We hebben niet alleen een nieuwe site, we hebben ook een nieuwe start gemaakt met ons Instagram-account. Wil je elke dag beginnen met een meme? Nieuws en blogs zien? En soms een handige story of video voor school?


Volg ons nu


Alles evolueert!
Ook de evolutie van ons huis staat niet stil.
Dat noemt men domotica!
Iets dat evolueert in ons huis is de manier waarop we aan energie geraken.
De nieuwste en meest milieuvriendelijke manier is zonne-energie.


Wat is energie?(B)

Energie is datgene wat alles doet bewegen, zoals Clerk Maxwell, een beroemde geleerde ooit zei. Je vindt energie in wind en water, in voedsel en drank. We gebruiken het elke dag maar staan er niet bij stil. Denk maar eens aan je wekker die je elke morgen wakker maakt, de radio, de tv en niet te vergeten je computer natuurlijk. Maar ook de verwarming heeft energie nodig, en de auto die je elke dag naar school brengt.
Kortom, energie is onmisbaar in ons luxe wereldje!
Verschillende soorten energiebronnen:(F)

Er bestaan natuurlijk veel manieren om aan energie te geraken zoals een batterij en aardgas. Maar wij hebben een selectie gemaakt van de drie belangrijkste manieren.

De eerste manier waarop de mensen aan energie geraakten was de steenkool.
De mogelijkheden van steenkool werden ontdekt in Engeland in 1705. Het werd vooral gebruikt om zich te verwarmen.

De tweede manier was de opkomst van de stoom. Ze konden er machines automatisch mee laten werken en het was tegelijk het begin van de tweede golf, de industriële revolutie. Weer werd het ontdekt in Engeland in 1782.
Het gebruik van stoom is veel milieuvriendelijker dan steenkool.

Het derde, en nu de meest gebruikte energiebron is de elektriciteit.
Je kan het voor de meest uiteenlopende zaken gebruiken! Van licht opwekken tot de meest moderne computer. Dit werd voor de verandering in de Verenigde Staten in 1876 ontdekt.

Opkomst van zonne-energie(B)

Je mag dan wel de grootste zak chips van de wereld hebben, uiteindelijk zal je zak eens leeg geraken. Dit is ook het geval bij sommige energiebronnen. De energiebronnen zoals steenkool en aardgas zullen niet voor eeuwig in onze grond zitten dus zullen we er ook niet voor eeuwig gebruik van kunnen maken.
Daarom zoekt men al lang achter een niet uitputtende, zo goedkoop mogelijk en milieuvriendelijke manier om aan energie te geraken. We mogen ook niet vergeten dat het een gebruiksvriendelijke manier moet zijn.
We nemen nu het voorbeeld van een citroen. Je kan met het nodige materiaal de juiste hoeveelheid energie opwekken voor een lampje te doen branden.
Ik zie me niet direct rondlopen in een 'citroencentrale' dus het is niet echt gebuiksvriendelijk. In plaats van de citroen heeft men nu wel een batterij, maar je computer laten werken op een batterij is ook niet echt de geschikte oplossing.
Dus we hebben een niet uitputtende, goedkope, milieuvriendelijke en gebruiksvriendelijk manier nodig voor onze energie, zonne-energie!

Voldoet zonne-energie aan de voorwaarden?(BF)

Een niet uitputtende energiebron?
De zon zal ons, naar ons weten nog een paar miljoen, al dan niet miljard jaren verwarmen dus deze voorwaarde is voldaan!
Een goedkope energiebron?
Eenmaal de zonnepanelen zijn aangeschaft, zijn er zo goed als geen verdere kosten meer aan.
Een milieuvriendelijk energiebron?
De zonnepanelen plus de zon hebben geen enkel schadelijk effect op onze natuur dus weer een voorwaarde voldaan!
Een gebruiksvriendelijk energiebron?
Een open ruimte waar veel zonnepanelen staan of zonnepanelen op het dak kan ik me wel voorstellen, zeker vergeleken met onze citroenen.!

Zo, alle voorwaarden voor een goede energiebron zijn voldaan dus zonne-energie is echt wel nuttig voor onze maatschappij!!!

De zon, schijnt die altijd?(F)

Zoals iedereen, ja echt iedereen weet schijnt de zon tot ons grote spijt niet elke dag of erger, niet elke week. Daaruit volgt dat er niet altijd energie kan opgewekt worden. Voor de huizen die gebruik maken van zonne-energie is het geen pretje om zonder energie te vallen en daarom kan er een akkoord gesloten worden tussen de bewoners met het huis met zonne-energie en de gemeente. De plaats in het huis waar de opgewekte energie wordt opgeslagen is verbonden met de energiecentrale van de gemeente. Het teveel aan opgewekte zonne-energie gaat naar de energiecentrale en wordt gebruikt door de gemeente en wanneer het huis een tekort heeft aan energie gaat er energie naar het huis en dit alles zonder extra te moeten bijbetalen.

Wat zijn zonneboilers?(B)

Wanneer je de tuinslang in de zomer gedurende een lange tijd buiten legt, merk je dat het water na een tijdje warm wordt. Het gebruik van een zonneboiler is eigenlijk juist hetzelfde!
De zonneboilers worden op het dak geïnstalleerd. Het water of een andere vloeistof dat er doorloopt wordt op die manier opgewarmd. Zelfs in de winter wanneer de zon maar een paar uur schijnt, kan een zonneboiler voldoende warm water maken voor het dagelijkse gebruik. Onder dagelijks gebruik verstaan we het water dat door onze kraan loopt, een douche of een bad, enz....

Wat zijn zonnecellen?(F)

Zonnecellen maken rechtstreeks elektriciteit uit zonlicht. Dat is vooral gemakkelijk op plaatsen waar geen electriciteitdraden liggen. Zonnecellen vind je overal. Sommige rekenmachines gebruiken zonnecellen voor de elektriciteit. Boeren gebruiken waterpompen die hun elektriciteit uit zonnecellen halen. Op zee zijn er boeien met zonnecellen, ze gebruiken de elektriciteit voor verlichting en voor geluidssignalen. Ook de satellieten in onze ruimte hebben zonnecellen!
Maar hoe werkt dat nu precies, zal je wel denken! Wel, eigenlijk is het zeer gemakkelijk!
Bij elke zonnecel is er een ingang en een uitgang. De ingang is de positieve pool waardoor elektronen lopen. Wanneer de elektronen in contact komen met het zonlicht wordt er direct elektriciteit opgewekt die er dan uit gaat langs de negatieve pool. Die wordt dan opgeslagen en daarna gebruikt. Dus geef nu toe, zo moeilijk is dat niet!!!!

Leuke snufjes:(B)

Zonne-energie heeft vele nuttige kanten waarvan we nu enkele voorbeelden zullen tonen.

De zonnetelefoon:
De zonnetelefoon is een openbare telefoon die op zonne-energie werkt. Dat is handig in arme landen zoals Afrika of Azië waar er geen elektriciteit ligt en het zeer warm is. Zo kan je gratis bellen zonder dat je elektriciteit nodig hebt!
De zonne-auto:
De zonne-auto is een auto die aangedreven wordt door zonne-energie. Er bestaat nu al een prototype van deze auto maar die kost nu stukken van mensen en meer, het is logisch dat, wanneer zonne-energie belangrijker wordt en het bewust zijn van het nut van deze auto stijgt de prijs fors zal dalen, zoals ook de prijs van de computer alsmaar daalt.

Zo, dat was onze spreekbeurt! Wij hopen dat jullie
het interessant vonden en dat jullie iets bijgeleerd hebben!!!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

muriel

muriel

echt super handig ik zit in groep 8 en nu haal ik zeker weten een zeer goed

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

er zit geen fout in

10 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast