Jukebox

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 6e klas vwo | 318 woorden
  • 26 oktober 2003
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
35 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

De Jukebox

De jukebox is een toestel dat na inworp van een munt een grammofoonplaat naar keuze afspeelt.

De geschiedenis van de jukebox begint al in 1889, toen is de Edison Speaking Phonograph uitgevonden door Thomas Alva Edison. Met dit toestel kan je na het inwerpen van een munt een aantal minuten naar muziek luisteren. Bij deze Phonograph werd de muziek afgespeeld van wasrollen, later ontwikkelde Gabel de Automatic Entertainer, die ipv wasrollen platte platen kan afspelen. Het geluid is alleen erg slecht en dus wordt er in 1908 gestopt met het produceren van de Automatic Entertainer. Pas in 1926 kan de jukebox zijn opmars weer voortzetten, in dat jaar lukt het grammofoonplaten elektrisch af te laten spelen en het geluid te versterken. De jukebox kom in de VS tot bloei dankzij de verkoop van snacks in de nachtelijke uren.De bezoekers van eettenten willen tijdens het eten ook muziek horen, live muziek is echter te duur, dus werd de jukebox ingezet. In 1930 loopt de omzet van de jukebox –industrie sterk terug als gevolg van de economische crisis.

In de jaren 50 ging men veel naar het café om muziek te luisteren en voor de gezelligheid. Muziek zelf kopen was behoorlijk duur voor jongeren, en in het café kon je voor weinig geld zelf een plaatje draaien. De Rock-‘n-roll werd ook vooral door de jukeboxen in de cafés bekend. Bekende jukebox merken zijn: - De AMI (plaatjes laten zien) - De Rock-Ola - De Seeburg - Wurlitzer

In de jaren 60 begint de jukebox zijn populariteit te verliezen, dit komt oa door het grotere aanbod van programma’s op tv, hierdoor komen er minder mensen naar het café.

Tot aan de dag van vandaag worden er nog steeds traditionele jukeboxen gefabriceerd, want de vraag naar jukeboxen is erg groot. De prijzen van deze toestellen zijn door de jaren heen erg op gelopen, er zijn zelfs jukeboxen die zo’n 40.000 gulden kosten.

REACTIES

M.

M.

hoi
leuke spreekbeurt.
heb je mischien nog meer informatie?
of foto's?
mail me alsjeblieft even terug
doeii Maureen

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.