Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Het menselijk lichaam

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • groep 8 | 803 woorden
  • 2 september 2008
  • 68 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
68 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!
Inhoud

1. Inleiding
2. Inhoud
3. Waarom zien we er verschillend uit?
4. Wat zit er in je lichaam?
5. Waarom heeft niet iedereen dezelfde huidkleur?
6. Wat doen je hersenen?
7. Waarom heb je botten?
8. Hoe kun je zien?
9. Hoe kun je horen?
10. Waar komen Baby`s vandaan?
11. Waarom baby`s niet kunnen lopen en praten.
12. Weetjes.

Waarom zien we er verschillend uit?


Je hebt mensen in veel verschillende vormen en maten. Ze kunnen kort of lang en dun of dik zijn. Ze kunnen hele lichte maar ook hele donkere huid- of haarkleur hebben. Hoe iemand eruitziet hangt af van hun leeftijd,geslacht en hoe andere familieleden eruitzien. Zelfs het werk dat ze doen kan er invloed op uitoefenen. Maar onder de huid werkt ieders lichaam op dezelfde manier.

Wat zit er in je Lichaam?


Je lichaam lijkt op een heel ingewikkelde machine. Het bestaat uit duizenden verschillende onderdelen die onder je huid allemaal dicht op elkaar zijn geplakt. Belangrijke lichaamsdelen,zoals spieren,botten en andere organen,worden bestuurd door zenuwen en door buisjes voorzien van bloed. Al deze verborgen delen van je lichaam zijn altijd aan het werk,dag en nacht,om je in leven te houden,je energie te geven en te laten groeien.


Waarom heeft niet iedereen dezelfde huidkleur?


Je huid bedekt je hele lichaam. Je huid is rekbaar en zit als gegoten. Sommige mensen hebben een bleke huid en anderen een donkere huid. Dit komt omdat de donkere
huid de bruine kleurstof melanine bevat. Als Je huid een heleboel melanine bevat. Als je huid een heleboel heeft, is je huid donkerder da de huid van iemand met weinig melanine. Melanine beschermt je lichaam tegen schadelijke stralen van de zon. Als je veel tijd doorbrengt in de zon, maakt je huid meer melanine en krijg je een kleurtje.

Wat doen je hersenen?


Je hersenen zijn een orgaan in je schedel en ongeveer zo groot als je twee vuisten. Toch zitten ze ingewikkelder in elkaar dan welke computer dan ook en besturen je hele lichaam. De hersenen zijn de plaats waar je denkt, gevoelens en ideeën krijgt,Dingen leert en herinneringen opslaat. Ze zorgen ervoor dat elk deel van je lichaam blijft werken. De hersenen zijn verdeeld in verschillende dingen die je doet, Zegt, Denkt, voelt en ziet.

Waarom heb je botten?


Er zitten meer dan 206 botten in je lichaam, die gezamenlijk je skelet vormen. Je skelet zou je als een plumppudding in elkaar zakken. Botten hebben verschillende vormen en maten, afhankelijk van het gewicht dat ze moeten dragen en de taak die ze moeten vervullen. Je dijbeenderen zijn de grootste botten in je lichaam kunnen dragen wanner je opstaat, rent, loopt of springt.

Hoe kun je zien?

Je ogen vangen het licht op dat weerkaatst wordt door datgene waar je naar kijkt. Het sturen signalen naar hersenen die je vertellen wat je ziet. Het licht buigt af als het door het hoornvlies aan de voorkant van je oog gaat. Daarna komt het door een gaatje, de pupil, het oog zelf binnen. Een lens steltop het netvlies, de achterkant van het oog. Miljoenen lichtgevoelige cellen in het netvlies sturen de beelden daarna naar je hersenen via de oogzenuw.


Hoe kun je horen?


Geluiden verplaatsen zich als trillingen door de lucht. Die trillingen noemen we geluidsgolven. Je oren vangen deze golven op en sturen signalen naar je hersenen. Het buitenste deel van elk oor voert de golven naar je trommelvlies, dat gaat trillen. Deze trillingen gaan via hele kleine botjes naar het slakkenhuis, een spiraalvormig, met vloeistof gevuld buisje dat diep in je oor zit. De vloeistof beweegt en laat haartjes trillen die aan zenuwcellen vastzitten. Deze cellen sturen signalen naar je hersenen en je hoort geluiden.

Waar komen baby`s vandaan?

Vrouwen hebben eicellen en mannen hebben zaadcellen. Je hebt beide cellen nodig om een baby te maken. Elke baby begint zijn leven als een eitje dat kleiner is dan de punt van deze zin. Het eitje word gemaakt als een man en een vrouw met elkaar vrijen. Ze liggen dicht tegen elkaar aan en de man brengt vocht met de zaadcellen bij de vrouw naar binnen. Als een zaadcel samensmelt met een eicel de vrouw, nestelt de eicel zich in de baarmoeder in haar buik en begint er een baby te groeien.

Waarom baby`s niet lopen en praten.

Een baby heeft niet zulke sterke spieren en kan nog niet zo goed gebruiken. Ze kunnen met hun benen schoppen en geluiden maken, maar ze weten nog niet hoe ze moeten opstaan of praten. Baby`s moeten ontdekken wat hun lichaam allemaal kan en alle basisvaardighedenleren die ze nodig hebben in het leven. Ze doen dit door andere mensen na te doen en dingen steeds opnieuw te proberen. Als je opgroeit, besteed je veel tijd aan het proberen en leren van nieuwe vaardigheden , zelfs wanner je speelt.

REACTIES

S.

S.

er moet meer info over de zenuwen bij!

12 jaar geleden

A.

A.

Dat heb je gewoon uit een boek gehaald! Heb het boek al gelezen....

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.