Beren

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 555 woorden
  • 28 augustus 2008
  • 75 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
75 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Soorten beren
De bruine beer:
Komt het meest voor van de beren. Hoewel hij al op veel gebieden waar hij eerst leefde uitgestorven is. De bruine beer heeft veel ondersoorten. Een daarvan is de bekende grizzly beer

De zwarte beer:
Is een van de kleine beren. Leeft in Noord-Amerika. Hij staat bekend om het plunderen van afvalbakken en picknickmanden

Kraagbeer:
Hij leeft in Iran tot Japan. Zijn Latijnse naam is selenarctos dit betekend maanbeer. Maanbeer verwijst naar de aftekening op zijn borst.

Maleise beer:
Slaapt 's avonds in een boom 2 m boven de grond. Deze beer draagt ook wel de naam honing beer vanwege voor zijn voorkeur voor honing.

Lippen beer:
Deze beer ziet het er het minst uit als een beer. Door zijn lange snuit met soort sumba- lippen.

Bril beer:
Deze is de meest voorkomende beer in het zuiden. Hij is de zogenaamde vegetariër. Hij heeft twee gele lijntjes rond het oog. Van daar de naam brilbeer.

Voedsel

Ze eten grassen kruiden bessen en nog andere vruchten. En soms nog knaagdieren en zalm. Heel af en toe jagen ze op grotere dieren. zoals kariboes,robben en vogels.

Eten beren echt honing

In stripverhalen eten beren altijd honing. En je zou het niet denken maar in het echt is het ook zo. De beren snuffelen elke wel rond naar honing. De beren vinden het zo lekker want het zoet is. In dierentuinen geven ze vaak een broodje honing.

De leeftijd

Beren worden 25 à 30 jaar oud. In dierenparken kunnen ze zelfs wel 40 jaar oud worden. Dat komt want ze daar beter worden verzorgd. In het wild zijn er meer vijanden.

Vijanden

Alleen in Rusland zijn de mensen vijanden. Want ze jagen op ze.

Hoe zwaar zijn beren.

Mannetjes ijsberen beren zijn groter dan vrouwtjes zeugen.. Een beer kan tussen de 400 en 600 kilogram wegen. Zeugen vrouwtjes wegen tussen de 300 en 400 kilo, behalve als ze zwanger zijn. Dan wegen ze soms net zoveel als een mannetje. De zwaarste ijsbeer die ooit is gevonden woog 1002 kilo
Ik heb nog een plaatje van een ijsbeer.

Paartijd

Midden in de zomer is het paartijd. Dan gaan de volwassen mannetjes opzoek naar een vrouwtje. Dat gaat niet even gemakkelijk. De vrouwtjes doen of ze niets van de mannetjes willen weten. Een ontmoeting komt meestal uit op ruzie. Maar na een paar weken is dat veranderd. Dan sluiten ze vriendschap. Nadat ze gepaard hebben gaan ze weer uit elkaar. Dan zullen ze elkaar nooit meer zien. Het vrouwtje zorgt dus helemaal alleen voor haar jongen. Die ongeveer na 2 jaar ook voor hen zelf gaan zorgen.

De winterslaap

Alleen de zwarte bruine beer en knaagdieren en zwangere ijsberen houden een winterslaap. Dat doen ze omdat er weinig voedsel is en niet om de kou. Wetenschappers zijn het jaren oneens als beren een winterslaap houden of gewoon wat dutten. Uit het onderzoek blijkt dat een winterslaap nog volledige is dan die van zoogdieren. Tijdens de winterslaap bonkt het hart Van een bruine beer maar 35 keer per minuut. Zo’n vier maanden eten en drinken ze niet.
de bouw van een beer.
Alle beren hebben dezelfde basiskenmerken. Hun lichaam is gespierd en zwaar gebouwd. Elke voet telt 5 (scherpe) klauwen, waarmee ze jagen,klimmen,eten,graven en jagen. Hun sterke kaken zijn voorzien van grote, scherpe tanden en kiezen. Om goed te kunnen kauwen
Dit was mijn spreekbeurt ik hoop dat jullie hem leuk vonden.

REACTIES

M.

M.

Ik vond hem te gek!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.