Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Egypte

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1185 woorden
  • 8 februari 2009
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
23 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1 de nijl
egypte ligt middenin de woestijn van noord afrika. het is er warm en droog, er valt geen regen en er groeien geen planten. dat was duizenden jaren geleden ook al zo.
egypte was nooit ontstaan als de nijl niet midden door de woestijn was gelopen: de rivier de nijl van 965 km lang. de nijl bracht niet alleen water in de woestijn, maar zorgde ook voor vruchtbare grond.
Want elk jaar overstroomde de nijl.
Grote gebieden stonden dan onder water.

Als het water dan weer na drie maanden zakte, bleef er een dikke vruchtbare grond achter.
Zwervende woestijn volken ontdekten dat ze bij de nijl heel goed planten konden verbouwen.
Ze bleven er wonen.
Deze nijl bewoners waren de eerste egyptenaren.
Overal langs de nijl ontstonden dorpen, de mensen bouwden hun huizen op heuveltjes.
Zo hadden ze geen last van overstromingen.
Al snel ontdekten nijl bewoners dat ze zich samen nog beter tegen de overstromingen konden beschermen, ze bouwden bijvoorbeeld dammen.
Wat later ontstonden 2 landen : Boven-Egypte en Beneden-Egypte.
Ongeveer 5000 jaar geleden bracht koning Menes die 2 landen samen,
En was het land Egypte geboren.

H2 thuis
Egyptenaren waren dol op hun kinderen. Kinderen werden verwend en hadden speelgoed en huisdieren. De ouders waren wel erg bezorgd en gaven hun kinderen amuletten: Een soort hangertje om ze te beschermen tegen ziektes en ongeluk. De mensen waren net zo blij met een zoon als met een dochter. In veel landen waren (en zijn) alleen mannen belangrijk: maar in het oude Egypte telden vrouwen ook mee. Ze hadden veel vrijheid ze konden een baan hebben als ze dat wilden en ze hadden hun eigen bezittingen en als een man zijn vrouw sloeg, kon de vrouw van hem scheiden.

H3 School
De school was gratis. Toch kregen veel kinderen geen opleiding want kinderen die op school zaten, konden hun ouders niet helpen bij het werk. De kinderen die wel naar school gingen, waren meestal jongens die leerden schrijven en rekenen. De Egyptenaren schreven met hiërogliefen. Dat waren 750 tekeningen die allemaal een ander woord voorstelden. Je snapt dan wel dat leren schrijven en rekenen dan wel wat ingewikkelder was dan bij ons: Wij hebben maar 26 letters.


H4 Eten en drinken
Elke dag een stukje vlees was er voor de meeste egyptenaren niet bij. Maar er waren wel 40 soorten brood om uit te kiezen. Dat aten ze met groenten en wat (gedroogde) vis en een potje bier erbij. Er werd ook wijn gemaakt in Egypte maar dat was meer een drankje voor de rijken. Die aten ook dadels, appels, vijgen en rundvlees en waarschijnlijk werd er ook veel gesnoept in het oude Egypte. Veel mummies hebben namelijk een heel slecht gebit. Eten met bestek was er niet bij in Egypte. Daarvoor gebruikte je gewoon je handen. Alle kleren in Egypte waren van linnen dat maakten ze vlasplanten. De farao droeg ragfijn geweven linnen, maar gewone mensen gebruikten grof geweven stof. De mannen droegen meestal een lendendoek: een simpele lap om hun middel. De vrouwen droegen eenvoudige jurken. De wat chiquere feestjurken hadden een heleboel plooien. Egyptenaren wisten wel hoe ze stof moesten verven, maar ze lieten hun kleding meestal wit. Ze waren wel door op sieraden, geparfumeerde olie, crèmes en make-up. De kinderen hadden meestal geen kleren aan. Alleen als het koud was droegen ze een tuniek: eigenlijk een rechte lap met openingen voor hoofd en armen en een koord om het middel. Meisjes hadden vlechten in het haar, jongens waren meestal kaalgeschoren, op één plukje haar na.

H 6 FARAO’S
Zonen van de zon
De Egyptenaren geloofden dat de wereld werd beheerst door goden. De farao was een godenzoon: een kind van Re de Zonnekoning. Hij had de opdracht om het land te regeren.
De farao leefde apart van alle gewone mensen in een groot paleis. Het woord farao betekent in het Egyptisch grootste huis. Alles wat de farao gebruikte werd speciaal voor hem gemaakt. De wil van de farao was wet. Hij was de baas over het leger, de handel, de rechters, de godsdienst, enz. Alles en iedereen in Egypte waren van hem. Een farao was te herkennen aan een giftige slang op zijn voorhoofd: Dat was een teken van de machtige Cobragodin Wadjet.
De Egyptenaren geloofden dat de slang de farao kon beschermen en vuur zou spuwen naar zijn tegenstanders. De kroon van de farao was gemaakt van de witte kroon van boven- Egypte en de rode kroon van beneden Egypte. Dat was om te laten zien dat Egypte nu een land was. De farao had verder een valse baard. Die droegen de allereerste farao’s ook. Dat hoorde er gewoon bij. Ook droegen de farao’s een stierenstaart. Dit was een teken van macht en vruchtbaarheid. De farao had meer vrouwen maar één vrouw was de grootste koninklijke vrouw of de grootste vorstelijke vrouw. Háár zoon werd de opvolger van de farao en dus ook de heerser van Egypte.

De meeste farao’s zorgden goed voor het land. Soms nam er eentje een raar of verkeerd besluit. Dan maakte de volgende farao dat besluit weer ongedaan. In alle jaren in het oude Egypte hebben heel wat farao’s de troon beklommen.
De meest bekende farao was Toetanchamon. En dat komt niet alleen omdat hij in zijn tijd zo belangrijk was. Het komt vooral we zoveel van hem weten. Farao’s werden begraven in piramides. Alle piramides van de oude farao’s zijn geplunderd. Toetanchamon werd pas in deze eeuw ontdekt en was nog helemaal compleet. Maar het graf van
H7 mummies

De Egyptenaren deden er alles aan om het lichaam van de dode graaf te houden.
Eerst haalden ze alle organen uit de buik weg, alleen het hart lieten ze in het lichaam achter.
De nieren, lever, longen en darmen werden gedroogd en bewaard in speciale kruiken( moet ik dan laten zien)
Die kruiken worden canope genoemd.
De buik van de dode werd gevuld met een speciaal zoutmengsel.
Het lichaam werd 40 dagen in het zout gelegd om goed te drogen.
Daarna wasten de priesters het en wreven het in met olie.
Alles ging volgens speciale rituelen, om steun van de goden te vragen.
Nu kon het mummificeren beginnen: de priesters wikkelden lange stroken linnen om de dode farao’s.
Soms wel 150 meter lang. Tussen het linnen stopte ze amuletten die geluk zouden brengen.
Als de mummie klaar was,legde ze een masker op de plek van het gezicht.
Dan ging de mummie in een sarcofaag: een doodskist meestal van steen.
Niet alleen farao’s werden gemummificeerd.
Ook andere rijken Egyptenaren wilden er zeker van zijn dat hun geest terug kon

Komen op aarde . zij lieten mooie graven maken en hun lichamen voorbereiden op hun terugkomst.
Er zijn ook mummies gevonden van heilige dieren zoals katten en krokodillen.H8 hiërogliefen
Dankzij de hiërogliefen zijn we meer van Egypte
Maar het heeft lang geduurd voordat geleerden het schrift konden lezen.
200 jaar geleden in 1799 werd de steen van Rosetta ontdekt.
Daarop stond een tekst in hiërogliefen en in het Grieks.
En Grieks dat konden de geleerden wel lezen.
De franse man champollion heeft het hiërogliefenschrift ongeveer 20 jaar later helemaal ontcijferd. In 1822.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.