Geschiedenis The Beatles

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 546 woorden
  • 28 augustus 2008
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
9 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Maak jij weleens gebruik van de achteraf betalen-optie bij een webshop?

Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zo belandde Maura in de schulden: 'Wat begon met achteraf betalen eindigde met een schuld van zo’n 3.000 euro.'

Lees nu het interview
Groot-Brittannië heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de popmuziek.
Bands zoals de Stones, The Kinks, The Jam, The Who, The Beatles waren belangrijke Engelse bands in het begin van de popmuziek.
De eclectische benadering van de Beatles was een belangrijke factor in de ontwikkeling van de popmuziek.

The Beatles

De Beatles (John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr) wordt gezien als één van de populairste en invloedrijkste groepen uit de geschiedenis van de Britse popmuziek. Ze braken in Engeland door in 1962, en na een jaar later ook in Amerika, Europa, Azië en Australië. Ook begonnen de Beatles aan films. De film A Hard Day's Night (1964) is een zwart-wit comedy. Verder verschenen Help! (1965), Magical Mystery Tour (1967), Yellow Submarine (1968) en Let It Be (1970).

Gedurende 1964 en 1965 zijn de Beatles zeer druk met reizen en optreden. Tournees werden afgewisseld met studiowerk in London en filmopnames.
De druk van het reizen viel de leden uiteindelijk te zwaar en daarom stopten de Beatles in 1966 met toeren. Op 29 augustus 1966 was het laatste concert in San Francisco. Toen braken de studiojaren aan.

Op 1 juni 1967 verscheen het album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, een album dat de essentie vormt van de jaren '60. Het werd een doorslaand succes. Maar toen in de zomer van 1967 manager Brian Epstein overleed, betekende dat langzaam het begin van het einde voor de Beatles. Ze wilden voortaan zelf hun zaken regelen. Maar dat mislukte. Terwijl de Beatles bezig waren met de opnames voor het 'witte' dubbelalbum viel de groep uit elkaar. Paul McCartney wilde de leider van de groep zijn nu Brian Epstein overleden was en streek daarmee John Lennon tegen de haren in, die de groep had opgericht. Lennon op zijn beurt sleepte zijn nieuwe liefde Yoko Ono overal mee en dus ook de studio in, waar haar aanwezigheid niet werd gewaardeerd door de overige Beatles. Verder werd Lennons muziek door Ono beïnvloed en had hij songs en singlevoorstellen die voor de overige Beatles te apart waren.
Januari 1969 bracht de opnames van het Get Back-project, een project om weer terug te keren naar de eenvoud van vroeger. De bedoeling was om weer lekker op te nemen en weer te toeren zonder allerlei toestanden eromheen, maar dat mislukte. Er werd niet getoerd, in de plaats daarvan deden ze onaangekondigd op een optreden op het dak van hun studio. De elpee kwam er ook niet, alleen een single (Get Back) en de film laat zien hoe de groep uit elkaar valt, geïllustreerd door de ruzie tussen George Harrison en Paul McCartney. George Harrison gooide ook tijdelijk het bijltje erbij neer en ging naar zijn ouders.
Nog eenmaal vlammen de Beatles. Met Abbey Road brachten ze hun laatste klassieke elpee uit in september 1969. Stuk voor stuk klassieke opnames, waarbij de ruzies even opzij werden gezet. De plaat eindigt heel veelzeggend met The End. In april 1970 verscheen nog Let It Be, een door producer Phil Spector opgepoetst en opgeleukt album met opnames van de Get Back-sessies waar de Beatles geen interesse meer voor hadden, tegelijk met de film. Geen van de Beatles kwam opdagen bij de première. Op hetzelfde moment bracht Paul McCartney zijn eerste solo-elpee uit (McCartney), met een zelf afgenomen interview in de hoes gestoken waarin hij verklaarde dat de Beatles voorbij zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.