Hamsters

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 953 woorden
  • 11 september 2002
  • 223 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
223 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

1. Soorten Hamsters. De Campbelli hamster Deze hamster komt uit Azië. Hij kan de kleur van zijn vacht veranderen aan zijn omgeving. De Roborovsky hamster: deze komt uit Mongolië en China, en is de kleinste hamster die als huisdier wordt gehouden. Ook komen de Chinese en Dzjoengaarse hamster uit Mongolië en China. De veldhamster: is de grootste hamster. Hij is familie van de goudhamster. Hij is 23 centimeter lang.

Goudhamster De goudhamster slaapt overdag en wordt 's avonds pas actief. Hij kan tussen de 2 à 3 jaar oud worden. Hij is erg op zijn vrijheid gesteld en daarom niet zo geschikt als huisdier. Goudhamsters houden van klimmen. Een val van 1 meter hoog is voor een goudhamster al dodelijk.

De Russische dwerghamster Deze hamster is overdag actiever dan de goudhamster. Hij is in het begin niet makkelijk vast te houden, maar na een tijdje is hij hier aan gewend. De Russische dwerghamster heeft veel energie en moet dat ook kwijt kunnen. Daarom moet je veel speeltjes in zijn kooi doen. Hij is intelligenter dan de goudhamsters, maar kan niet zo goed klimmen als de goudhamster.

Het kiezen van een gezonde hamster Je moet er op letten of het een mannetje of vrouwtje is. Of hij actief is, ondernemend is, alert en nieuwsgierig is. De ogen helder en geen afscheiding hebben. De vacht moet glanzen. De anus en geslachtsorganen moeten schoon zijn. Een gezonde ademhaling is ook heel belangrijk. De goudhamster kost in de dierenwinkel ongeveer F. 15,--. De Russische dwerghamster is veel duurder F 25,-- ongeveer, dat komt omdat hij veel minder jongen krijgt dan de goudhamster.

2. Het Hamsterhuis Het beste kun je een kooi kopen voor je hamster. Hier komt goed frisse lucht in. Het kan er niet in tochten en is niet te warm. Want een hamster kan niet goed tegen oververhitting. De tralies van de kooi moeten goed stevig zijn, ander bijt hij ze stuk, en ze moeten horizontaal lopen. Een ronde kooi is niet geschikt, de hamster kan zijn daar niet goed in oriënteren. Een kooi met meerdere verdiepingen mag niet te hoog zijn in verband met vallen. De kooi met ongeveer een oppervlakte hebben van 61 vierkante centimeter. Op de bodem van de kooi kun je het beste grenen of vurenhouten krullen leggen. Andere soorten houtkrullen veroorzaken haaruitval en infecties bij de hamster.

In de kooi kun je de volgende speeltjes neerleggen : - hamsterrad; hierin kan de hamster flink rennen en zijn energie kwijt. - huisje; dit kan hij gebruiken om in uit te rusten en zijn voedsel op te slaan. - buis; hiermee kan hij spelen. - knaagblok; dit zorgt er voor dat zijn tanden niet te lang worden. - zoutblok; want de hamster heeft zout nodig.

3. Voedsel Als basisvoedsel krijgen de hamsters droogvoer, maar dat is wel eentonig van smaak. Je kunt het afwisselen met een pinda of een zadenmix. Je moet wel uitkijken dat de hamster niet altijd het lekkerste eruit pikt. Als je ze te veel pinda's geeft kunnen ze een voedseltekort krijgen. Dat betekent dat ze te veel van hetzelfde krijgen en dus te weinig van de andere zaden. Pinda's zijn heel erg vet, dus als ze die te veel krijgen worden ze te vet. Eén pinda per drie dagen is meer dan genoeg. Hoeveel voedsel de hamster krijgt, hangt af van de soort hamster. Ik heb een Goudhamster en die krijgt ongeveer 10 tot 15 gram gemengd zaadvoer per dag. Daar komen dan nog enkele tussendoortjes bij, zoals; Paardebloem, Sla en soms een spin. Hij mag absoluut geen vliegen, want deze hebben ziektekiemen bij zich. Ook mag hij geen chocolade. Wat hij wel mag hebben en wat zeer gezond is, is een hondenkoekje. De hamster stopt het voedsel in zijn wangen. Hij neemt het dan mee naar zijn huisje, spuugt het dan uit om het rustig te kunnen opeten. De hamster moet altijd genoeg water hebben. Hij kan soms ineens behoefte aan water krijgen. De drinkfles moet altijd goed schoon zijn en één keer in de week schoon gemaakt worden met een schuursponsje en afwasmiddel. Je moet het flesje dan wel goed omspoelen.

4. Verzorging Het is heel belangrijk om er voor te zorgen dat de tanden van de hamster niet te lang worden. Als dit wel gebeurt kan de hamster dood gaan, want dan kan hij niet meer eten. De tanden van de hamster blijven altijd doorgroeien. Daarom moet er in de kooi altijd een knaagsteen liggen. Daaraan kan hij zijn tanden slijten. Ook moet hij zijn tandjes kunnen slijpen aan zijn eten. Daarom moeten er harde stukjes in het voedsel zitten. Je kunt ook geroosterd brood of takjes in de kooi leggen. Op die manier kan de hamster zijn tandjes slijpen. Je moet regelmatig kijken of de hamster nog kan eten en genoeg eten heeft. De kooi van de hamster moet altijd goed schoon zijn. Er moeten altijd genoeg houtkrullen is de kooi liggen. De Hamster gaat zich altijd in de krullen verstoppen.

5. Voortplanting Hamsters worden meestal 's nachts of in de hele vroege ochtend geboren. De draagtijd is ongeveer 16 tot 18 dagen. Als de jongen geboren worden zit het vrouwtje meestal en poetst de resten van het bloed en vocht weg en maakt de jongen schoon. De moeder brengt de kleintjes naar het nest. Je moet het nest en de kooi met rust laten en nooit de kleintjes aanraken. De moeder herkent de baby's aan hun geur en als je ze aanraakt is hun eigen geur weg en kan de kleintjes niet meer herkennen. Soms eet ze de kleintjes dan zelfs op. De ogen van de kleintjes blijven ongeveer 10 dagen dicht. Een hamster krijgt ongeveer 8 tot maximaal 18 jongen. De jongen kunnen voor zichzelf zorgen als ze drie weken oud zijn. Een hamster wordt ongeveer 3 tot 4 jaar oud.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.