Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Gebarentaal en Handalfabet

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas vmbo/havo | 471 woorden
  • 27 mei 2008
  • 78 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
78 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Hoofdvraag: Wie heeft gebarentaal en handalfabet bedacht?

Ik heb niet echt heel precies kunnen vinden wie gebarentaal en handalfabet heeft bedacht. Waarschijnlijk is het handalfabet en gebarentaal bedacht door een monnik Beda Venerabilis. In 1250 schreef hij op, hoe je met het buigen en strekken van je vingerkootjes de getallen 1 tot en met 100.000 kan uitbeelden. In de jaren erna bedachten mensen om ook letters te bedenken om te kunnen uitbeelden voor mensen die slechthorend en/doof zijn. Er zijn ook nog veel andere monniken en andere mensen die ook iets hebben gedaan om het gebarentaal of handalfabet beter te maken. Ook is het waarschijnlijk voor een groot deel in kloosters ontstaan. Omdat monniken en nonnen niet mochten praten, omdat ze dan God zouden beledigen. Daarom communiceerden ze maar via gebaren naar elkaar te maken. In alle jaren erna

Deelvraag 1: Hoelang bestaat gebarentaal en handalfabet al?
Er is niet echt bekend vanaf wanneer het gebarentaal en handalfabet bestaat.


Deelvraag 2: Waar kun je het leren?
Er zijn in Nederland 2 soorten cursussen om gebarentaal of handalfabet te leren.

De eerste is:
- Cursussen Nederlandse Gebarentaal (NGT).
NGT is de natuurlijke taal voor mensen die doof zijn geboren.. Dus het word ook vooral door die doven gebruikt. Tijdens deze cursus leer je de taal Nederlandse Gebarentaal, je leert de gebaren van de NGT, maar ook de eigen grammatica en uitdrukkingen van de NGT.

De tweede is:
- Cursussen Nederlands met gebaren (NMG).
NMG is bijna hetzelfde als NGT en Nederlands: bij NMG spreek je Nederlands en dat ondersteun je met gebaren uit de NGT. Dus als een soort ondertiteling. Je houdt dus de Nederlandse grammatica en Nederlandse uitdrukkingen aan. NMG wordt vooral door slechthorenden gebruikt.
Bij een cursus NMG leer je dus alleen de gebaren uit de NGT, want je houdt de Nederlandse grammatica en uitdrukkingen aan. Het handalfabet is redelijk snel te leren. Er zijn precies 26 handvormen; één voor elke letter van het Nederlandse alfabet. Het leren van de Nederlandse Gebarentaal duurt langer, want het bestaat uit honderden gebaren en een eigen grammatica. Net zoals het Nederlands ook uit honderden woorden en een eigen grammatica bestaat.

Deelvraag 3: Is gebarentaal en handalfabet internationaal?
Het Nederlandse handalfabet is een (klein) onderdeel van het Nederlandse Gebarentaal De afkorting daarvan is het NGT. De NGT heeft voor alle begrippen een gebaar, terwijl het handalfabet voor elke letter van het Nederlandse alfabet een aparte handvorm heeft. Net zoals de gebarentaal is het handalfabet niet internationaal. Elk land heeft dus zijn eigen gebarentaal en zijn eigen handalfabet. Op elke plaats waar groepen mensen woonden zijn gesproken talen ontstaan; op elke plaats waar groepen dove mensen woonden zijn gebarentalen ontstaan. Daarom zijn gebarentalen niet internationaal.

Gebarentalen zijn over het algemeen landstalen, vaak met verschillende dialecten. Als je alle lettergrepen en grammatica enz. goed kent, kun je alles zeggen wat je maar wilt!

REACTIES

L.

L.

lang wie heeft dit gemaakt????

11 jaar geleden

S.

S.

Sorry hoor maar wat een slechte vragen en slechte 'opsommings'- antwoorden...

Ik wil je niet beledigen, maar alleen anderen waarschuwen dat dit niet goed is voor een werkstuk.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.