Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Escher

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas vwo | 336 woorden
  • 11 maart 2009
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.5
  • 4 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Het leven van Escher
Doordat Escher een tijd lang door Italië trok kwam hij in aanraking met de Moorse mozaïeken. In de ontwikkeling van deze prentkunst zijn de Italiaanse realistische landschappen en gebouwen een voorspel op de kunst die Escher na 1937 zou maken. De nadruk lag op hoogte, diepte en verte.
Escher werkte ook in hout, hij was heel goed in deze technieken en hij kon hier goed mee uitbeelden wat hij bedoelde.
Escher wilde zijn toeschouwers iets laten zien wat eigenlijk niet kon. Iets maken wat er misleidend uit zag. Hierdoor werd hij later een surrealist genoemd.

Door wiskundige vormen lukte het hem zijn toeschouwers een idee te geven van ruimtelijke inzichten op een platvlak.
Ook had hij veel realistische werken gemaakt, maar ook hier kon je al zijn voorliefde voor hoogte en diepte zien. Een voorbeeld van één van zijn Italiaanse, realistische werken was de Castrovalva.
Deze afbeelding heeft iedereen vast wel eens gezien . De man op deze plaat is de tekenaar ervan: de kunstenaar Maurits Cornelis Escher. Hij maakte deze prent in 1935. Je ziet Eschers werkkamer vervormd door de bol, met hijzelf in het midden. Het is zijn atelier in zijn huis in Rome. Dit beroemde zelfportret staat bekend om zijn kwaliteit en de diepgang. Je ziet hier de ‘echte’ wereld, maar ook de hand die de bol draagt. De hand zweeft dan weer ergens in het niets. Escher speelt hier met de grens tussen werkelijkheid en schijn.
Je ziet een zeer duidelijke, fotografisch getekende hand, die een bol vasthoudt die iets groter is dan de hand. In de bol zie je een kamer met links een boekenplank met een schilderijtje erboven en een stoel, en wat verderop een kastje met een schemerlamp erop. Wat verder zie je een paar gemakkelijke zetels, met een bijzettafeltje, voor het raam. Op een van de eerste stoelen (bij de boekenplank) zit een man met een ietwat starre, maar wel geïnteresseerde blik, die vooruit kijkt. Zijn hand komt uit in de hand die de bol vasthoudt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.