Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De leeuw

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • groep 8 | 1577 woorden
  • 20 december 2007
  • 188 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
188 keer beoordeeld

Inleiding:

Mijn werkstuk gaat over de leeuw.
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik van er nog niet zoveel van wist en ik er meer over wou weten.
Er was best wel veel over te vinden en er waren ook schitterde plaatjes.

Bronnen:

- Junior informatie boekje: De leeuw nummer 98.
- Alle katten op een rij.
- Netwijs.nl.
- Encarta.
- Educart.

Plaatjes bronnen:

• Internet.
• De vaste plaatjes van de computer.
• Encarta.

De leeuw als wapen:

Een land of een stad had vroeger zijn eigen vlag met een wapen er op. Zo kon je een stad of land herkennen. Bij Nederland is dat de leeuw. De leeuw staat voor kracht en is ook de koning der dieren. Als je dus dan een krachtig dier op je vlag had staan, zegde dat vroeger wel wat over dat land of stad.


Waar leeft de leeuw?

Leeuwen leven in troepen. Ze komen het meest voor in Afrika. Ze leven bij grote gras vlaktes met struiken en rotsen om zich te verstoppen als hun prooi willen aanvallen. En natuurlijk bij water om te drinken.

Hou ziet de leeuw er uit?

Het mannetje is sterk en ziet er indrukwekkend uit. Zijn manen hebben zand/goud achtig kleur. Die lijken wel een kroon. Het vrouwtje heeft geen manen, maar haar vacht heeft ook goud/zand achtig kleur. Deze kleur hebben ze om zicht te kunnen verstoppen achter gras pollen. Het vrouwtje hoeft er niet indrukwekkend uit te zien. Het mannetje wel want die moet de vrouwtje versieren bij het paren.
Een mannetjes leeuw heet een: Leeuw.
Een vrouwtjes leeuw heet een: Leeuwin.
En een jong van de leeuw heet een: Welp.

Hoe ziet een troep er uit:

Een troep heeft 2 of 3 mannetje. De rest zijn welpen en leeuwinnen. De leeuwinnen zijn allemaal familie van elkaar. En zijn hun hele leven samen. De mannetjes zijn geen familie. De welpen wel, alleen als het een leeuw is gaat hij op zijn 3e jaar zwerven.

Voedsel en jacht:

Een leeuw kan overal leven, als er maar genoeg eten en drink is. En het klimaat warm genoeg is. Als er gejaagd moet worden, doen de vrouwtjes dat. Dat komt omdat de vrouwtje snel, soepel en lichter zijn dan de mannetjes. De vrouwtje jagen s’nachts als het overdag te warm is. Want ze kunnen goed zien in het donker. De meeste prooien kunnen hard lopen, harder dan de leeuw. Een prooi houd het meestal langen vol dan een leeuw. Ze jagen in een groep. Dat gaat zo: De leeuwinnen verspreiden zich en verstoppen zich achter een struik. Als de baas van de leeuwinnen het teken geven vallen ze aan. Dan slepen ze de prooi mee.
Ze leeuwinnen eten snel wat op, want de mannetjes die toe hebben gekeken komen nu eten. Ze jagen de vrouwtje grommend weg. Daarna de vrouwtje en als er nog wat over is, is dat voor de welpen die ouder zijn dan 5 maanden. Als welpen jonger zijn dan 5 maanden dan, drinken ze nog moeder melk. Leeuwen eten niet elke dag. Ze zijn echt veelvraten. Dat betekent dat ze een hele boel eten in een keer. Leeuwen kunnen in een dag genoeg eten zodat ze 5 dagen niet meer hoeven te eten.


Weetjes:

Leeuwinnen 55 kilometer per uur kunnen als ze een prooi achter volgen. Maar dat houden ze maar kort vol.

Het snelste familie lid van de leeuw het luipaard is. Dat zou je niet zegen vanwege zijn naam.

In het wild eten leeuwen: 40 kilo vlees per keer. En leeuwinnen: 25 kilo vlees per keer. In de dierentuin eten ze evenveel, dat is 9 a. 11 kilo per dag. Ze krijgen zo weinig omdat ze niets meer hoeven te doen voor hun eten. Het wordt voor hen klaar gelegd.

Dit wordt gemeten van af de schouder.

Soort:              Weegt:                   Lang:                       Hoog:
Leeuwen:        1.50 tot 2.50 kl.      Ongeveer 2,5 m.     Ongeveer 1,25 m.
Leeuwinnen:   1.20 tot 1.80 kl.      Ongeveer 2.00 m.   Ongeveer 1,00 m.

Vijanden:

Leeuwen hebben maar een vijand en dat is de mens. De mens heeft geweren en klemmen voor leeuwen mee te vangen/doden. De meeste mensen doden de leeuwen, omdat op de plaats waar ze leven een stad of dorp moet komen.
Ze kunnen de leeuwen ook laten leven maar dan zullen ze de stad in gaan en dan is die niet meer veilig. Maar ook een klein groepje dood de leeuwen, omdat ze de vacht voor veel geld kunnen verkopen. Er worden steeds meer leeuwen gedood. Wilde leeuwen leven alleen nog maar in Afrika en India. Er leven ook nog leeuwen in reservaten. Daar houden wetenschappers ze in de gaten. Sommige leeuwinnen hebben een halsband met een zendertje om hun nek. Zo komen de wetenschappers er achter hou ze leven enz.

Tegenwoordig hoeven we niet meer naar de savanne om leeuwen te bekijken. Nu heb je een dierentuin meestal dicht bij je in de buurt. En in elke dierentuin zitten meestal leeuwen. Vroeger waren er ook wel dierentuinen maar meestal zaten alle dieren in een klein hokje, ook leeuwen. En meestal waren ze ook erg smerig en mochten of konden nooit naar buiten. Tegenwoordig moet je een loop hok voor je dieren hebben in de dierentuin. En ook een apart hok voor slaap plaat, maar die zijn meestal voor de grote dieren. In een dierentuin hoven leeuwen niet te jagen. Dus worden ze meestal ouder dan in het wild. In de dierentuin worden de meeste leeuwen 30 jaar en in het wild tussen de 15 en 20 jaar.

In het circus kan je ook leeuwen zien. Een hele boel mensen vinden dat er geen wilde dieren meer mogen in het circus. Die mensen zeggen dat de kooien voor de dieren veel te klein zijn. En dat ze de kunstjes helemaal niet leuk vinden. En andere mensen zegen juist dat het onzin is. Ik vind ook dat er geen leeuwen in een circus mogen werken. Ze horen in de vrije natuur te leven. Zover het nog VRIJ is.

Verdediging:

Een leeuw is de baas van de troep. Door dat de leeuw brult houd hij de zwervende leeuwen op afstand. Elke dag loopt de leeuw lang de grens van zijn gebied en poept of plast daar. Zo geeft hij de grens van zijn gebied aan. Soms heeft een zwervende leeuw de moed om over die grens te lopen. Dan ontstaat er een vel gevecht tussen de twee mannetjes. De winnaar krijgt de troep en de verliezer moet gaan zwerven.

Een stukje geschiedenis:

5000 jaar geleden leefden er leeuwen over de hele wereld. De leeuwen hadden hetzelfde leefgebied als de mensen of toen de holbewoners. De mensen van die tijd jaagden toen nog op dieren: reeën, hazen, leeuwen enz. Ze woonden in groten en het was er niet echt warm. Daarom doden ze leeuwen en maakte van hun vacht een lekker warm kleding stuk.

Voortplanting:

Als een leeuwin krols is, in de leeuw erg opgewonden. De leeuwin heeft een speciale geur die de leeuw kan ruiken, en zo weet hij dat een van zijn leeuwinnetje krols of terwijl bij vrouwen ongesteld. Het mannetje neemt haar mee naar een stil plekje. Eerst doet het vrouwtje als of ze er geen zin in heeft en gromt naar het mannetje. Maar op een geve moment, geeft ze zich over en gaan ze een beetje spellen. Ze bijten elkaar zachtjes in de nek of geven een lik om het oor.

De paring zelf duurt maar enkele secondes. Een mannetje paart niet 1 of 2 keer per dag maar wel 30 tot 40 keer per dag.
Na de paring blijven het mannetje en vrouwtje enkel dagen samen.
Ze gaan niet terug naar de troep en eten ook niet. Een leeuwin in 3 maanden in verwachting van haar welpen. Welpen zijn de jongen van een leeuwin. De leeuwin voelt wanneer heer jongen komen. Op dat moment gaat ze weg uit de troep en zoekt een beschut plekje waar ze kan bevallen. Leeuwen zijn zoogdieren. Dat betekent dat ze geen eieren legen maar dat de jonkie direct op de wereld zijn.  Dat moet wel want er zijn genoeg roofdieren die de welpen lusten. Er zijn meestal 3 welpen. Ze worden blind geboren. Maar na een paar dagen gaan ze open. De kleur van de ogen zijn dan grijsblauw en na een paar maanden zijn ze licht bruin. Elke week verplaatst de leeuwin haar welpen. Dat doet ze zodat de roofdieren de welpen moeilijker kunnen vinden. De welpen hebben een zachte licht bruin vacht. Soms laat de leeuwin haar jongen even alleen, dan gaat zijn naar de troep om te eten. Na 3 weken kunnen de welpen al kruipen en na 6 weken kunnen ze al spelen. En na 2 maanden zijn ze oud genoeg om met hun moeder mee maar de troep te mogen. Daar leren ze hun neefjes, nichtjes, vriendjes en vriendinnetje kennen en ze spelen daar dan ook al snel mee. De leeuwen die moet na 3 jaar weg. Het luie leven voor hen is voorbij, ze moeten nu voor zich zelf zorgen. Vaak zwerven ze dan in de buurt van een andere troep en houden de leider goed in de gaten. Als de leider zwak of oud is gaat de zwervende leeuw die uit dagen en dan
houden ze een gevecht. Ze vechten om de troep en om macht. Als een van de twee wint krijgt die de troep voor 2 of 3 jaar. Het gebeurt wel eens dat de nieuwe leider de welpen dood. Zo worden de leeuwinnen weer krols. Leeuwinnen worden namelijk niet krols als ze welpen hebben. De nieuwe leider paart met de leeuwinnen en zo krijgen ze snel nieuwe nakomelingen.

REACTIES

H.

H.

Er staan typfouten

9 jaar geleden

V.

V.

bedankt voor de informatie

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.