Parkieten

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1306 woorden
  • 28 augustus 2008
  • 208 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
208 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Spreekbeurt parkieren

IK GA MIJN SPREEKBEURT OVER PARKIETEN HOUDEN, OMDAT IK ZELF OOK TWEE PARKIETEN HEB.

1. De geschiedenis van de parkiet

De parkiet komt oorspronkelijk uit Australië. Vooral de grasparkiet komt daar vaak voor. Ze vormen daar Grote zwermen zoekend op de grond naar allerlei zaden. Ze broeden in groepen, meestal tussen augustus en december. De parkiet werd ontdekt in 1840 ontdekt door de Britse ornitholoog john gould hij nam een paar vogels mee naar Europa en al gauw de populairste kooivogel.

2. Soorten en ondersoorten

De parkietenwereld telt verschillende soorten parkieten bijvoorbeeld de grasparkiet, valk parkiet, albinoparkiet, kuifparkiet, mozaikparkiet, mauvebontparkiet Australische Koningsparkiet Bergparkiet Carolinaparkiet Grote Alexanderparkiet Halsbandparkiet Kakariki MonniksparkietRoodrugparkiet Rosetteparkiet

en nog veel meer soorten en ondersoorten. In totaal zijn er 68 soorten en 128 ondersoorten.

3. De aanschaf van een parkiet

Als je een parkiet wilt kopen dan moet je het volgende kopen. Een kooi, voer, schelpenzand, een waterbakje en een voerbakje. Je kunt een parkiet in de winkel kopen maar ook bij de kweker dan zeg je dat een parkiet uit een volière komt. Een volière is een gigantische kooi bij de kweker als je een parkiet koopt kan je hem laten kortwieken dan is hij beter tam te maken.

4. Leeftijd bepalen

Aan de hand van een paar kenmerkenkam je een jonge parkieten en een volwassen parkieten Dit is belangrijk als je een parkiet echt als een gezelschap dier wilt. Het is dan het beste dat je een vogel tussen de 5 a 6 weken koopt. Want een oude parkiet krijg je niet meer tam. Bij jonge vogels begint de streeptekening vlak boven de washuid. Bij jonge vogels van de kop naar de nek na ongeveer 10 weken beginnen de strepen te vervagen. Bij jonge vogels is de pupil en de iris zwart na ongeveer 12 weken begint de iris wit te worden. Als 12 tot 16 weken oud is gaan ze ruien. De rui duurt 4 tot 5 weken.Parkietjes kunnen ongeveer een jaar of 10, 12 worden.Maar er zijn ook parkietjes die de leeftijd van 15 halen of 20.

5. kooien

Er zijn vele kooien verkrijgbaar in verschillende groottes, stijlen en kleuren. Het beste is een ijzerdraadkooi met losse bodem, die makkelijk schoon zijn te maken. Je kunt het beste een kooi met verticale en horizontale zodat je parkiet kan klimmen op zijn kooi. De ruimte tussen de tralies zodanig zijn dat de parkiet zijn kop er niet tussen kan steken. In de kooi kan je allerlei speeltjes hangen.

6. Volières

Volières zijn er in verschillende soorten en maten. De keuze hangt in hoge maten af van de doelen van de parkiethouder, de beschikbare ruimte en de kosten. De volières worden meestal door een kweker gebruikt. De volière bestaat uit 2 gedeeltes uit een vlieg gedeelte en een overdekt gedeelte waar de vogels wat rust krijgen. Zorg dat het overdekte gedeelte waterdicht is.

7. Voeding

Voeding is natuurlijk heel belangrijk ook voor een parkiet parkieten eten vooral zaden. Parkieten eten een mengel van kanariezaad en millet, met sesamzaad, lijnzaad, haver en hennep. Naast zaad eten ze ook groenvoer zoals paardebloemen, sla en spinazie (niet gekookt).

8. Jongen

Ongeveer 14 dagen nadat de bevruchting plaats vindt legt de pop eieren (een pop is een vrouwtjes parkiet) de pop begint pas te broeden na het 2e ei. De man geeft de pop eten tijdens de broedtijd. Na ongeveer 18 dagen komen de eieren uit. Het kuiken gebruik zijn ei tand om door de schaal heen te komen.


9. Een lekkernij

De oorspronkelijke bewoners van Australië de aboriginals, noemde de parkiet bechiqa dat aboriginals is voor lekker voedsel.

10. Leren praten

Parkieten leren gemakkelijkst spreken als ze worden getraind. Ze reageren het best op vrouwen en kinderen.

11. Nieuwe woorden leren

Je moet beginnen met makkelijke worden bijv. met Snoopy of Tweety hun namen . En herhaal dat de hele tijd. Maar het kan makkelijker je geeft hem bijv. spraakzaad, maar dan moet je toch herhalen het gaat alleen wat sneller. Hij herhaalt de woorden die hij het meest gehoord.

12. gezondheid, ziekten en kwalen

Het kan altijd voorkomen dat de vogel bij een ongeluk een ernstige wond oploopt of iets breekt. Wees hier altijd op voorbereid. Het is handig om een EHBO-kit in huis te hebben, waarin naam en telefoonnummer van de dierenarts vermeld staan. Bij kleine wondjes heb je niet meer nodig dan een ontsmettend middel of een bloedstelpend poeder. Breekt het beestje een vleugel of een potje zet het dan in een verwarmde ‘ziekenkooi’ waar hij kan rusten. Raad pleegt altijd de dierenarts. Mogelijk moet het gebroken ledemaat gespalkt. De rui is een jaarlijks voorkomend fenomeen. Het verenkleed wordt vervangen. Als het goed is ze er geen kale plekken zichtbaar. Geef tijdens het ruien extra vitamine en mineralen want de parkiet heeft dan minder weerstand(kwark lusten het niet). Zieke vogels zijn minder actief en verliezen soms hun eetlust. Het verenkleed is donzig, de ogen blijven gesloten. De meeste voorkomende oorzaak van ziekte is tocht, die ademhalingsproblemen veroorzaakt. Antibiotica die via water kunnen toegediend worden. Soms heeft de arts een beetje kots van de vogel nodig om te onderzoeken. Enkele ziektes die een parkiet kan krijgen: darmparasiet, veermijt, verkoudheid en diarree. Natuurlijk zijn dat niet de enige ziektes.

13. nesten

Parkieten kunnen in groepen of met z’n tweeën broeden, in een kooi of in een volière. Volières bieden een meer natuurlijke omgevingen zijn dus beter. Om tot goede broedprestaties te komen hebben parkieten het voorbeeld van ervaren broeders nodig. In het wild bouwen ze nesten in holen en in holle bomen. Net als alle andere papegaaiachtige. De parkiet gebruikt nauwelijks takjes of andere dingetje om hun nest te bouwen


14. tam maken en africhten

Voor je met tam maken begint, is het misschien een goed idee de vogel te kort wieken dan is hij beter tam te maken anders vliegt hij de hele kamer door omdat hij bang voor je is. Ga in een kleine opgeruimde kamer zitten waar de vogel niet te zeer wordt afgeleid. Zet de kooi in de kamer en zet het deurtje open of haal de kap er van af, en zorg dat de parkiet zelf de kooi kan verlaten. Pak een stokje ongeveer 20 cm lang en probeer de parkiet met zachte dwang hierop te laten zitten. Misschien wil de parkiet in het begin niks te maken hebben met zijn baasje, maar als de vleugels kortgewiekt zijn dan zal hij op een gegeven moment niet meer weglopen. Herhaal dit totdat de vogel ontspannen op het stokje zit.
Tip: wacht en dag met tam maken anders plas hij letterlijk de boel onder.

15. Mijn eigen parkiet.

Zelf heb ik 2 parkieten ze heten Snoopy en Tweety. De vrouwtje is Tweety dat is de gele en de groene heet Snoopy en dat ia de mannetje. het zijn grasparkieten.
De mannetje is 10 weken en de vrouwtje is 9 weken. Ze vechten heel vaak want als de mannetje aan het eten is komt de vrouwtje heel vaak wilt ze ook eten maar mag dan niet van het mannetje en dan gaan ze vechten en als de mannetje dan niet meer eet mag de vrouwtje nog steeds niet en dan doet de vrouwtje het stiekem als de mannetje niet kijkt. Maar soms kan ze ook gewoon eten. Ze vliegen soms in het woonkamer rond en dan willen ze niet terug in hun kooi gaan ze telkens heen en weer vliegen het duurt dan ongeveer een kwartier voordat ze weer in hun kooi zitten. Ik heb mijn parkiet in een volières gekocht.

Dan heb ik heb nog een paar vragen.

Vraag 1. Hoe heet de man die vogels heeft ontdekt?
Vraag 2. In welke jaar werden de vogels ontdekt?
Vraag 3. Hoeveel soorten zijn er?
Vraag 4. En hoeveel ondersoorten?
Vraag 5. Wat moet je eerst kopen als je een parkiet wilt kopen?
Vraag 6. Waar kan je parkieten kopen?
Vraag 7. Wat is een volières?
Vraag 8. Hoe oud kan een parkiet worden?
Vraag 9. Op wie reageren parkieten het meest?
Vraag 10. Noem een paar soorten parkieten.

Dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen?

REACTIES

A.

A.

Vet Coole Spreekbeurt :)

13 jaar geleden

R.

R.

Coole spreekbeurt

12 jaar geleden

H.

H.

super spreekbeurt

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.