Hypnose

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas vwo | 2342 woorden
  • 14 maart 2016
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
22 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Wat is hypnose?
Hypnose komt van het Griekse woord hupnos en betekent slaap, maar in werkelijkheid is het een bewustheidstoestand, waarbij je heel geestelijk en lichamelijk heel ontspannen en geconcentreerd bent, die tussen het waken en slapen in ligt. Je zintuigen zijn gewoon nog in staat om alles waar te nemen zoals altijd, maar je bent wel je omgeving vergeten. Tijdens hypnose treden suggesties niet meer op via het bewustzijn maar via het onderbewustzijn en doordat je zo ontspannen bent is het voor de hypnotiseur makkelijker om dit onderbewustzijn te bereiken en zo suggestie op te wekken. Dit kan gebeuren door zelfhypnose of door hypnose door een hypnotiseur. Hypnose kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zowel lichamelijk als geestelijk. Bijvoorbeeld genezing of verwerking van een traumatische ervaring.

Geschiedenis van hypnose

Hypnose in de tijd voor Christus
Altijd al is gebruikt gemaakt van hypnose om pijn doen te verlichten. In de Genesis is ook een verwijzing te vinden naar hypnose. God zou gebruik hebben gemaakt van hypnose om er voor te zorgen dat Adam geen pijn zou voelen als hij een rib uit zijn lichaam haalde. Ook in Handelingen staat een verwijzing naar hypnose. Hier zou Paulus in iemands ogen kijken om zo die persoon te kunnen genezen. Op hiërogliefen van 3000 voor Christus is te zien dat men toen al hypnose toepaste. Er is ook een verslag teruggevonden van 1552 voor Christus die de Egyptische geneeskunst beschrijft. Men dacht toen nog dat mensen ziek worden als straf van de goden. Een genezer van die tijd maakte gebruik van verschillende rituelen om dit te verhelpen. Hij legt dan zijn handen op het hoofd van de patiënt en mompelt hierbij enkele spreuken wat er voor zorg dat de patiënt zal genezen. 

In de tijd van de Egyptenaren, de Romeinen en de Grieken waren er ook slaaptempels. Deze werden rond 500 voor Christus door de Egyptenaren aan de Nijl gebouwd. Mensen gingen naar deze slaaptempels toe en werden dan door een priesterachtige magiër in een trance gebracht


Franz Mesmer
Franz Mesmer is geboren op 23 mei 1734 in het Duitse dorpje Iznang. In 1759 is hij begonnen met zijn studie geneeskunde aan de universiteit van Wenen. Toen hij zijn studie had afgerond is hij arts geworden. Gedurende de tijd dat hij arts was heeft hij dingen ontdekt die later erg belangrijk zijn geworden in de geschiedenis van de hypnsoe. Franz Mesmer ontdekte toen dat hij mensen kon genezen zonder ingreep of medicijnen. Volgens hem staat het lichaam onder invloed van magnetische kracht, het dierlijk magnetisme. Daardoor kon hij mensen genezen met behulp van magneten en hypnose. Dit heet het Mesmerisme. James Esdaile(1808-1859) heeft vele operaties uitgevoerd, hierbij gebruikte hij het Mesmerisme als verdoving. Het was hem ook opgevallen dat zwellingen weggingen nadat hij een iemand gehypnotiseerd had om de pijn te verlichten.

James Braid
James Braid is geboren op 19 juni 1795 in het Schotse dorpje Rylawhouse. Hij heeft aan de universiteit van Edinburgh gestudeerd. Toen hij zijn studie had afgerond is hij arts geworden. Hij was erg geïnspireerd geraakt toen hij een voorstelling van de mesmerist Charles Lafontaine had gezien. Daarna ging hij ook zelf experimenteren met het mesmerisme, later gaf hij hier ook lezingen over. Ook heeft hij een boek geschreven over hypnose waarin hij uitlegde wat hypnose nou eigenlijk was. Hij heeft uiteindelijk voor de trancetoestand de naam hypnose gegeven. Later heeft hij ook nog de Pendule methode ontdekt. Dit houdt in dat hij iemand hypnotiseerde door de persoon een paar minuten te laten kijken naar een bepaald punt.



Dave Elman
Dave Elman is een van de bekendste hypnotiseurs van de jaren 1900. Dave Kopelman werd geboren op 6 mei 1900 in Noord Dakota (VS). Zijn vader kreeg toen hij 8 jaar was de diagnose van een ongeneesbare vorm van kanker. Hij had veel pijn en de dokters zeiden dat hij daarmee moest leven, dat er weinig aan gedaan kon worden en dat hij niet lang meer zou blijven leven.  Omdat Dave’s vader veel pijn had kon hij het niet meer aan om met hem te spelen. Dave vond dit verschrikkelijk jammer en was ook verbaasd toen hij op een dag wel te horen kreeg dat hij de hele dag met zijn vader kon spelen. Dit kwam doordat er vlak daarvoor een vriend van zijn vader langsgekomen was die hypnotiseur was. En zoals gezegd kon Dave na 20 minuten de hele dag met zijn vader spelen zonder dat die veel pijn had. Ondanks dat Dave nog erg jong was, was hij al verwonderd over hoe hypnose mensen kon helpen. Daarom wilde hij dit ook leren. Hij hypnotiseerde al mensen op 8 jarige leeftijd en dit deed hij met de inductie die we nu de ‘Three Handshake Inductie’ noemen. Ook kreeg hij na enig onderzoek het voor elkaar om een eye-lock te creëren. Dit is een manier om de ogen bij iemand te sluiten en het voor die persoon niet meer lukt om ze te openen. Hij breidde dit onderzoek uit en na een tijdje lukte dit bij Dave altijd en bij iedereen! Dave veranderde zijn achternaam en heeft daarna tandartsen en dokters getraind om hun patienten te kunnen verdoven. Zijn leerlingen waren zeer succesvol en de verdoving was vaak beter dan een chemische verdoving. Tenslotte heeft Dave Elman ook een boek geschreven dat zeer populair is en door veel huidige hypnotiseurs gebruikt wordt.

Milton Erickson
Milton Erickson werd op  december 1901 geboren in een gezin van 9 kinderen. In 1919 kreeg hij polio en raakte in coma. Iedereen dacht dat hij het niet zou overleven, maar na 3 dagen kwam hij weer bij bewustzijn. Hij was toen wel helemaal verlamd: hij kon niet bewegen of zelfs praten. In deze periode ontdekte hij dat je niet alleen met woorden kan communiceren. Lichaamstaal en gezicht- of lichaamsuitdrukkingen speelden hierbij een grote rol. Maar ook het vertrouwen in lichaamsherinneringen en hallucinaties. Het idee om uit een raam te kunnen kijken terwijl hij in zijn schommelstoel zat gaf het resultaat dat hij zijn schommelstoel in beweging kreeg. Zo werden zijn zenuwen langzamerhand weer actief. Dit had tot gevolg dat zijn spieren weer prikkels konden ontvangen en zo kreeg hij, ondanks een advies van de dokters om veel te rusten, het voor elkaar om op een bepaald moment met krukken te kunnen lopen. Een tijdje later ondernam hij ook een kanotocht van ruim 1900 km over de Mississippi. Hierdoor kreeg zijn lichaam een extra stoot aan wilskracht en gewone kracht met gevolg dat hij na twee jaar weer kon lopen zonder krukken én zo naar de universiteit te kunnen. Iets wat heel belangrijk voor hem was. Wel bleef hij zijn hele leven aan de rechterkant een beetje hinken.

Toen hij met krukken kon lopen bezocht hij in de universiteit van Wisconsin. Daar kreeg hij in zijn tweede jaar les over hypnose. Hij was hier helemaal door gefascineerd, werkte allemaal verschillende technieken uit en zocht uit op welke manieren mensen te beïnvloeden zijn.

In 1928 studeerde hij af met een Master of Arts in de psychologie en een Doctoraat in de medicijnen. Hij klom steeds hogerop en eindigde in 1934 als psychiater in Het Worcester State Hospital te Massachusetts. Hier had hij de mogelijkheid om zich nog meer te verdiepen in hypnose en ook te kijken of het gebruik ervan bij zijn patiënten een goed resultaat gaf. Daarna wist in 1939 het getuigschrift voor medisch specialist in de psychiatrie te ontvangen.

Verschillende soorten hypnose

-Zelfhypnose
Iedereen doet dagelijks aan zelfhypnose zonder dat je zelf misschien door hebt dat het hierbij om hypnose gaat. Dit is dan een trance waarbij je van de buitenwereld bent afgesloten bijvoorbeeld als je aan het dagdromen bent, je hebt geen idee hoeveel tijd er is verstreken of je bent zo geconcentreerd dat je iemand niet hoorde binnenkomen. Dit zijn allemaal voorbeelden van spontane hypnose. Er is ook hypnose die er voor bedoelt is om bepaalde klachten te verminderen bijvoorbeeld: stress, angst, stotteren enzovoorts. Zelfhypnose wordt meestal toegepast aan de hand van autosuggestie. Dit betekent dat door je eigen gedachten invloed kan hebben op je lichaam en geest. Er zijn verschillende vormen van autosuggestie: tekstuele autosuggestie en visuele autosuggestie.

Tekstuele autosuggestie is autosuggestie die alleen via woorden werkt. Door een bepaald doel op te schrijven en dit elke dag meerdere keren hardop te zeggen zal je ook in een soort van trance terechtkomen. Dit zorgt ervoor dat er iets in je onderbewuste verandert wat tot gevolg heeft dat je dingen anders gaat aanpakken om zo je doel te bereiken. Het is belangrijk bij dat je bij het formuleren van je doel kort en bondig maar toch gedetailleerd bent. Het moet duidelijk weergeven wat je precies wilt veranderen en het is ook belangrijk dat er een tijdstip instaat wanneer je dat doel dan wilt bereiken.  Het doel moet ook duidelijk zijn anders ga je er over nadenken waardoor je uit de trance kan komen.

Visuele autosuggestie is autosuggestie die via beelden werkt. Visuele autosuggestie zou beter zijn in het suggesties overbrengen naar het onderbewuste dan tekstuele autosuggestie omdat beelden veel sterker werken dan alleen maar woorden. Je zal je doel sneller bereiken als je er ook nog beelden bij vormt. Visuele autosuggestie kan ook via bepaalde ontspanningsoefeningen gaan. Dit is wel een twijfelgeval omdat er bij deze soort van hypnose wel iemand is die je helpt om in trance te komen maar je vormt wel zelf de beelden waardoor je het wel een soort van autosuggestie zou kunnen noemen.

Autosuggestie kan ook onbewust een positief effect hebben, het placebo-effect. Het placebo-effect houdt in dat als men gelooft in de werking van iets het ook echt zal werken ook al is dit misschien niet te verklaren.


-Hypnose door hypnotiseur
Er is ook hypnose door een hypnotiseur. De hypnotiseur zorgt er in dit geval niet voor dat je in de hypnose komt maar dat je in een onderbewuste toestand raakt. Dit is mogelijk doordat je heel ontspannen bent maar je toch heel goed kan concentreren. Sommige mensen vinden ook dat omdat dit ook een soort vorm van zelfhypnose is. De hypnotiseur kan kiezen voor meerdere methoden. Directe hypnose, ook wel klassieke hypnose genoemd en gebaseerd op de denkwijzen van Dave Elman en indirecte hypnose gebaseerd op Milton Erickson zijn de bekendste en meest gebruikte methoden. Bij directe hypnose hypnotiseert de hypnotiseur iemand en legt geeft deze persoon hele directe instructies. De persoon krijgt eigenlijk een identiteit opgelegd door de hypnotiseur. Klassieke hypnose werd vroeger bijna altijd gebruikt maar bleek niet altijd even effectief, toch kan het voor sommige mensen wel heel goed zijn omdat je gebruik maakt van zeer directe opdrachten. Een andere vorm is indirecte hypnose ofwel moderne hypnose. Deze vorm wordt tegenwoordig veel vaker gebruikt omdat het een vorm is waarbij de persoon veel centraler staat. Je gaat hierbij ook uit van het feit dat een persoon alle eigenschappen in zich heeft maar deze op sommige momenten niet zo goed tot uiting kan brengen. Deze soort van hypnose zorgt ervoor dat door middel van indirecte suggesties je zelf al je eigenschappen kan vinden en ontplooiien. Dit is een zeer goede en effectieve manier, maar het heeft een nadeel: het kost erg veel tijd.

Toepassingen van hypnose

-Hypnose voor vermaak
Hypnose voor het vermaak is begonnen in de 18e en de 19e eeuw. Deze shows werden gehouden door mesmerists en hebben vele mensen geïnspireerd om ook zelf met het mesmerisme te gaan experimenteren.

Een bekende Nederlandse hypnotiseur is Roland van den Berg, die hypnoseshows doet onder de naam Rasta Rostelli. In 1995 heeft hij een televisieprogramma gehad bij Veronica. Later heeft hij nog vele shows gedaan.

Uri Geller is ook een hypnotiseur. Misschien is hij meer bekend van het lepeltjes buigen maar hij heeft ook echt mensen gehypnotiseerd. Hij heeft Michael Jackson bijvoorbeeld gehypnotiseerd en terwijl hij onder hypnose was heeft hij hem geïnterviewd. Hij kon er zo achter komen of Michael Jackson ooit schuldig was aan kindermisbruik, wat niet het geval bleek te zijn.

Door zulke hypnoseshows hebben mensen heel veel vooroordelen gekregen over hypnose die eigenlijk meestal niet eens kloppen. Mensen zijn bijvoorbeeld bang dat ze onder hypnose dingen gaan doen die ze helemaal niet willen doen. Dit is niet mogelijk. Als iemand niet er voor open staat om gehypnotiseerd te worden zal een hypnotiseur het ook nooit lukken om deze persoon te hypnotiseren. Er wordt ook vaak gedacht dat je na hypnose dingen vergeten kan zijn. Ook dit is niet mogelijk. Na hypnose weet een persoon alles nog. Tijdens zo´n hypnoseshow wordt een persoon meestal wel echt gehypnotiseerd maar de hypnotiseur gebruikt dan meestal allerlei trucs of vaak zijn ook dingen met mensen voor de show afgesproken om het zo wat spectaculairder te maken, waardoor dus ook al de vooroordelen over hypnose zijn gekomen.

-Hypnose voor hulp
Hypnose wordt vaak gebruikt als middel tegen psychische blokkades en bied hulp bij bijvoorbeeld angsten en fobieën, stoppen met roken, afvallen of verbetering van sportprestaties. Ook wordt het  gebruikt om de pijn van zieken te verminderen. Een toepassing van hypnose is regressie. Bij regressie laat de hypnotiseur de persoon terug gaan naar een moment in het verleden om de herinneringen weer terug mee te kunnen nemen naar het heden. 

Een andere toepassing van hypnose is hypnotherapie. Dit werkt niet zoals het er altijd uitziet op televisie. Daar worden vaak mensen speciaal geselecteerd die erg vatbaar zijn voor suggesties en wordt er in het beeldmateriaal geknipt. Bij hypnotherapie ga je eerst op gesprek bij een hypnotherapeut en bespreek je wat je wil veranderen en wat je doel is. Eenmaal in trance, dit gaat zeer snel en gemakkelijk omdat je zelf kiest dat je behandeld wil worden, kan de hypnotiseur een behandelmethode kiezen. De meest gebruikte methode is indirecte hypnose. Hypnotherapie kan voor iedereen gebruikt worden maar meestal worden psychotische en ernstig depressieve patiënten hiermee niet behandeld.

Tenslotte wordt hypnose nog altijd gebruikt in tandarts praktijken als een vorm van anesthesie zoals Dave Elman dit ook al deed.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.