De Aurora Borealis ook wel het Noorderlicht genoemd was in de middeleeuwen een bron van bijgeloof. Er wordt gezegd dat het het grootste lichtspektakel is ter wereld zonder computers of laserstralen. Het komt dus gewoon bij de natuur zelf vandaan. Vaak gaat het gepaard met fluisterende geluiden. Het is te zien aan zowel de noord- en zuidpool. De naam Aurora Borealis wordt eigenlijk alleen gebruikt bij de noordelijke streken waar het zich vertoond. Als je naar het noorden van Noorwegen of Zweden gaat, zie je bijna iedere nacht noorderlicht. Als een soort gordijnen van licht hangen ze boven je hoofd. Ze hebben de prachtigste vormen. Vaak is het noorderlicht een groen of roodachtige band over de hemel, soms zie je lange dunne stralen. Een band van noorderlicht kan lange tijd heel rustig aan de hemel staan en dan plotseling gaan bewegen en in dunne stralen uiteenvallen, waarbij de kleur verandert. De rustige banden zijn vaak groenig van kleur, de stralen dikwijls roodachtig. Als je geluk hebt, kun je meemaken dat het noorderlicht als een lichtshow voortdurend verandert van kleur, sterkte en vorm
De feiten van het Noorderlicht:
• Het ontstaat dus op de grens tussen de atmosfeer van de aarde en het lege wereldruim.
• Noorderlicht heeft niets te maken heeft met het weer. (Stormen, hoge- en lagedrukgebieden ontstaan allemaal in de onderste 10 km van de atmosfeer.)
• Er ontstaat noorderlicht als elektrische deeltjes van de zon de atmosfeer van de aarde binnendringen.
Hoe ontstaat het Noorderlicht
Eens in de 11 jaar is de deeltjesuitstoot van de zon op z’n hoogst. Deze deeltjes worden krachtig weggeslingerd en weten aan het magneetveld van de zon te ontsnappen op weg naar de aarde. Een klein gedeelte van deze deeltjes weet het magneetveld van de aarde binnen te dringen. Eenmaal op de aarde aangekomen, botsen deze met stikstof en zuurstof atomen die oplichten. Dit veroorzaakt het Noorderlicht.
De aurora is een qua kleur en vorm snel veranderend spektakel. In de poolstreken is het noorderlicht vrijwel iedere nacht waarneembaar. Er zijn 2 soorten zichtbare aurora, namelijk de diffuse en de discrete aurora. De diffuse aurora is een zwakgloeiende achtergrond die zich in korte tijd bijna niet verplaatst of verandert. Vaak bedekt deze een groot gedeelte van de horizon. De discrete aurora is duidelijk anders, felle bogen, vlakken of kronen die zich snel bewegen en steeds veranderen. Zuurstof atomen geven op hoogte boven de 200 km een rode gloed en dichter naar de aarde toe een groene gloed. Stikstof atomen geven op een hoogte van 100 tot 200 km een blauwe gloed en lager geven deze een violette gloed.
REACTIES
1 seconde geleden
O.
O.
dank je wel voor de info voor mijnwerkstuk
12 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Thex Ik weet nu meer over het Noorderlicht ×××
7 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
heb ik niet veel aan
6 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Dat was een kort werkstuk
6 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Leuk joh byeee
6 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
dankje
6 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Ik ben Ben en zit in groep 8, dankuwel dat ik nu info heb over mijn eindwerkstuk.
3 jaar geleden
Antwoorden