D-day

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas havo | 1834 woorden
  • 28 augustus 2008
  • 119 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
119 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
D-day

Hallo,onze spreekbeurt gaat over D-day allereerst D-day staat voor decision, dat betekent letterlijk: ontschepingsdag. Dus kun je ook wel zeggen: dag van de landing.
D-day had als code naam Operation Overlord, wat in het Nederlands vertaald zou betekenen: Operatie Opperheer.
Het was een van de grootste militaire operaties uit de geschiedenis welke tegen de Duitsers waren gericht. Zij hadden namelijk al zo'n vier lange jaren de macht in Frankrijk in handen.
In de vroege ochtend van 6 juni 1944 verrasten de geallieerden de Duitsers met een invasie op de Normandische kust. Deze dag, die de geschiedenis inging als D-day, luidde het begin in van de bevrijding van het Europese vasteland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Eigenlijk stond de invasie gepland voor 5 juni maar generaal Dwight Eisenhouwer werd gedwongen de actie 24 uur uit te stellen vanwege het slechte weer. Tot eind mei was het weer stralend geweest, maar verslechterde de dagen erna snel. Op 4 juni besloot Eisenhouwer de operatie uit te stellen. Operatie Overlord kwam in gevaar; er restten slechts twee dagen die week met de juiste getijden voor de landing. Haast was dus geboden.

Een plotselinge (tijdelijke) opklaring zorgde ervoor dat de invasie op 6 juni door kon gaan. Een verder uitstel zou te riskant zijn geweest; de Duitsers konden elk moment achter de plannen komen. Cruciaal aan de opzet was de totale overdonderen van de Duitsers. En dat was wat er gebeurde.

Dropping

In de nacht van 5 op 6 juni bombardeerden geallieerde bommenwerpers de Normandische kust en de Atlantikwall, de verdedigingslinie van de bezettingsmacht. Duizenden parachutisten werden die nacht gedropt. Een paar uur later verschenen ruim vijfduizend schepen en elfduizend vliegtuigen aan de horizon. Die dag gingen zo'n 150.000 manschappen aan land.

De zee was ruw, er stond een stevige wind en er hing een dikke mist boven de Normandische kust. Veel jongens haalden het land niet door de zware bepakking en het hoge water. Ook veel amfibievoertuigen zonken. Degene die het wel haalden, konden rekenen op fel verzet van Duitse kant. Vooral op 'Omaha Beach' stuitten Amerikaanse soldaten van de Eerste Infanteriedivisie op zware tegenstand van Duitse troepen.

Operation Overlord (Opperheer), was een operatie die nog nooit eerder was vertoond. De voorbereidingen hadden ruim een jaar in beslag genomen. Miljoenen geallieerde soldaten werden in Zuid-Engeland verzameld en getraind, in afwachting van groen licht. Er hing erg veel vanaf. Niet voor niets noemde Eisenhouwer de D-day dan ook "the longest day".

Misleiding

Uiterste geheimhouding was het sleutelwoord voor het slagen van de operatie. Daarnaast misleidden de geallieerden Hitler met een campagne die hem ervan overtuigde dat de belangrijkste slag in de buurt van Calais plaats zou hebben. Die misleiding had goed zijn werk gedaan; toen de invasie in Normandië begon, was Hitler er vast van overtuigd dat het om een valstrik ging en hield belangrijke troepen uit de strijd die hij normaliter zou hebben ingezet.

De geallieerden hadden de landingszone tussen de Normandische havens Le Havre en Cherbourg gekozen omdat daar de verdediging van de Atlantikwall het geringst was. Maar de kliffen en andere obstakels als mijnen belemmerden een snelle opmars. Daarnaast bleven de Duitsers felle tegenstand bieden. De verliezen aan beide kanten waren enorm. In plaats van de geplande drie weken, duurden de gevechten in Normandië twee maanden.

Eind augustus passeerden de geallieerden uiteindelijk de Seine en bevrijdden Parijs. Hierop marcheerde generaal Charles de Gaulle triomfantelijk over de Champs Elysees. Hoewel dit nog niet het einde van de oorlog was, waarschuwden verschillende luitenanten Hitler dat dat snel het geval zou zijn. Dit moment wordt door velen gezien als het begin van het einde.

Vierville & Sainte-Mère-Église

De 82ste en 101ste luchtlandingsdivisies waren minder fortuinlijk geweest. Gedeeltelijk als gevolg van de onervarenheid van de piloten en gedeeltelijk door de moeilijke terreinsomstandigheden, landden de troepen zeer verspreid en ongeorganiseerd. Sommigen kwamen in de onder water gezette gebieden of zelfs in zee terecht. Na 24 uur waren slechts 3000 man van 101ste divisie georganiseerd in actie. Vele andere zwierven en vochten nog dagen na de landing ongeorganiseerd achter de Duitse linies.
De 82ste divisie bezette de plaats Sainte-Mère-Église op de vroege morgen van 6 juni, wat de stad de titel van eerste bevrijde stad van de invasie opleverde.

Doelen

In de eerste veertig dagen moesten de volgende doelen worden bereikt:
een bruggenhoofd vestigen, inclusief de steden Caen en Cherbourg, waarbij Cherbourg belangrijk was wegens de haven
uit het bruggenhoofd breken om Bretagne en de havens langs de Atlantische kust te bevrijden, en verder op te rukken, met een frontlijn die zou lopen van Le Havre via Le Mans tot Tours.
Na drie maanden moest een gebied zijn ingenomen dat werd begrensd door de rivieren de Loire in het zuiden en de Seine in het noordoosten.

Speciale voorbereidingen

Voor de landing in Normandië en het opruimen van de door de Duitsers aangelegde versperringen, werd onder leiding van Generaal-Majoor Percy Hobart een aantal speciale voertuigen ontwikkeld; onder meer de Duplex Drive Shermantank die bleef drijven en varend het strand kon bereiken; de Sherman Crab, een normale Shermantank met een vlegel voor de tank die alle mijnen opruimde zonder de tank te beschadigen; bruggenleggende Churchilltanks; en tanks die loopgraven konden opvullen en rijpaden konden aanleggen. Deze voertuigen werden ook wel Hobart's Funnies genoemd.
Het plan voorzag ook in de bouw van twee kunstmatige Mulberryhavens om gedurende de eerste paar weken van de campagne, als er nog geen zeehavens veroverd zouden zijn, de noodzakelijke voorraden zo snel en efficiënt mogelijk aan land te kunnen brengen. Operatie PLUTO (Pipe Line Under The Ocean) bestond uit een serie onderzeese buizen die brandstof uit Engeland naar de invasiestrijdkrachten zou overbrengen.

Keuze van de landingsplaats

Door het beperkte vliegbereik van de geallieerde jachtvliegtuigen Spitfire en Hawker Typhoon was de keuze van de landingsplaatsen beperkt. Geografische omstandigheden beperkten de keuze tot het Nauw van Calais en de stranden van Normandië. Calais lag het dichtst bij het Verenigd Koninkrijk, de stranden waren het meest geschikt om te landen, en de marsroute naar Duitsland was het kortst. Maar omdat een landing op deze kust erg voor de hand lag, en Hitler ervan was overtuigd dat de geallieerden hier zouden landen, was dit stuk kust ook het zwaarst verdedigd. Dit gaf de doorslag in de keuze voor Normandië.
Als gevolg van de mislukte Canadese aanval op Dieppe in 1942, werd besloten geen directe aanval op een havenstad te ondernemen. Landingen over een breed front in Normandië moesten een bedreiging vormen voor de haven van Cherbourg en havens in Bretagne. Daarna zou een aanval via Parijs naar de grens van Duitsland volgen. Normandië was minder zwaar verdedigd dan het Nauw van Calais, en vormde een onverwachte maar strategische springplank die de Duitsers zou verwarren en tot versnippering van hun troepen zou kunnen leiden.
Voor een geslaagde operatie was het nodig om gedetailleerde kaarten van de kustlijn te hebben. Maar aangezien de beschikbare Franse stafkaarten (1:80.000) rond 1890 dateerden en niet voldoende detail bevatten, was het noodzakelijk om nieuwe kaarten te maken. Met hulp van het Franse verzet, en Britse verkenningsvluchten met Spitfires waarbij luchtfoto's werden genomen werd de geografie en bewapening in kaart gebracht. De militaire cartografie is van cruciaal belang geweest voor het slagen van de invasie, en reeds in 1942 werd begonnen met het verzamelen van alle informatie en het maken van kaarten.

Nederlandse betrokkenheid

De Nederlandse betrokkenheid bij de invasie was bescheiden en bestond aanvankelijk alleen uit een klein aantal schepen en vliegtuigen.
Op zee bestond de Nederlandse bijdrage onder meer uit vuursteun van de kanonneerboten Flores en Soemba, zusterschepen uit 1925. Ze kregen eerder door hun koene optreden bij Italië de naam Terrible Twins (Verschrikkelijke Tweeling). De kruiser Sumatra werd voor de kust van Normandië tot zinken gebracht om te dienen als kunstmatige golfbreker om het aanleggen van een tijdelijke haven te vergemakkelijken.
In de lucht was het Nederlandse 320 squadron van de Marineluchtvaartdienst, dat B-25 Mitchell-bommenwerpers vloog, onder de eerste eenheden die aan D-day deelnamen. Het leed forse verliezen bij de invasie: 25 man en acht B-25's.
Verder waren dertien Nederlandse motortorpedoboten betrokken om landingsschepen te beschermen, en nam een twintigtal schepen van de Nederlandse koopvaardij deel.
In augustus kreeg de operatie een belangrijke Nederlandse impuls. Op 26 augustus bevrijdde de Prinses Irene Brigade Pont-Audemer. De Fransen schrijven deze bevrijding van het plaatsje toe aan de Nederlanders, ook al beweerden de Belgen enkele jaren geleden dat de prestatie op het conto kwam van het tweede peloton van het Belgische Eskadron pantserwagens.
Volgens generaal bd Rudi Hemmes, destijds zelf ter plekke, ging het echter om Belgische voertuigen met daarin Nederlandse soldaten. De brigade bestond uit 1200 man.

Hoe is D-day tot stand gekomen?


Wat vooraf ging:

Sinds de Duitse aanval op de Sovjet-Unie in 1941 (Operatie Barbarossa deze operatie ging over dat Duitsland Rusland aanvalt alleen wilt Hitler hierin veel te snel en houd geen rekening met de kou waardoor er in totaal 830.000 doden vallen aan de Duitse zijde) hadden de Sovjets de last van de strijd tegen nazi-Duitsland vrijwel alleen gedragen. De Amerikaanse president Franklin Roosevelt en de Britse premier Winston Churchill hadden namens de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk beloofd op het Europese vasteland een tweede front te openen om de wanhopige situatie van de Sovjet-Unie te verlichten. Een belangrijke overweging vormde het gegeven dat het grootste deel van het door de Verenigde Staten geproduceerde materieel werkeloos in opslag stond. Zonder een nieuw groot strijdtoneel kon het geallieerde productieoverwicht niet tot gelding komen.
Zij deden deze toezegging in 1942 en herhaalden deze in het voorjaar van 1943. De Eerste Wereldoorlog indachtig, gaven de Britten de voorkeur aan aanvallen op minder vitale delen van Europa, zoals in Italië, Griekenland en het zuiden van Frankrijk. De Amerikanen overtuigden hen echter van de noodzaak van een frontale aanval over Het Kanaal.
Verschillende plannen werden ontworpen, zoals operatie Sledgehammer voor een invasie in 1942, en operatie Roundup voor een grotere aanval in 1943. Deze laatste vormde de basis voor Operatie Overlord in juni 1944. Het planningsproces begon in januari 1943 door de staf van SHAEF. Tijdens de mislukte D-day oefening Exercise Tiger in Devon vielen 749 slachtoffers.

Waarom was D-day zo’n belangrijke dag?

D-day was zo belangrijk omdat op die dag het begin van het einde was van het heersen van Adolf Hitler na tal van mislukte operaties lukte het de geallieerde om een doorbraak te doen in Normandië om zo door te stromen naar Berlijn.Bijna 3 miljoen man stak het Kanaal over om zo in Normandië te vechten tegen de Duitsers er vielen veel doden:bij de Geallieerden vielen er
37.000 doden en 172.000 gewonden en vermisten.Aan de Duitse kant ongeveer 200.000 doden en gewonden en waren er 200.000 krijgsgevangen.D-day komt voor in het rijtje genoemde onderwerpen omdat:het in de lijn ligt met een einde maken aan de onderdrukking en uitmoorden van mensen, dan wel dat door D-day mede een halt is toegeroepen aan de overheersing. Hierbij moet met name gedacht worden aan het opleggen van elkanders wil, met andere woorden het heeft bijgedragen dat rassen en bevolkingsgroepen wederom in vrede hebben kunnen leven, helaas zien we dat dit echter nog steeds een wereldwijd probleem is en blijft!
Door D-day is de weg ingeslagen van het kunnen leven in vrijheid.

REACTIES

M.

M.

Hallo mensen van HAVO 3 die dit hebben geschreven,

Ik heb een paar fouten gezien gelijk al in de inleiding.
1. D-day staat niet voor Decision day, en als dat zo was dat betekende dat Beslissingsdag. De D van D-day staat voor dag. Dat zou de dagen tot en na D-day aftellen. Dat is een legerterm vanuit de 2e wereld oorlog.
2. Een code naam voor D-day is niet Operation Overlord. Er zijn verschillende namen voor D-day maar geen Operation OVerlord. D-day ging over de bevrijding van Europa, niet alleen Frankrijk. Operation Overlord was bedoeld om Parijs te bevrijden van de Duitsers.
En later in het onderwerp Dropping zag ik ook een fout. Er is niemand verdronken en door het water zijn geen amfibievoertuigen gezonken. Dat kwam door de artillerie van de Duitsers. Die 88. mm kanonnen kwamen wel zo ver. En op Omaha Beach was niet alleen de Eerste Infanteriedivisie, nee er waren divisies tot en met de 200.

Groeten,
Matthijs

13 jaar geleden

D.

D.

Operation Overlord is de gehele operatie die duurde van 6 juni 1944 t/m 25 augustus 1944. D-Day is slechts de dag dat de operatie begon. Operation Overlord wordt gezien als 'de' D-Day. Maar welke operatie ook plaats vindt, de eerste dag van een operatie wordt altijd D-Day genoemd.

Mvg,

Danny Driessen

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.