Cocaïne

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 963 woorden
  • 26 mei 2004
  • 112 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
112 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

COCAÏNE

Inleiding

Cocaïne is één van de meest bekende harddrugs, andere harddrugs zijn XTC en heroïne.

Harddrugs zijn drugs met een grote kans op verslaving en allerlei ziekteverschijnselen.Het gebruik van harddrugs is strafbaar.Aanvankelijk werd cocaïne door artsen voorgeschreven als een wondermiddel tegen allerlei soorten kwalen.

Er zijn vele grote emoties, zoals angst,verlegenheid of bescheidenheid die door cocaïne worden onderdrukt.De gebruiker heeft het gevoel dat hij zich op de top van zijn kunnen bevindt en zichzelf totaal in de hand heeft.

Coke behoort niet tot de geestverruimende maar tot de geestvernauwende middelen. Drugs kan 3 verschillende effecten hebben : stimulerend, verdovend en bewustzijnsveranderend. Cocaïne hoort daarbij tot het stimulerende deel.

1. Wat is cocaïne

Cocaïne is een drug in de vorm van een wit poeder dat wordt gehaald van de coca-plant (genoemd de Erythroxylon Coca), die in Z.-Amerika groeit.Cocaïne stimuleert het centrale zenuwstelsel, versnelt de hartslag en de ademhaling en verhoogt de bloeddruk. Wat een gebruiker voelt hangt af van de manier waarop die het gebruikt en de dosis daarvan. Ook de lichamelijke conditie, het gewicht en wat de verwachting van die persoon is hebben effect op de uitwerking van de drug.

2. Oorsprong van de Coca-plant

De coca-plant komt oorspronkelijk uit het hoge Andesgebied, waar men tegen de honger en vermoeidheid op de cocabladeren kauwt.Cocaïne is al lang bekend, in Z.-Amerika kauwden de Inca’s op bosjes cocabladeren en ze verbaasden daarbij de Spanjaarden door de kracht en het uithoudingsvermogen die deze drug veroorzaakte. Het is volledig opgenomen in hun cultuur en de rituelen waarmee hun goden worden bedankt hebben in een aantal gevallen het kauwen van de cocablaadjes of het snuiven van de gedroogde en fijngestampte bladeren centraal inde rituelen.

3. Effecten

De effecten van de drug zijn dat het uithoudingsvermogen groter wordt en dat het hongergevoel en vermoeidheid verdwijnen en pijn wordt minder snel voelbaar. Het gevolg is dat de gebruiker opgewekt en vrolijk wordt, meer energie voelt en denkt de hele wereld aan te kunnen. Dit gevoel is enkel bij de gebruikers die dit af en toe een beetje nemen. De effecten zijn dan ook binnen het half uur uitgewerkt. Zwaardere gebruikers worden vaak rusteloos en geïrriteerd en leven in een schijn wereld.

4. Hoe wordt cocaïne gebruikt (??)

Cocaïne wordt meestal gesnoven, maar kan ook als het in water opgelost is geïnjecteerd worden. Cocaïne kan ook wel gerookt worden maar dan moet het eerst worden omgezet in cocaïnebase dat ‘crack’ wordt genoemd. Crack werkt snel en heftig, is relatief goedkoper, maar is sterker verslavend. Als ‘crack’ gerookt wordt in een waterpijp of een speciaal ‘crackpijpje’ dan heet dat ‘basen’. Cocaïne roken heeft eigenlijk geen zin omdat het al verbrand is voor het in je longen komt. Voor het snuiven van cocaïne wordt het poeder in een lijntje gelegd en met een kokertje in de neus opgehaald.Het snuiven heeft al effect na een paar minuten en gaat dan een half uur door. Het spuiten of basen werkt sneller maar is ongeveer na 10 minuten weer uitgewerkt.

5. Risico’s

De risico’s van cocaïne zijn dat je bij regelmatig gebruik je eetlust verliest, vermagert en dat het aanslag doet op je lichamelijke conditie, je weerstand neemt af en er doen zich trillingen voor. Cocaïne neemt vermoeidheidsgevoelen weg. Bij zwaar gebruik kun je waanvoorstellingen krijgen. Bij vaak gebruik voelt het als of er beestjes onder je huid zitten en krab je je huid open. Bij het snuiven trekken de bloedvaten in je neus samen en ook het slijmvlies in je neus kan beschadigen. Dat geeft erge pijn in je neus.

6. Gevolgen

a) Persoonlijk

Als iemand gaat gebruiken, dan is dat vanwege de effecten die cocaïne op de persoonlijkheid heeft. De gebruiker neemt cocaïne om zijn zelfvertrouwen op te krikken, bijvoorbeeld in stressvolle situaties.

Dit kan toename van gebruik in de hand werken, omdat op een gegeven moment elke onzekere situatie met behulp van cocaïne te lijf wordt gegaan. Het vervelende daarbij is, dat de onzekerheidsgevoelens groter worden naarmate vaker gebruikt wordt. Zo kan de gebruiker in een vicieuze cirkel terechtkomen.

De meeste gebruikers zien dat gevaar wel, maar denken dat het hen niet zal overkomen. Ze maken zichzelf wijs, dat ze elk moment kunnen stoppen.

Problemen met cocaïne worden dus in eerste instantie veroorzaakt doordat de gebruiker een lage dunk van zichzelf heeft: hij denkt dingen niet aan te kunnen. Cocaïne geeft het gevoel van 'alles onder controle hebben'. Dat lijkt een mooie oplossing, maar is het niet. Dat gevoel is maar schijn. De gebruiker heeft het alleen niet in de gaten.

b) Lichamelijk / Fysiek

?* verslechtering lichamelijk conditie verliest eetlust, vermagering en afname v/d weerstand tegen infecties neemt af. ? * hart naast verstoring van het hartritme, heeft cocaïne ook een neg. uitwerking op het spierweefsel van het hart. Dit is ook waarom men cocaïne gebruik sterk afraadt voor mensen met hartafwijkingen. ? * depressie De lijders zijn uitermate moe en futloos, ze slapen en eten niet meer. Ze kunnen niet meer huilen en zijn vaak geneigd om zelfmoord te plegen. Zo een depressie komt vaak na intensief gebruik van cocaïne voor. Ze kunnen niet meer van dingen genieten en twijfelen aan zichzelf waardoor ze zich gaan terugtrekken .

7. Wie gebruiken het?

Het hedendaagse cocaïnegebruik is begonnen in de jaren '60. En wel in trendy kringen die zich deze dure drug konden veroorloven: de reclame, de mode, de jetset. Nu komt cocaïnegebruik in alle lagen van de bevolking voor. Voor veel gebruikers van heroïne is het een populaire tweede drug geworden. Halverwege 1999 verschenen er ook berichten in de krant dat cocaïne de rol van XTC aan het over nemen is in het uitgaansleven.

De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het hedendaagse cocaïnegebruik is begonnen in de jaren '60. En wel in trendy kringen die zich deze dure drug konden veroorloven: de reclame, de mode, de jetset. Nu komt cocaïnegebruik in alle lagen van de bevolking voor. Voor veel gebruikers van heroïne is het een populaire tweede drug geworden. Halverwege 1999 verschenen er ook berichten in de krant dat cocaïne de rol van XTC aan het over nemen is in het uitgaansleven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.