leonardo, die linkshandig was en zijn hele leven in spiegelschrift schreef, noteerde zijn ontdekkingen in aantekeningenboeken. Hij publiceerde of verspreidde deze boeken niet.
De inhoud bleef dan ook tot de19de eeuw verborgen.

Misschien ken je hem wel: de Vitruvian man. De man, getekend door Leonardo, met het ideale lichaam. Deze man staat trouwens op de 1-euro-muntstukken van Italië.

In 1994 werd op een veiling een bedrag van ongeveer 25 miljoen euro neergelegd door Bill Gates, topman van Microsoft, die hiermee 18 vellen perkamentpapier aankocht, beschreven met rode inkt. In spiegelbeeld. De schrijver: Leonardo da Vinci. De perkamenten waren volgekrabbeld met de meest uiteenlopende ideeën over astrologie, anatomie, enz…

Nu iets over de Mona Lisa. Een van de speciale dingen aan dit schilderij is dat waar je ook staat, de vrouw je altijd recht aan kijkt.
Men heeft lang gediscussieerd, maar nu is het eindelijk zeker: de vrouw op het portret kijkt voor het grootste deel blij. Namelijk voor 83%.

Gedurende zijn hele leven had Leonardo het plan om een grootse encyclopedie te maken op basis van tekeningen van verschillende nieuwe apparaten en machines, zoals een helikopter, een onderzeeër, enz,… Ter vergelijking: de eerste helikopter werd uitgevonden omstreeks
1900, en Leonardo leefde wel een hele tijd daar voor…

Als je eens op vakantie bent in Parijs, breng dan ook eens een bezoekje aan het Louvre.
Daar kun je de originele Mona Lisa bewonderen.

REACTIES

X.

X.

bedankt vvor deze lleerzame lesje over leonardo da vinci maar sommige vond ik preffesioneler

10 jaar geleden

Qays

Qays

wel goeie maar niet de beste volgorde

10 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.