Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Flamenco

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 462 woorden
  • 10 december 2002
  • 137 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
137 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video
Mijn presentatie gaat over de flamenco... De flamenco is rond het jaar 1400 ontstaan. Eeuwen lang is deze dans beïnvloed. Maar tegen het einde van de 18de eeuw en het begin van de 19de eeuw had deze zigeunermuziek een eigen vorm gekregen, waarin al alle elementen te vinden zijn van de huidige flamenco: de rauwe zang, het gitaarspel, handgeklap, gestamp, de castagnetten en de vele dansvormen. Het is moeilijk te omschrijven wat dé flamenco precies is… zeker is dat het een verzamelnaam is voor de muziek, zang en dans. Flamenco heeft alles te maken met het uitdrukken van gevoel, wat kan variëren van intense triestheid tot grote vreugde. Het is dus een dans vol passie en hartstocht. Ook heeft deze dans een sterk persoonlijk karakter. Daarbij spelen de eigen emoties van de dansers een belangrijke rol, zoals liefde, wanhoop en erotiek. Deze dans is een mengeling van zang, gitaarmuziek, dans, maar ook handgeklap en gestamp. Doordat het ritme van de flamenco vaak verandert helpt dit geklap en gestamp de dansers om de maatwisseling te onthouden. De kleding die de vrouwen dragen is heel opvallend. Het zijn mooie lange jurken, met hele felle kleuren. Ze zijn extra opvallend gemaakt met stippen of strepen, zodat de vouw heel goed kan opvallen bij de man, want dat is juist de bedoeling van deze dans. Naast het ritme, muziek en de dans zijn ook de teksten van de flamenco een belangrijke uitingsvorm. De teksten zijn vaak oud en zijn allemaal heel verschillend van inhoud. Sommigen zijn heel grappig of alledaags, anderen zijn weer heel triest. Alle teksten gaan over het leven, de liefde en de dood. Één van de meest bekende schrijvers is Federico Garcia Lorca. Een zanger die de flamenco heel populair heeft gemaakt is Camarón de la Isla. Hij wordt al één van de grootste flamencozangers van de 20ste eeuw gezien. Ook op gitaargebied zijn er veel bekende namen te noemen, zoals Tomatito. Tomatito is de vader van de zangeressen van Las Ketchup, die deze zomer een hit hadden met The Ketchup Song. Er zijn ook ontzettend veel namen te noemen op gebied van de dans. Enkele favorieten van mijzelf zijn: Maria del Mar Moreno en Eva la Yerbabuena. Er zijn veel verschillende flamencostijlen. Zo heb je bijv. de Bulerias, waarin veel humor speelt. In de Soleares zit veel somberheid en eenzaamheid en in de Alegrias wordt blijheid of vreugde uitgedrukt. Enkele andere voorkomende stijlen zijn: de Fandangos, Tangos, Martinete en Tientos. Mijn favoriete stijl van de flamenco is de Sevillanas. Dit is een vrolijke parendans met een hele vurige stijl, met hele mooie en sierlijke bewegingen. Ik heb jullie nu genoeg verteld over de flamenco, ik zal jullie nu wat laten zien/horen… Dit was mijn presentatie… Zijn er nog vragen?

REACTIES

K.

K.

Ze zijn extra opvallend gemaakt met stippen of strepen, zodat de vouw heel goed kan opvallen bij de man, want dat is juist de bedoeling van deze dans.

er staat een spelfoutje in: geen vouw maar vrouw

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.