Anne frank

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • groep 8 | 1937 woorden
  • 11 februari 2016
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
28 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inleiding:

Moeilijke woorden.

  1. Het leven.
  2. Haar familie.
  3. Schuilen in het Achterhuis: leven, plattegrond
  4. Kamp: opgepakt, leven in het kamp
  5. Regels: in het kamp, buiten het kamp.
  6. Jodenster.
  7. Hanneli. 
  8. Dagboek.
  9.  Stukje uit haar dagboek.
  10.  Anne frank: nu.
  11.  Anne frank huis.
  12.  Filmpje.

Vragen.

Bronvermelding.

Moeilijke woorden:

Strafbarakken: kleine huisjes waar je strafwerk moest doen.

Hechtenis: iemand in bewaring genomen hebben

Citaten: kleine stukjes tekst

Objecten: spullen

 

 

 

 

 

 

 

  1. Het leven.

Anne frank was een joods meisje, ze had een vriendin Hannelie dat ook joods was. Met haar heeft ze alles mee gemaakt. Ze was haar beste vriendin. Op 12 juni 1929 werd Anne geboren, Anne ging naar de montessorischool. In 1933 kwam Hitler aan de macht. Het ging slecht in Duitsland er was veel werkloosheid en armoede, Hitler gaf de joden de schuld. Want hij wilde een Uber volk van alleen maar Duitsers, en joden waren geen echte Duitsers. Veel families vluchten weg, ook de familie van Anne. In 1940 begon er een oorlog in Duitsland. Die duurde 5 dagen toen was het ook niet veilig meer in Nederland. De oorlog duurde in totaal 5 jaar. Vanuit Nederland wilde de familie frank eerst naar Noord-Amerika vluchten alleen dat was onmogelijk. Hitler ging ook de joden die in Nederland woonden vermoorden. Toen was de tweede wereld oorlog begonnen. Anne was toen pas 11 jaar oud. Al snel komen er wetten. Om de dag word het steeds erger en erger met alle regels voor de joden.

16 jarige joodse jongeren krijgen een oproep voor dwang arbeid in Duitsland. Haar zus Margot moet daar ook heen. Op dat moment besluit de familie frank onder te duiken in het achterhuis. Niemand mag het weten. Zelfs Hannelie niet.

  1. Haar familie.

Margot frank: zus van Anne frank. Geboren op 16 januari 1926 in Frankfurt am Main, Duitsland. Overleeft de oorlog. Overleden op: 9 maart 1945, door de vlektyfus, in bergenbelsen.

Otto frank: vader van Anne en Margot frank. Geboren op: 12 mei 1889 in Frankfurt am main, duitsland. Overleeft de oorlog. Overleden op: 19 augustus 1980 op 91 jarige leeftijd, in bazel, Zwitserland.

Edith frank: moeder van Anne en Margot frank. Geboren op 16 januari 1900 in aken, Duitsland. Overleden op: 6 januari 1945 in Auschwitz.

  1. Schuilen in het achterhuis.

    Leven:

    De familie frank schuilt in het achterhuis, het achterhuis licht in het bedrijf van Otto frank opekta heet het. In opekta maken ze jam. Toen ze daar gingen schuilen maakte Otto frank eerst Mr kugler de baas en noemde het bedrijf gies & co, zodat de kans nog kleiner was dat ze werden opgepakt.  Maar het onderduiken doen ze niet alleen. Dat doen ze samen met de familie van pels. En later komt er ook nog Fritz Pfeiffer erbij.

    Niemand mocht weten dat ze schuilden in het achterhuis, behalve de helpers, de helpers waren: Miep Gies, Jan Gies, Johannes Kleiman, Victor Kugler en Bep Voskuijl. Zij zorgden voor de kleren, het eten en schoolspullen.

    Natuurlijk was het niet makkelijk om in het achterhuis te leven. Want ze moesten de hele dag stil zijn en zitten opgepropt bij elkaar. Ze hadden daarom ook veel ruzie met elkaar. En vanwege de regels was het later ook niet makkelijk om eten te kopen. Dus hadden ze veel honger.

     

    Plattegrond:

Als je een brede gang in komt dan zie je recht tegen over je een deur als je de deur in gaat kom je in het achterhuis. Recht tegenover je zie je een trap. Links van de trap zit een klein gangetje dat je brengt naar een kamer, dat is de huiskamer en slaap kamer van Edith en Otto frank. Rechts van de trap zit een kamer met toilet en wasbak. Tegenover die kamer is de kamer van Anne en Margot. Als je de trap opgaat kom je in een kamer met de keuken en tafel daar eten ze, die kamer is ook de slaap kamer van mevrouw en meneer van Daan. Om de hoek van de trap is nog een kamer, dit is de kamer van peter van Daan. In de slaapkamer staat een trap die leid naar de zolder, daar bergen ze al hun spullen op.

  1. Kamp: opgepakt en leven.

    Opgepakt:

De familie frank schuilden natuurlijk in het achterhuis met de angst om opgepakt te worden. de oorlog was bijna voorbij maar toch op 4 augustus 1944 werden ze opgepakt. En werden ze naar kamp Westerbork gebracht. Wie hun verraden heeft is niet bekend.

Leven:

Na de arrestatie in augustus 1944 heeft Anne Frank nog zeven maanden geleefd. Eerst is zij samen met de andere onderduikers naar kamp Westerbork in Drenthe gebracht, dat is een werkkamp. daar moesten ze batterijen uit elkaar halen, dat was vies en ongezond werk. In het kamp mochten ze niks alleen maar werken. Daarna gingen ze naar het concentratiekamp Auschwitz in Polen. Daar moesten ze weer batterijen uit elkaar halen. Auschwitz is voor veel joden een vernietiging kamp omdat er veel joden daar worden vernietigd door uitputting, ziekte en vergassing. Maar Anne en Margot overleefde kamp Auschwitz dus gingen ze in de winter van 1944 zij naar Bergen-Belsen, een kamp in het noorden van Duitsland, ze hadden veel geluk omdat je in kamp bergen belsen beter word behandelt. Maar daar overleden Anne en Margot in 1945. De moeder van Anne overleed in Auschwitz, nadat Anne en Margot naar Bergen belsen gebracht werden. Otto frank overleefde het in het kamp en na de oorlog woonde hij in zwitserland.

5. regels.

Buiten het kamp:

Hitler heeft voor de joden regels gemaakt die regels zijn:

  1. Joden moesten een Jodenster dragen
  2. Joden moeten hun fietsen afgeven
  3. Joden mogen niet in de tram
  4. Joden mogen niet in een auto
  5. Joden mogen alleen boodschappen doen vanaf 3 uur tot 5 uur
  6. Joden mogen alleen naar een joodse kapper
  7. Joden mogen 8 uur tot 6 uur niet op straat
  8. Joden mogen niet naar een bioscoop zwembad of theater
  9. Joden mogen niet sporten
  10.  Joden mogen na 8 uur ’s avonds niet meer in hun tuin zitten
  11.  Joden mogen niet bij christenen thuiskomen
  12. Joden moeten naar een joodse school

De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

In het kamp:

  1. Fietsen waren verboden.
  2. Brieven mogen niet verzonden worden.
  3. Als je ouder was dan 15 moet je werken.
  4. Kinderen krijgen 25 cent, ouders krijgen 60 cent, en voor ieder kind die zij hadden kregen ze een 10 cent meer.
  5. Je mocht niet praten tijdens het werk.
  6. Iedere barak had een leider.
  7. Je mocht niet voor 7 uur je bed uit.
  8. Als je onder de 6 jaar was moest je naar een kleuter school.
  9. Als je boven de 6 jaar was moest je naar een normale school.

 6. Jodenster.

Als je een jood was moest je een Jodenster dragen zodat iedereen kon zien dat je een jood was. Die regel was in gegaan op 13 maart 1942. Deze ster moest gedragen worden vanaf 6 jaar. Als je dat niet deed kreeg je erge straffen zoals 1000 gulden boeten of 6 maanden hechtenis. Of als je met rare grapjes meedeed kreeg je celstraf voor 2 weken.

7. hannelie.

Tijdens de oorlog had Anne een vriendin. die vriendin heette hannelie. Toen Anne was gebracht naar kamp bergen belsen, ontmoette ze haar vriendin hannelie weer. Ze zaten in twee aparte kampen dus kon ze niet met haar spelen. Maar ze hadden wel contact. Dat kwam doordat ze iedere nacht slopen, bang om betrapt, en neergeschoten te worden naar het hek om elkaar te spreken. Daarna moest hannelie naar een ander kamp.

Iedereen zegt dat Hannelie haar beste vriendin was waar ze alles aan toe vertrouwde, maar dat is niet waar want Anne had helemaal geen vriendin waar aan ze alle kon toe vertrouwen. Daarom schreef ze in haar dagboek al haar geheimen op. maar het is wel waar dat het haar beste vriendin is. Maar anne frank had niet alleen hannelie ze had ook nog een vriendin die heet sanne.

8. dagboek.

Op 12 juni 1942 was ze jarig en kreeg Anne frank een dagboek. Twee dagen na haar verjaardag schrijft ze er al in, ze schrijft over haar vrienden en familie. Ze noemt haar dagboek Kitty. Toen ze gingen schuilen nam ze haar dagboek mee. Maar Anne houdt in het achterhuis niet alleen een dagboek bij. Ze schrijft ook korte verhalen en verzamelt mooie zinnen van andere schrijvers in een schrift. Anne wil graag dat haar dagboek na de oorlog als roman wordt uitgegeven. Ze begint daarom met herschrijven. Maar Anne krijgt het niet af. Voordat ze klaar is, wordt ze ontdekt en gearresteerd.

stukje uit haar dagboek.

Eerste bladzijde:

Ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toe vertrouwen, zoals ik nog aan niemand gekund heb, en ik hoop dat je een goede steun voor mij zal zijn.

Laatste bladzijde:

Dit alles alleen omdat je niet naar de goede raad van je eigen goede helft luistert. Ik kan wel willen luisteren, maar het gaat niet.
Soms moet ik me met een grapje er uit zetten, nu nog niet eens van mijn eigen familie gesproken, die beslist denken dat ik ziek ben, en mij dan hoofdpijnpillen en keelpijntabletten laten slikken en mij in de hals en aan het voorhoofd voelt of ik koorts heb.Bovenkant formulier

Onderkant formulier

Tevens naar mijn ontlasting vragen en mijn slechte bui realiseren, dat houd ik niet vol. Als er op me gelet word dan word ik eerst snibbig dan herrieachtig en tenslotte draai ik mijn hart maar om. 
Dit houdt in dat ik het slechte naar buiten draai en het goede naar binnen. Ik zoek aldoor naar een middel om te worden zoals ik zo erg graag zou willen zijn. En zoals ik zou kunnen zijn, als ……… er geen andere mensen in de wereld zouden wonen.
Je Anne 

Tussenvoegsels:

28 september 1942

Ik ben o zo blij dat ik je mee genomen heb!

20 maart 1943:

"Margot en moeder zijn zenuwachtig. 'SST... vader, Stil Otto, SST.. Pim! Het is half negen. Kom nu hier, je kunt niet meer het water laten lopen. Loop zachtjes!' Dit zijn de diverse uitroepen voor mijn vader in de badkamer. Klokslag half negen moet hij in de kamer zijn. Geen druppel water, geen wc, niet lopen, alles stil.

29 maart 1944:

"Gisteravond sprak minister Bolkestein voor de Oranjezender erover dat er na de oorlog een inzameling aan dagboeken en brieven van deze oorlog zou worden gehouden. (..) Stel je voor hoe interessant het zou zijn als ik een roman van het Achterhuis uit zou geven.

11 april 1944

Eens zal deze oorlog toch wel afgelopen zijn? Eens zullen wij toch weer mensen zijn en niet joden!

10. Anne frank nu.

Anne frank is bekend geworden door haar dagboek. Want miep gies had het dagboek gevonden en bewaart, en wilde het na de oorlog terug geven aan Anne, maar Anne overleefde de oorlog niet dus gaf miep het aan Otto frank. Later bracht Otto frank het dagboek uit. Omdat Anne dat graag wilde. Nu vinden wij Anne allemaal heel dapper en knap dat ze het zolang heeft volgehouden in het achterhuis! En willen we allemaal het dagboek lezen de film zien en naar het museum van het achterhuis gaan.

11. Anne frank huis.

Het achterhuis is nu een museum geworden. Het is een bijzonder museum vanwege de afkomst uit de tweede wereld oorlog. Als je er bent moet je zo’n 1 tot anderhalf uur in de rij staan. Als je uiteindelijk binnenkomt dan krijg je een gids mee waarin de route staat die je moet lopen. Ik ben er al heen geweest en vind het een aanrader omdat het een bijzonder museum is, en ik kon er heel veel van leren.

Vragen.

  1. Waar gingen ze in schuilen?
  2. Hoe noemde ze haar dagboek?
  3. Noem 3 regels?
  4. Naar welke kampen ging Anne frank?
  5. Op welke datum werden ze opgepakt?
  6. Noem 3 helpers?
  7. Welke 2 vriendinnen had Anne frank?
  8. Wie kwam er aan de macht aan Duitsland?
  9.  Wie zijn de ouders van Anne frank?

Vragen.

  1. Waar gingen ze in schuilen?
  2. Hoe noemde ze haar dagboek?
  3. Noem 3 regels?
  4. Naar welke kampen ging Anne frank?
  5. Op welke datum werden ze opgepakt?
  6. Noem 3 helpers?
  7. Welke 2 vriendinnen had Anne frank?
  8. Wie kwam er aan de macht aan Duitsland?
  9.  Wie zijn de ouders van Anne frank?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.