postduiven

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas vmbo | 2242 woorden
  • 5 december 2012
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

Inhoud

1 de postduif door de eeuwen heen

2 van ei tot vliegende postduif

3 de verzorging van een duif

4 duiven

5 het vlieg seizoen voor de jonge duiven

6 wedvlucht ringen

7 het hok van een duif schoon houden

8 prijzen

9 soorten klokken

10 vlucht soorten

11 meedoen aan vluchten

12 de postduif een huisdier

13 vereniging

14 kleuren

15 ziektes

1 De postduif door de eeuwen heen

De postduif stamt af van de Rotsduif, een duif die leeft in het wild. Ver voor het begin van onze jaartelling ging men in landen als Perzië, Griekenland en Egypte over tot het houden van duiven. Zo ontstond er een tamme soort. De duiven die men toen hield, waren vooral bedoeld voor consumptie, om op te eten dus.

De oude Romeinen en Grieken (ca. 500 voor Christus) kwamen op het idee om de duiven ook te gaan gebruiken voor het versturen van berichten. Vooral in tijden van oorlog en rampen gebruikte werden met grote regelmaat duiven ingezet om snel belangrijke berichten over te brengen. Tot ver in de twintigste eeuw gebruikte men de postduiven hiervoor.In de 16e eeuw bracht werden de eerste duivenhokken ondergebracht in torens, waarin soms wel plaats was voor 2000 duiven. Alleen edelen mochten dergelijke duiventorens bouwen. De meeste jonge duiven die geboren werden, at men op. De ontlasting van de duiven werd gebruikt om de landerijen te bemesten. Voor 'duivenpoep' werd in die tijd erg veel geld betaald.

 Nu, in de 21e eeuw, wordt wereldwijd in meer dan 40 landen de postduivensport beoefend. De hobby is tussen 1815 en 1825 in België ontstaan. Men kwam toen op het idee om duiven te gaan kweken die snel naar hun hok terugkeren. Vanuit België verspreidde de hobby zich over Europa. Ook in Nederland werd het houden van duiven populai

2. van ei tot vliegende postduif

wanneer je een doffer en een duivin bij elkaar zet omdat je graag jonge duifjes wilt, heet dat koppelen. Na het paren legt de duivin na ongeveer 10 dagen het eerste ei en het tweede ei twee dagen later. Het ei moet gelegd worden in een nest. hiervoor zet je een kom in het broedhok. Je legt stro in de hokken en laat ze zelf nestelen. De doffer en duivin beginnen na het leggen van het tweede ei met broeden. Dat doen ze om de beurt. Na ongeveer 18 dagen komt het eerste ei uit en even daarna het tweede ei. Duiven worden blind en naakt geboren(met wat geel dons bedekt) geboren. Na zes dagen opent een duifje de ogen. Een duifje dat net uit het ei is, krijgt van de ouders zogenaamde (kropmelk) een soort pap. Een krop is een holte in de keel, waar het eten tijdelijk wordt opgeslagen. Na ongeveer een week krijgen de jongen geen kropmelk meer, maar granen. De ouders maken dat wel eerst zacht in de krop. Als een duif ongeveer 25 dagen oud is, moet hij voor zichzelf gaan zorgen. duifjes die bij de ouders weggaan, moeten op eigen poten gaan staan en zelf gaan eten en drinken. Als ze het drinken niet zelf kunnen vinden, zal je in het begin misschien wat moeten helpen. Als een jong duifje de eerste dagen als het zelfstandig is veel met de oogjes knippert en de oogjes dicht houdt, drinkt het niet zelf. Houd het duifje met zijn snavel in de drinkbak. Het zal dan heel snel veel gaan drinken. Hierna weet het de drinkpot te vinden.

3.de verzorging voor een duif

Postduiven verzorgen houd in dat je de duiven dagelijks voer,gritt en water geeft. het grit is belangrijk voor het voer te malen. Het hok moet je ook iedere dag schoonmaken,en je moet ze op ongeveer om de zelfde tijden uit laten vliegen.

4.duiven

waar het allemaal om draait zijn de postduiven. Diverse liefhebbers bieden hun duiven te koop aan. In de verschillende postduivenbladen word regelmatig geadverteerd door mensen die duiven te koop aanbieden.voor 40 euro ben je al in het bezit van een koppel. Het aantal duiven dat je aanschaft is afhankelijk van de grootte van je hok.

5.het vlieg seizoen voor de jongen duiven

,als duiven ongeveer 5 maanden oud zijn kan je de duiven de 1 keer oplaten dit doe je de eerste keer ongeveer 10 kilometer van je huis af de 2 keer ongeveer 15 tot 20 kilometer als je ze 5 keer opgelaten hebt kunnen ze mee met de wedstrijdvluchten deze beginnen met 90 kilometer en eindigen op ongeveer 440 kilometer ze beginnen bij marche is 90 kilometer en eindigen in orleans 440 kilometer dit zijn 9 jonge toeren.

6.wedvlucht ringen

Duiven die meedoen aan een wedvlucht krijgen een extra ringetje om de poot. Afhankelijk van de klok die de liefhebber gebruikt, is dit een gummiring of een chipring. Wanneer de duif terugkeert van de vlucht, moet er 'geconstateerd' worden. De gummiring moet in de klok gedaan worden. De chipring komt, wanneer de duif naar binnengaat, langs een antenne. De aankomsttijd wordt in het laatste geval elektronisch vastgelegd.

 7 Het hok van een duif schoonhouden

Dagelijks moet het duivenhok worden schoongemaakt. De ontlasting van de duiven wordt met behulp van een krabber van de vloer, de zitschapjes en uit de broedhokjes gekrabt. 

Omdat ook via drinkwater ziekten kunnen worden overgegeven moeten ook de drinkbakken   regelmatig goed schoongemaakt en gedroogd worden. Natuurlijk moeten ook de etensbakken zo nu en dan een grondige schoonmaakbeurt krijgen en bijvoorbeeld ook de manden waarin de duiven worden vervoerd.
Ook ratten en muizen kunnen ziektekiemen overbrengen. Daarom is het raadzaam in de gaten te houden dat 's nachts geen voer in de etensbakken blijft liggen en dat de voervoorraad goed afgesloten wordt bewaard (niet in papieren zakken). Uiteraard moet worden voorkomen dat muizen en ratten het hok in kunnen. 

8 Prijzen

De meeste liefhebbers doen aan vluchten mee om kampioen te worden. Door veel punten te behalen, kunnen ze een bepaald kampioenschap winnen, bijvoorbeeld beste oude duif van dat jaar.

In de regel is het ook mogelijk om een gokje te wagen. Dit heet poulen. Er worden dubbeltjes en kwartjes ingezet. Wanneer de duif goed presteert, maakt de liefhebber kans zijn poule geld met wat winst terug te verdienen.

9 Soorten klokken

Er kunnen verschillende soorten klokken worden gebruikt. Allereerst is dat de mechanische klok. Wanneer de duif thuiskomt, haalt men het gummiringetje van de poot en stopt deze in een opening in de klok. De ring verdwijnt in de klok en op een papierrol wordt een afdruk met de juiste tijd gemaakt. 

Een moderne variant is de computerklok. Deze klok heeft geen mechanisch, maar een digitaal uurwerk. Ook in de duivensport zijn de ontwikkelingen niet stil blijven staan. Een aantal jaren geleden is het elektronisch constateren ingevoerd. De liefhebber heeft een elektronisch apparaat waarin alle nummers van de duiven die hij laat meedoen aan vluchten zijn ingevoerd. Dit apparaat is verbonden met een antenne. Deze antenne wordt in de buurt van de invliegopening bevestigd. Wanneer de duif arriveert en het hok ingaat, passeert hij deze antenne. Een chip, bevestigd aan de poot van de duif, geeft een signaal door naar het apparaat. De duif is geconstateerd.

10 Vlucht soorten

wedvluchten met postduiven worden over verschillende afstanden gehouden. We kennen vitesse-midfond en fondvluchten. De vitessevluchten zijn de vluchten over korte afstanden. Deze varieren van ongeveer 60 tot 250 kilometer. De midfondvluchten zijn vanaf 300 kilometer to 500 kilometer. De fondvluchten varieren van 500 tot 1300 kilometer. het is bij de duiven niet veel anders dan bij menselijke sporten als hardlopen en schaatsen. Sprinters moeten nooit aan een marathon meedoen terwijl marathonlopers niet aan een sprint moeten beginnen. Natuurlijk kan een ,marathonloper heel gemakkelijk de 100 meter overbruggen, maar winnen is er nooit bij. Zo is het bij duiven ook. Door selectie en gerichte kweek zijn er duiven die heel goed zijn op korte afstanden terwijl andere juist heel goed zeer grote afstanden kunnen overbruggen. Beide soorten hebben zo hun voor-en nadelen voor de liefhebber. Vliegt men op korteafstanden dan kan de liefhebber heel goed berekenen dat bij een lossing om 8.00 uur op een afstant van bijvoorbeeld 200 kilometer de duiven met een licht windje mee om goed 10.00 uur  thuis zijn. De tijd van lossing en andere bijzonderheden worden op teletekst vermeld. Binnen een half uur is dan vrijwel zeker zijn laatste duif thuis. Na het verzorgen van de duiven moet men de klok laten afslaan, maar dan is de zaterdag vervolgens vrij om deze te besteden naar eigen goedvinden. Op de lange afstanden is dat wel even anders. Bij de lange afstanden worden de duiven op vrijdag meestal rond het middaguur gelost. Met 1000 kilometer voor de boeg kunnen de duiven niet op dezelfde dag het thuishok bereiken. Deze komen dan op zaterdag aan, maar het is lang niet altijd voorspelbaar wanneer de eerste duif komt. Dat kan vroeg in de ochtend zijn, maar ook pas tegen het middaguur. Dit alles is afahnkelijk van de weersomstandigheden en dan vooral van de wind. Er kan ook ergens onderweg een regengebied liggen dat eerst weg moet trekken voordat de duiven daar voorbij gaan. Dit alles betekent dat men moet opstaan bij het krieken van de dag waarbij het niet is uitgesloten dat men uren op de eerste duif moet wachten. Als de eerste duif in nederland thuis is wordt op teletekst vermeld hoe laat en waar die duif is aangekomen. Dit geeft meestalwel een goede indicatie voor de eigen duiven. In tegenstelling tot de korte vluchten komen de duiven niet kort na elkaar. Daar kunnen soms uren tussen zitten. Natuurlijk wil men graag de duiven aan zien komen en ze na een dergelijk zware tocht zelf goed verzorgen. Dit wil vaak zeggen dat de zaterdag de gehele dag in het teken van de duiven staat. Dergelijke lange vluchten zijn er niet iedere week, maar dan nog kunnen het soms lange dagen zijn. Soms zijn de duiven vroeg thuis van deze lange vluchten, zeker als ze de wind mee hebben. Een enkele keer presteren enkele duiven het om zelfs midden in de nacht thuis te komen. Deze nachtvliegers zorgen soms voor veel sensatie. In de regel sluiten deze concoursen echter in de middag. Tegenover deze inspanning staat dat wel de ontspannende opwinding bij het terug zien komen van de duiven over deze grote afstanden. Het respect en de blijdschap die men voelt voor de duif die toch maar weer iedere keer een dergelijke prestatie levert gaat er bij deze vluchten nooit af. Zeker bij een vroege duif die met ingetrokken vleugels een duikvlucht naar beneden maakt om snel zijn plaatsje in het hok op te zoeken kan veel sportieve opwinding bij de eigenaar teweegbrengen

11 Meedoen aan vluchten

Postduiven vliegen altijd terug naar de plaats waar ze geboren zijn. Van deze eigenschap werd al voor onze jaartelling gebruik gemaakt door postduiven berichten over te laten brengen, vooral tijdens oorlogen en rampen. Aan het begin van de 19e eeuw kwamen een paar Belgen op het idee om wedvluchten te gaan organiseren. Een aantal mensen begon met het kweken van duiven die in staat waren om nog sneller het eigen hok terug te vinden.

Nu wordt in zo'n veertig landen over de hele wereld door zo'n 3.000.000 mensen de postduivensport bedreven, ook in Nederland.

12 De postduif, een huisdier

Een heleboel mensen in Nederland, bijna 25.500, zijn lid van een postduivenvereniging. Zij noemen zichzelf postduivenliefhebbers. Daarmee bedoelen ze dat ze het leuk vinden om postduiven als huisdieren te hebben, dat ze graag voor deze vogels zorgen. Elke dag geven ze de postduiven voer en vers drinkwater en maken ze het duivenhok schoon. Regelmatig mogen de duiven uit het hok om een rondje te vliegen en zo nu en dan krijgen ze een bad. Heel speciaal voor de liefhebber is de tijd waarin de duiven jongen krijgen.

   

Een postduif heeft de eigenschap altijd terug te keren naar de plek waar hij is geboren. Door de duiven nog eens extra te laten oefenen, zijn ze nog beter en sneller in staat hun hok terug te vinden. Ieder jaar in de periode april t/m september

worden er speciale wedvluchten georganiseerd.

Naast de postduif zijn er nog heel veel andere soorten duiven die als huisdier worden gehouden. Het gaat dan om sierduiven die speciaal voor de kleur of de lichaamsvorm worden gekweekt. Deze duiven doen niet mee aan wedvluchten, maar wel aan tentoonstellingen.

13 vereniging

Wanneer je postduiven houdt, kun je het beste lid worden van een vereniging. Hier leer je andere duivenliefhebbers kennen, die je zo nu en dan een goed advies kunnen geven. Misschien is er zelfs iemand bereid om je begeleider te worden, zodat je altijd iemand hebt waar je met je vragen terecht kunt.

Als je mee wilt gaan doen aan wedvluchten, moet je lid zijn van een bij de NPO aangesloten vereniging. In de meeste verenigingen is het zo dat een jeugdlid een zeer lage contributie betaald.

14 kleuren

postduiven komen in allerlei kleuren voor. Er zijn twee basis kleuren namelijk blauwgrijs en roodbruin. hierop zijn nog een paar variaties mogelijk. Zo kan een duif bijvoorbeeld een of een paar witte veren in de vleugel hebben dit is een witpen. Er zijn ook nog andere kleuren zoals vaal of roodband. Blauwband. donkerkras bont. Ijsbont. Kras. Roodkras. Zwart of donkerkras. Licht kras witpen.spor. Men laat de duiven vluchten maken over grote afstanden. Men rijdt ze ver weg van huis en laat ze op eigen 'kompas' in groepen terug vliegen. De snelste duiven hebben gewonnen. De eigenaren van duiven worden ook wel "duiven

15 ziektes

duiven kunnen veel ziektes krijgen zoals het geel, ornithose, pokken, paratyfus, paramyxo, adenovirus, endoparasieten, ectoparasieten, coccidiose, dit zijn alle ziektes die duiven kunnen krijgen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.