Aardwarmte
Voorwoord
Wie heeft wat gedaan?
- leerlingenblad
- PowerPointpresentatie
- Voorblad, Voorwoord, Geschiedenis, Werking, Voor- en nadelen, Voorkomen in Europa, Weetjes, Bronnen.
Wat vond je van deze opdracht?
Het was een heel leuke opdracht maar het was wel moeilijk om informatie op te zoeken want je vond overal dezelfde informatie terug.
Wat zou je volgende keer anders doen?
De volgende keer zou ik vroeger beginnen. De samenwerking was ook niet altijd even goed. Ik zou de volgende keer ook betere afspraken maken.
Geschiedenis
Aardwarmte wordt al meer dan 10.000 jaar gebruikt. Het idee om de warmte van de aarde te gebruiken is niet nieuw. De allereerste gebruikers van aardwarmte of geothermische energie waren waarschijnlijk eerder dieren dan mensen. Tegenwoordig leeft er zelfs in Japan een zeldzame apensoort in de buurt van een paar hete bronnen, die ze gebruiken om zich in de winter warm te houden. In de oude beschaving, bijvoorbeeld die van het oude Griekenland en Japan, hield men er al van om in warme bronnen te baden. De Romeinen waren ook heel enthousiast over warme bronnen. Overal in hun grote rijk bouwden ze badplaatsen of kuuroorden. En ze gebruikten warmwaterbronnen en geisers in Pompeï voor warme voeten via vloerverwarming. Het oude Italiaanse stadje Larderello in Toscane, was de plaats waar de eerste geothermische energiecentrale werd gebouwd. Dit was in 1904. In 1913 werd door graaf Piero Ginori Conti een krachtcentrale gebouwd waarin met waterdamp aangedreven turbines een vermogen van 220 kW opwekten.
Werking
Aardwarmte of geothermie is een duurzaam energie, dat gebruik maakt van onze opgewarmde aardbodem. Om deze energie te gebruiken, moeten we ze dan ook naar boven kunnen brengen. Op sommige plaatsen op de aarde gebeurt dit vanzelf door vulkanen en geisers. Dit fenomeen ziet men in vulkanische streken zoals IJsland. In andere gebieden brengt men het grondwater naar boven. Om hier aardwarmte toe te passen komen er enkele producten bij kijken: een warmtepomp, een bronsysteem en lage temperatuur verwarming zoals wand- en vloerverwarming. Het begint allemaal bij het aanleggen van een bronsysteem. Een bronsysteem zorgt voor het omhooghalen van de warmte en tevens het transporteren naar de warmtepompinstallatie. De warmtepomp moet vervolgens deze warmte gebruiken om de gewenste temperatuur te behalen en stuurt dit vervolgens door naar de lage temperatuur verwarming. Dit gebeurt in landen als IJsland, indien het water niet warm genoeg is hiervoor, kan het toch nog gebruikt worden om gebouwen of kassen (tuinbouw) mee te verwarmen. Om gebruik te kunnen maken van deze warmte moet er een watervoerende laag zijn. Naargelang de temperatuur van de watervoerende laag, kunnen we er meer of minder energie uit halen. Bij het vervoeren van dit warme water gaat veel energie verloren. Het is dus van het grootste belang dat de afnemer dicht bij de bron zit.
- een open bronsysteem
Een open bronsysteem maakt gebruik van het grondwater. Grondwater bevat dezelfde temperatuur als de aardbodem en kan eenvoudig naar boven worden gehaald. Daarom is dit systeem gemakkelijk en goedkoop. Er wordt bij een open bronsysteem alltijd met minimaal twee bronnen gewerkt. De eerste bron is voor het oppompen van het grondwater en de tweede bron voor de terugweg van het grondwater. Het terugkeren van water is verplicht zodat het grondwaterpeil niet verstoord wordt. Dit systeem wordt al sinds 1981 gebruikt.
- een gesloten bronsysteem
Een gesloten bronsysteem werkt op basis van circuleren. Er worden gesloten leidingen in de grond aangebracht; waar heel de tijd ‘glycol’ (antivries) doorheen stroomt. Tijdens het circulatieproces neemt het glycol de warmte in zich op en transporteert dit naar een waterpomp.
- warmtepomp
Een warmtepomp is een apparaat dat warmte verplaatst van een plek met een lagere temperatuur naar een plek met een hogere temperatuur. Ze maken gebruik van omgevingswarmte en afvalwarmte. Warmtepompen leveren nuttige energie zonder het milieu te belasten, er komen dus geen schadelijke gassen vrij. Ze verminderen zelfs de koolstofdioxide-uitstoot met 40 tot 50 procent ten opzichte van een cv-ketel. Je kunt er door 1kW elektrische energie toe te voeren, 5 kW aan thermische energie weer uit halen. Een warmtepomp heeft dus ook een enorme energiebesparing als gevolg. Ook kunnen ze zowel gebruikt worden voor verwarming als koeling
Voor- en nadelen
Voordelen:
Aardwarmte is schoon en het is een (bijna) onuitputtelijke energiebron.
Aardwarmte-installaties zijn eenvoudig van opzet. Ze bestaan uit een verticale of horizontale ondergrondse leiding waardoor een vloeistof wordt gepompt naar een warmtepomp. Deze installaties zijn praktisch onderhoudsvrij. Ze kunnen over de gehele wereld ingezet worden.
Aardwarmte is bijzonder milieu-vriendelijk. Bij de productie is er geen CO2-uitstoot.
Zij verbruikt ook veel minder fossiele brandstoffen, omdat enkel de warmtepomp elektriciteit verbruikt. De warmtepomp is duidelijk de energiebron van de toekomst!
Nadelen:
Natuurlijk zijn er ook nadelen aan aardwarmte, veel ervan te diep, waardoor winning economisch te duur is.
Het moet ook gebruikt worden dichtbij de plaats waar het gewonnen wordt, om warmteverlies te voorkomen.
Met het naar boven halen van het warme grondwater kunnen er ook andere stoffen mee naar boven komen die de bodem kunnen verontreinigen.
Voorkomen in Europa
In ons land is de temperatuur van het opgepompte water vrij laag en kan men er geen elektriciteit mee opwekken. De toepassing voor verwarmen van gebouwen en kassen is echter wel mogelijk. Het afgekoelde water wordt teruggepompt in een ander reservoir. Van hieruit kan het gekoelde water weer opgepompt worden in de zomer om gebouwen weer af te koelen. Het grootste voordeel van deze energiebron is dat ze proper en duurzaam is.
In Nederland zijn nog geen grote aardwarmteprojecten uitgevoerd, de toepassing van aardwarmte beperkt zich vooralsnog tot thermische baden. Er zijn plannen om aardwarmte te gebruiken voor de verwarming van kassen in de glastuinbouw Nederland beschikt alleen over laagenthalpievindplaatsen, waarbij de temperatuur onder het oosten van Friesland het hoogst is, zo'n 95 graden Celsius. Verder vinden we een warme ondergrond in het Noorden van Groningen, de westelijke Waddenzee, Zuidoost-Drenthe, de Achterhoek, de Veluwe en Noord-Limburg. Met de relatief lage temperaturen die in Nederland worden aangetroffen is het waarschijnlijk niet mogelijk om in Nederland hiermee elektriciteit op te wekken.
Voorbeelden in Nederland
Sinds oktober 2008 is de eerste Nederlandse mijnwater energiecentrale in Heerlen actief. De centrale werkt op warm water dat van 700 meter diepte uit een ondergelopen mijnschacht wordt opgepompt en wordt gebruikt als warmtebron voor gebouwen. Het mijnwater heeft een temperatuur van 30 graden. Volgens de gemeente Heerlen zal er door deze nieuwe vorm van energielevering 55 procent minder koolstofdioxide worden uitgestoten.
Op de grens van Nederland en Duitsland bij Barger-Compascuum wordt de eerste geothermische elektriciteitscentrale in Nederland gebouwd. De centrale, waar met behulp van aardwarmte stroom wordt opgewekt, krijgt een vermogen van 15 megawatt. Dit is goed voor het verbruik van 35.000 tot 40.000 huishoudens. De stroom wordt overigens afgezet in Duitsland, het warme water is als restproduct bestemd voor de tuinders in het aanpalende tuinbouwgebied van de gemeente Emmen.
Weetjes
- Hoe dieper men in de aardkorst boort, hoe meer de temperatuur stijgt. Over het algemeen bereikt men per kilometer diepte een temperatuurstijging van 35 K tot 40 K .
- Voor een economische stroomopwekking zijn temperaturen hoger dan 100 °C nodig.
-Bijna overal heeft de bodem op één kilometer diepte een temperatuur van 35 °C tot 40 °C.
- De buitenste zes kilometer van de aardkorst bevat 50.000 keer de wereldvoorraad olie en gas aan energie.
- Een warmtepomp+regeling kost ongeveer 6145 euro.
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
Dit is echt super slecht
9 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
je hebt zeker gelijk
9 jaar geleden
A.
A.
Fout: bij de weetjes staat dat de temperatuurstijging per km diepte 35-40 K is, dit moet ºC zijn.
"De temperatuur in ºC + 273 is de temperatuur in kelvin.
De temperatuur in kelvin - 273 is de temperatur in ºC"
-chemie overal, 3vwo
8 jaar geleden
Antwoorden