De zeepok

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 317 woorden
  • 4 september 2008
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
15 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

De zeepok

Zeepokken zijn kreeftachtigen. Het zijn diertjes van 5 tot 10 mm groot (soms 15 mm). Een zeepok is een soort larve die rondzwerft in het water.
Als de zeepok een geschikt plekje heeft gevonden, dan zet hij zich vast en komt nooit meer los. Hij maakt een huisje van kalkplaatjes rond zichzelf om zich te beschermen tegen de vijand. Deze huisjes gaan open als ze onder water liggen (bv. bij vloed) en als ze boven water liggen dan gaan ze dicht. Dus het diertje zelf zullen we niet zo vlug zien.

De zeepok woont in de zee op alles dat een lange tijd onder water heeft gelegen bijvoorbeeld stenen, schelpen en zelfs op walvissen. (Schelpen met zeepokken: hier zie je huisjes van zeepokken op een schelp) + (Foto 1: zeepokken op een walvis). Zeepokken herken je aan hun vulkaanvormige schelp en je kunt ze ook vergelijken met een plat kegeltje. De huisjes zijn gebroken wit van kleur. Ze zijn heel stevig, ze kunnen zelfs ons gewicht dragen. (Foto 2: Huisjes van dichtbij). Zeepokken zijn familie van de mossels (mosselschelp).

De zeepokken eten wieren en ze doen dat met hun poten: als het water over hen stroomt steken ze hun borstelige pootjes door de twee valdeurkleppen aan de top van hun huisje en vangen hun voedsel. In feite staat de zeepok op zijn kop en trapt hij het voedsel met zijn voeten in zijn mondopening. Hij blijft eten en groeien.

Natuurlijk hebben zeepokken ook vijanden en dat zijn de zeenaaktslak (Foto 3: zeenaaktslak) ,de purperslak (Foto 4: purperslak) en de wulk (foto 5: wulk). Zeeslakken bewegen traag en omdat zeepokken vastzitten, zijn ze een gemakkelijke prooi.

Zeepokken zijn soms een last voor de mensen die met boten varen, want ze zetten zich soms vast op de zijkant van de boten en ze kunnen er moeilijk af.
Wie graag aan zee zeepokken gaat bestuderen, gaat best eens kijken op golfbrekers, want daar zijn er duizenden te vinden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.