Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

het keltisch verleden, de kelten

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 911 woorden
  • 22 september 2009
  • 120 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
120 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het Keltisch verleden


Goedemorgen iedereen, wij hopen dat jullie al genoten hebben van de reis. Wij gaan jullie iets meer vertellen over het Keltische verleden.

Wie waren de Kelten?
Als we het woord Kelt hoorden denken de meeste meteen aan vb.: Asterix, Ambiorix of aan bijvoorbeeld koning Arthur. Maar wie waren de Kelten nu percies? De Kelten leefden vanaf de 15de eeuw v. C. Hun oorsprong lag voornamelijk in het zuiden van Duitsland, later hebben ze zich verspreid over een groot deel van Europa. Kelten waren lange gespierde mannen. Hun haar bleekten ze met kalkwater die ze naar achter kamden om op bosduivels te lijken. Dit deden ze waarschijnlijk om een angstaanjagende indruk te maken op hun vijanden op het slagveld. Hun kledij was gemaakt van wol, linnen of bont. Alleen de rijke Kelten gebruikten soms zijde. De kleding was wel heel verfijnd en kleurrijk. De Keltische mens hechtte heel veel belang aan de kleding. Het was voor hen een manier om mekaar te imponeren en om vijanden af te schrikken.

Verspreiding van de Kelten
De donkerbruine gebieden geven het centrale Keltische gebied aan, waar de eerste herkenbare Keltische cultuur zich ontwikkelde. De lichter bruine gebieden geven de verspreiding van de stammen over Europa aan. Dit gebied hield stand tot ongeveer 250 v. C. In de tijd van Julius Caesar kromp het Keltisch gebied in. In de 3de eeuw v. C. bevatte het gebied slechts Gallië, een klein deel van Iberisch schiereiland en de Britse eilanden. Nog een eeuw later bleef de Keltische cultuur slechts bewaard in Ierland.


Eerste Keltische cultuur
De eerste Keltische cultuur ook wel de hallstatt-cultuur genoemd is ontstaan door de handel die de mogelijkheid gaf om met nieuwe voorwerpen en kunstvormen te experimenteren. Kenmerkend voor de kunst was dat in de voorwerpen zowel mensen als dieren werden weergegeven.(zie doc. 2) Deze cultuur is ongeveer begonnen in 800-700 v.C.

Tweede Keltische cultuur
In 1858 werden er in Zwitserland in het stadje La Tène onverwachte houtwerken zichtbaar. Ook werden er een overvloed aan voorwerpen teruggevonden zoals schilden en zwaarden.(zie doc. 3) De nederzettingen waren anders dan de Hallstatt-vondsten. Sommige voorwerpen waren zo mooi dat historici er inspiratie in vonden om er de tweede en belangrijkste periode van de Keltische beschaving naar te noemen: de La Tène-cultuur.

Aankomst van de Kelten in Bretagne
In de 5de eeuw staken de Britten van de Keltische stam het kanaal over om zich in het huidige Bretagne te vestigen. Deze inval duurde 200 jaar. Er hebben zich ongeveer vijf stammen hier gevestigd. Ze woonden in kleine dorpen en versterkte nederzettingen. De naam Bretagne komt van Klein-Brittanië omdat de kelten uit Brittanië(het tegenwoordige Groot-Brittannië) zich hier gevestigd hadden. De oude naam van Bretagne was Armorica dit wil zeggen het land van de zee.

De laatste der Kelten
Toen in de 5de eeuw het Romeinse gezag wegviel stonden de Britten er alleen voor. Ze kregen geen hulp meer van de Romeinen tijdens de strijd tegen de opdringerige Germanen. Zo ontstonden er op sommige plaatsen leiders die het Romeinse gezag wouden voortzetten. Een van die leiders was koning Arthur. Op het vasteland bleef alleen in Armorica de Keltische cultuur voortleven. Ook dit gebied kende een Romeinse bezetting. Pas nadat de Romeinen de regio verlieten kregen ze de Kelten op bezoek. Zoals hiervoor al vermeld staken de Keltische groepen het Kanaal over om zich in dit gebied te vestigen. In de meeste gevallen waren ze op de vlucht voor Germaanse stammen. Tot ongeveer het einde van de middeleeuwen kon Bretagne als onafhankelijk koninkrijk overleven. Pas in 1532 werd Bretagne met het Franse koninkrijk versmolten.

Invloeden van de Kelten
De Kelten hebben onze westerse beschaving een taal, een literatuur en een beeldende kunst nagelaten. Ook in Bretagne zijn er tal van sporen te vinden van de Keltische cultuur. Je treft er vele megalieten. Dit zijn stenen monumenten uit de neolithische periode. Een deel van de bevolking in Bretagne spreekt Bretons, ook dit is afkomstig van de Kelten het is dan ook een Keltische taal.


De Keltische Talen
De Keltische talen zijn bijna uitgestorven. Ze worden steeds meer verdrongen door de officiële landtalen. De laatste Keltische talen zijn terug te vinden in het westen van Europa. In Groot-Brittannië, Frankrijk en Ierland. Vooral in de gebieden: Schotland en Wales, Bretagne en zo wat in heel Ierland.

Kelten, meer dan één definitie
We hebben nu gezien dat we de kelten op verschillende manieren kunnen benaderen. Zowel op een archeologische als op een taalkundige wijze. Op archeologisch vlak zijn er de materiële overblijfselen uit de La Tène cultuur en zijn voorganger de Hallstatt-cultuur. Als we op taalkundig vlak gaan kijken kunnen we zeggen dat Kelten mensen zijn die een Keltische taal spreken. Maar Keltisch kan ook een artistiek begrip zijn denk maar aan muziek zoals de Ierse, Britse en Bretonse folk.

Weetjes
• Zonder de Kelten zouden we nooit de qroque monsieur gekend hebben. Gerookte en zoute ham zijn typische bijdragen van de Kelten tot onze Cultuur.
• Het waren de Kelten die de broek uitvonden, natuurlijk hadden ze niet zo’n modieuze broeken als nu. Hun broeken bestonden uit stukken lappen stof die ze met behulp van een soort riem rond hun benen bonden.
• De Kelten hebben ongeveer in totaal 1.200.000 vierkante meter gekoloniseerd in Europa en Klein-Azië.

Bronnen
 Boeken:
• De Kelten – Gerhard Herm
• Kelten en de lage landen – Herman Clerinx
• Het Ontstaan der Mensheid, De Kelten – Duncan Norton-Taylor
• De Kelten – V. Kruta en M. Szabó

 Sites
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Bretagne
http://nl.wikipedia.org/wiki/KeltenREACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.