De bril

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas havo | 511 woorden
  • 23 februari 2009
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
28 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

De bril

De geschiedenis
Het is een middeleeuwse uitvinding. De bril doet omstreeks 1280 zijn intrede, in een periode die gekenmerkt wordt door grote intellectuele bedrijvigheid in Europa. Monniken, filosofen, geleerden en artsen zijn de eerste gebruikers.(plaatje) Maar pas in de18de eeuw zijn de veren uitgevonden; tot dat moment werd de bril op de neus geklemd of met linten aan de oren gebonden. (foto) De kunst van het glas maken was in het westen verloren gegaan na de val van het Romeinse Rijk, maar in de 13e eeuw was Venetië degene die de geheimen van de glasfabricage werden herontdekt. Er vormde een gilde dat zich gespecialiseerd hadden in het slijpen van brillenglazen.

De werking
Wie bijziend (myoop) is, ziet van dichtbij heel scherp maar heeft het moeilijk om iets wat veraf is, duidelijk te onderscheiden.  Dat komt omdat het hoornvlies en de ooglens te bol zijn in verhouding tot de lengte van het oog.  De lichtstralen worden te sterk afgebogen en het scherpe beeld komt vóór het netvlies terecht.

Ben je verziend, dan ervaar je net het omgekeerde.  Wat veraf is, wordt scherp waargenomen, wat nabij is onscherp en onduidelijk.  De ooglens is te plat in verhouding tot de lengte van het oog.  De lichtstralen worden te weinig gebogen, zodat het scherpe beeld achter het netvlies terechtkomt.

Om deze twee afwijkingen te corrigeren, kan de kromming van het lenzensysteem veranderd worden.  Brillen of contactlenzen zorgen ervoor dat het licht naar de juiste plaats wordt afgebogen.  Een bolle lens corrigeert verziendheid, een holle lens bijziendheid.

Het nut

Met bril kan je weer alles zien wat je zonder bril niet zag , dat is heel handig want je alles gewoon weer lezen wat er op het bord staat enz. Maar het heeft ook nadelen het dragen van een bril. Als je eerst buiten in de kou loopt en je komt dan naar binnen slaat hij aan en dan zie je nog minder als zonder bril. En met zwemmen kan je hem ook niet op dus dan zie ook niet veel.

De relatie met het milieu
Een bril gebruiken is niet schadelijk voor het milieu. Als je hem weggooit is wel schadelijk voor het milieu omdat het niet vergaat.

De relatie met de samenleving
Er zijn een paar gevolgen voor de relatie met de samenleving.. Met een bril kan je beter je werk doen omdat je beter je werk ziet. De brillen moet natuurlijk gemaakt worden in een fabriek en dat geeft natuurlijk werkgelegenheid. Het heeft ook een paar gevolgen voor de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Als je een bril koopt praat je meestal wel even met de opticien. En als je ziet dat iemand net een bril heeft of een nieuwe zeg je er meestal ook wat van.

De financiën
Je hebt al monturen voor 35 euro maar ook monturen voor 100 euro of meer. Glazen kosten bij elkaar al snel 100 euro. Maar toch is het de moeite waar om een bril te kopen zeker als je hele slechte ogen hebt. Het is wel de moeite waard om een bril te kopen in verhouding met het nut ervan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.